Itt nincsenek globális megoldások

picture

Mentális kihívások a világjárvány után

A világjárvány jelentős terhet ró az egészségügyre, a gazdaság bizonyos szektoraira és a lakosság egészére is. Az oltás enyhítheti a nyomást rajtunk és a rendszeren, azonban a járvány okozta mentálhigiénés kihívások még évekig velünk maradnak. A hatások szerteágazók, így már a problémák azonosítása sem magától értetődő, kezelésüket pedig, attól tartok, hogy szőnyeg alá söprik, de legalábbis háttérbe szorítják.

A vírus okozta szorongás, a lelki problémák, a stressz szinte a teljes társadalomra kiterjed. A fizikai és szociális elszigetelődés sem volt éppen pozitív hatással életünkre, hiszen éppen attól fosztott meg minket, ami a megnövekedett stressz és szorongás elleni védőfaktorként szolgálhatna – ilyen a társas támogatás is.

A válság hatására elmosódtak a határok munka és magánélet között. Mivel korlátozott a kimozdulási lehetőség, így még nehezebb meghúzni a határt. Az online elérhetőség azt is eredményezheti, hogy a munkaadó könnyebben kéri, hogy munkaidő után nézzünk még rá egy ajánlatra, válaszoljunk egy e-mailre.

Visszatérés az irodába

A cégek a következő hónapokban fognak szembesülni azzal, hogy a kollégák milyen mentális kondícióban vannak, hogyan térnek vissza az offline térbe, az irodába. Az erre adott válasz pedig a cég jövőjét és stratégiáját is jelentős mértékben befolyásolhatja.

NEM HISZEK ABBAN, HOGY GLOBÁLIS MEGOLDÁSOK LESZNEK A JÁRVÁNY OKOZTA MENTÁLIS KIHÍVÁSOKRA, EZEKET LOKÁLISAN KELL AZONOSÍTANI, HELYBEN KELL RÁJUK VÁLASZT ADNI.

A munkavállalók mentálhigiénés állapota kiemelt fontosságú lesz a következő két-három évben. Erre lehet megoldás akár egy coach alkalmazása, aki segítheti, támogathatja a kollégákat az elakadásaikban.

A témáról azért is érdemes beszélni, mert a covid miatt kialakult szorongás tünetei könnyen összekeverhetők akár a kiégéssel, akár a depresszióval. Az állandó fáradtság, a motivációvesztés érzése, a dekoncentráltság, esetleg a megnövekedett feszültség vagy akár az érdektelenség érzése nem feltétlenül ér el olyan szintet, hogy az ember szakemberhez forduljon. Azonban a tünetek hosszú távú fennállása az életminőség jelentős romlásához, akár betegségekhez vezethet.

A következő években a cégek növekedésének egyik kulcsa lehet a dolgozóik támogatása. Vezetőként kiemelten fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot a kollégákkal, legyünk rájuk nyitottak, ne csak a munkáról érdeklődjünk. Teremtsük meg a teret és a lehetőséget, hogy újra a közösség részévé váljon a kolléga. Ezeket a jelenlegi hibrid rendszerekben (home office – iroda) még nem könnyű megvalósítani, de esélyt is láthatunk abban, hogy a csapatunk tagjai csak fokozatosan térnek vissza az irodába, így több időnk maradhat velük a személyes beszélgetésekre.

FOGADJUK EL, HOGY AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN A KOLLÉGÁK PREFERENCIÁI ÉS MOTIVÁCIÓI IS VÁLTOZTAK, CSAK ÚGY, MINT A CÉG MŰKÖDÉSI MECHANIZMUSAI ÉS A GAZDASÁGI KÖRNYEZET.

Megoldások a kihívásokra

Az új kihívásokra új válaszok kellenek. Érdemes lehet visszatérni a kályhához, és akár régi alapvetéseket is megkérdőjelezni. Ha például tavaly márciusig nem volt home office-ra lehetőség az adott vállalatnál, majd egy éve szinte csak ebben a formában végzik a munkát, akkor érdemes a két véglet között megtalálni a megoldást és erről merjük megkérdezni a dolgozókat is.

Higgyük el, hogy reálisan fel tudják mérni a helyzetet. Ha pedig bevonjuk őket a döntésbe, azt magukénak fogják érezni, ami tovább növelheti a motiváltságukat, és adott esetben a lojalitásukat is.

(A cikk először a Forbes júniusi számában jelent meg. Címlapkép: a tünetek hosszú távú fennállása az életminőség jelentős romlásához, akár betegségekhez vezethet, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

A home office dilemma - Concorde Podcast

Olvasási idő: < 1 p
A munkaerőpiacon bő egy éve minden a home office-ról szól. De míg egy éve az volt a kérdés, hogy hogyan lehet megbirkózni a 100 százalékos távmunkával, jelenleg arról szól a diskurzus világszerte, hogy miként nézzen ki a munkavégzés a pandémia visszaszorítása után.
picture

A járványkezelés magasiskolája és amit tanulhatunk belőle - Concorde Podcast

Olvasási idő: < 1 p
Mai adásunkban Jónap Richárddal, az Accorde Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgettünk a zéró toleranciáról, mint rendező elvről. Új-Zéland példáján keresztül mutatjuk be, mennyire sikeres tud lenni egy járványkezelés, ha komolyan vesszük ezt a szabályrendszert és mindez hogyan kapcsolódik a tőzsdei kereskedéshez.
picture

Mit tanulhatnak a politikusok a legprofibb vállalatvezetőktől egy világjárványban?

Olvasási idő: 5 p
Az utóbbi évtizedekben a biztonságérzet megteremtése különösen fontossá vált a cégek életében, ehhez azonban menedzsmenttudás, átlátható programok, módszeres végrehajtás és következetesség szükséges.