A levegővétel után folytatódhat a buli!?

picture

Hihetetlen segély, de tényleg minden jogosult rászorul?

Döbbenetes ábra jött velem szembe a hétvége folyamán a Twitteren. A Deutsche Bank közvéleménykutatása azt boncolgatta, hogy a tervezett amerikai stimulus várhatóan hány százaléka kerül befektetésre a csekkek megérkezését követően. Az eredmény meghökkentő számokat mutat.

Miről is van szó?

Szombaton az Egyesült Államok Szenátusa 50 igen és 49 nem szavazat ellenében megszavazta az 1.900 milliárd dolláros újabb stimulust, így csak formalitás maradt, hogy kedden a demokrata többségű Képviselőház is elfogadja, majd Joe Biden aláírja a valaha volt legnagyobb gazdaságösztönző csomagot. Ennek értelmében az amerikaiak többsége fejenként 1.400 dollár egyszeri közvetlen juttatásban részesül, míg a munkájukat elvesztetteknek ezen felül újabb 300 dollár munkanélküli segélyt osztanak.

Rendkívül megosztó  képet fest a DB kutatása, ugyanis az elemzőház azt találta, hogy a stimulus legalább 30 százaléka a tőzsdéken landolhat, így nem nagyon lehet arról szó, hogy az amerikaiak széles körben rászorulnának a segélyre.

FELMERÜL A KÉRDÉS, VALÓBAN SZÜKSÉG VAN EKKORA MÉRTÉKŰ CSOMAGRA, MELY ADOTT ESETBEN AZ ESZKÖZÁRBUBORÉK TOVÁBBI FÚJÓDÁSÁT OKOZHATJA?

A DB által lefolytatott közvéleménykutatás eredménye a következő: a 18-24 év, a 25-34 év, valamint a 35-54 év közötti korosztály a stimulus 40, 50 valamint 37 százalékát tervezi átlagosan részvényekbe fektetni, míg az 54 év felettiek jóval konzervatívabban vélekednek, hiszen csak 16 százalékot költenének részvényekre.

Jövedelmi osztályokra lebontva a 25-100 ezer dollár közötti éves jövedelemmel rendelkezők átlagosan az 1.400 dollár 36-37 százalékát költenék részvényvásárlásra, ugyanakkor a 100 ezer dollár feletti jövedelműek átlagosan 42 százalékot. Nem meglepő az sem, hogy a kaszinójátékosok, a kevesebb, mint 1 éves tőzsdei tapasztalattal rendelkezők fektetnének leginkább részvényekbe, ők a csekk 43 százalékát fordítanák erre átlagosan.

Mivel közvetlenül várhatóan közel 370 milliárd dollárt utalhatnak ki, így az egyszeri juttatások 30-40 százaléka a tőzsdéken landolhat. A DB közvéleménykutatására hagyatkozva számításom szerint összesen 110-140 milliárd dollárnyi friss tőke vár majd elköltésre a piacokon. Bár amerikai léptékkel és vállalatértékekkel mérve nem egy hatalmas összegről van szó, nem lennék meglepődve, ha az elmúlt hetekben szétvert, alacsony kapitalizációjú sztoripapírok újabb erőre kapnának.

(Címlapkép: az újabb stimulus legalább 30 százaléka a tőzsdéken landolhat, forrás: CBS News)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.