Bunyó Karácsonyig, avagy Bud Spencer és Terence Hill visszatér?

picture

Mi várható idén?

Az év eleje mindig a tőkepiaci jóslatok ideje. Nem teszünk mi sem másként, arra fogadunk, hogy a hetvenes évek hangulatát idéző unalmas akciófilm lesz 2021, a kívánatos happy enddel a végén.

Az akciófilmek rajongóinak nem kell sokáig magyarázni, hogyan alakult a műfaj története. Az elmúlt 40-50 évben, az akciójelenetek sűrűsödtek, azok mélysége és intenzitása durvult. Mai szemmel megnézni egy Bud Spencer Terence Hill „akciófilmet” végtelenül lassúnak tűnik.

NINCS EZ MÁSHOGY A TŐZSDÉN SEM. AZ INFORMÁCIÓÁRAMLÁS GYORSULÁSÁVAL AZ INFORMÁCIÓK ÉS A TŐKEPIACOK ELÉRHETŐSÉGÉNEK SZÉLESEDÉSÉVEL AZ ESEMÉNYEK ITT IS GYORSABBAN ÉS BRUTÁLISABBAN ZAJLANAK, MINT KORÁBBAN BÁRMIKOR.

Mielőtt még a 2020-as évre térnénk, jó példa a közelmúlt gyorsuló eseményeire, hogy az amúgy unalmasnak remélt 2018-as évben a globális eszközök több mint 90 százaléka ért el negatív hozamot, az S&P 500 index karácsony napján mélypontra esett, olyan volatilitással és olyan mértékű eséssorozattal, amire előtte tíz évig nem volt példa. Mindez egy olyan évben, ami valójában minden más szempontból nem egy eseménydús évként fog a történelembe vonulni.

A 2020-as év rekordmértékű és rekordgyorsaságú esést, majd hasonló emelkedést hozott a tőkepiacokon. Azoknak, akik nem emlékeznének: az S&P 500 index több mint 35 százalékot esett 4 hét leforgása alatt. Azután négy hónap alatt új csúcsra ment. Az esés intenzitása brutális volt, nem egyszer a napi felfüggesztési limiten kereskedtek a világ leglikvidebb tőzsdeindexével. Ezen sorok írója kénytelen volt a fenti indexre vett opcióját ráhívni az eladójára, mert üres volt a könyv, nem lehetett értékesíteni a terméket. Szóval brutális év volt a 2020.

Az emberi psziché jellemzően a közelmúlt eseményeiből indul ki, amikor a jövő alakulására tesz fogadást, így ilyen extrém év után alighanem sokan várnak hasonló folytatást.

PEDIG KÖNNYEN LEHET AZ IS, HOGY VALÓJÁBAN EGY RENDKÍVÜL UNALMAS ÉV ELÉ NÉZHETÜNK.

A koronavírus-válság kapcsán a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az emberiség legyőzi a vírust a tudománynak köszönhetően. Emellett a végtelenül laza monetáris politikák mellé komoly támogatást nyújtó fiskális költekezés érkezik a jövőben is. Az Egyesült Államok új elnöke épp egy 1.900 milliárd dolláros költségvetési stimulussal készül az idei évre. Az EU történetében először hitelt vesz fel, és 750 milliárd euróval készül támogatni a régió gazdaságát. Mindezt a szintén expanzív üzemmódban lévő tagállami költségvetéseken felül teszi.

Nehéz a fentiek után azt gondolni, hogy az említett költekezés-cunami nem lesz képes berobbantani a globális gazdasági növekedést. A növekvő gazdaságok és alacsony hozamkörnyezet kombinációja pedig jellemzően kedvező a részvénypiacok számára, különös tekintettel a ciklikus, nagy bétájú részvények piacára.

Ez nem jelenti azt, hogy akciójelenet nélkül maradunk. Lesznek klasszikus Bud Spencer-féle ütések, a megfelelő tompa puffanást imitáló hangalájátszással. Ugyanakkor, aki arra számít, hogy Ethan Hunt 2020 után ismét visszatér, hogy végrehajtsa a lehetetlen küldetést, azaz a világvége elkerülését, az csalódni fog.

Azért ahogy a jóslatok általában, a fenti előrejelzés sem vehető biztosra. A vírus mutálódhat kedvezőtlenül, lehetnek gondok a vakcinák gyártásával, logisztikájával, beadásával és eddig nem ismert mellékhatások is kiderülhetnek, csak hogy néhányat említsünk a kockázatok végtelen sorából. Nem tudhatjuk előre, és éppen a sok kockázat miatt klasszikus romkomra semmiképp nem számítanánk, ugyanakkor a 2020-as év extrémitásait jó eséllyel el fogjuk kerülni.

A globális növekedés gyorsulása, az inflációs várakozások megjelenése ugyanakkor eltérő hatást fog gyakorolni a részvénypiac különböző részeire. Így lesznek szektorok és országok is, ahol bár esélyes a happy end, a várakozásokhoz képest inkább szerényebb teljesítmény várható. Az értékalapú befektetések esetén pedig remélhetőleg a Bunyó Karácsonyig karácsonyfás jelenete lehet irányadó.

(Címlapkép: Bud Spencer és Terence Hill utolsó közös filmükben)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.