Vakcinára vár a világ

picture

Amekkora kárt okoz a világban a Covid-19, akkora üzleti lehetőséget rejtenek magukban a megoldást kínáló vakcinák. Az ellenszer megtalálásába, az ígéretes hatóanyagok tesztelésébe jelentős erőforrásokat mozgósítva vágtak bele a világ vezető gyógyszergyárai, az USA külön programmal is ösztönzi a cégeket.

Nagy a harc a gyógyszergyártók között

Az igény és a várakozás hatalmas, a cégek pedig évek munkáját igyekeznek most néhány hónapba sűríteni, hogy az idővel és egymással is versenyt futva mihamarabb előálljanak a szerrel, ami véget vet a gazdaságot világszerte megtépázó járványnak. A nehézség azonban nem csak a megfelelő oltóanyag kifejlesztésében rejlik, hanem abban is, hogy azt aztán képesek legyenek gyorsan és hatalmas mennyiségben legyártani, szállítani.

Az első ábrán az látszik, hogy az USA programjában a gyártók milyen ígéretekkel álltak elő eddig. Többen már az idei évre belengettek néhány tízmilliónyi adagot, az azonban látható, hogy valódi áttörésre inkább már csak 2021-ben számítanak.

A koronavírus elleni vakcinát ajánló cégek várható gyártásai 2020 és 2021-es prognózisa

De nem csak a potenciális gyártók tülekednek, hanem a leendő vásárlók is. A második ábra mutatja, hogy a világ fejlett gazdaságai hogyan taktikáznak, hogy mihamarabb elegendő szerhez jussanak. Mivel sejthető, hogy a kapacitás az első időszakban szűkös lesz, aki teheti, igyekszik bebiztosítani magát még azelőtt, hogy a pandémia végét jelentő vakcinát egyáltalán piacra dobták volna. Sőt, igyekeznek több vasat a tűzben tartani: az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is már fejenként több mint öt adagra van előrendelés, összesen hat különböző gyártótól.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is jelentős mértékű előrendeléssel rendelkezik a COVID elleni vakcinára.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.