Mire taníthat meg egy tőzsdei kereskedőt a világ egyik legjobb pókerjátékosa?

Rövid a válasz: kockázatkezelésre. Mind a póker, mind pedig a tőzsde világában célunk az asztalon előttünk halmozódó zsetonok értékének a növelése. A Masterclass platformján a világ egyik legjobb pókerese mutatja be szakmája csínját-bínját. Nagyon sok a közös gondolati séma a két valószínűségi változók által determinált életterület között. A hasonló élethelyzetekkel való együttélésre is nagyon jó tanításokat ad Phil Ivey.

picture

Phil Ivey sok szakmabeli szerint minden idők legnagyobb pókerjátékosa. A „Póker Tiger Woods-a” néven is emlegetett játékos jelenleg 43 éves és immár több mint 25 éve foglalkozik főállásban a kártyajátékkal. Ezalatt az idő alatt nyert World Poker Tour címet és tíz World Series of Poker karkötőt. Karrierje során 26 millió dollárt keresett.

Phil Ivey póker karrierjének kezdete

Phil pókerrel kapcsolatos életútja nyolcévesen kezdődött, amikor nagypapája megismertette őt a játék szabályaival. Egy évtizeddel később Phil Atlantic City kaszinóvárosába tette át „székhelyét”, ahol kiskorúként, hamis személyi igazolvánnyal (Jerome Graham néven) pókerezett éveken át. Estéről estére elment játszani, hol nyert, hol veszített. Utána mindig kielemezte a leosztásait majd játszott tovább. Gyakran aludt éjszaka Atlantic City tengerparti sétánya alatt, aminek következtében a helyi kaszinók dealerei és floor managerei a „No Home Jerome” becenevet akasztották rá. Mire Ivey elérte az Egyesült Államokban a nagykorúságnak számító 21 éves életkort és legálisan játszhatott tovább, addigra már többször elveszítette és újranyerte vagyonát. Aztán elkezdett nyerni és ezt a szokását azóta sem hagyta abba.

Az egyik legnagyobb pókerjátékos a Masterclass-on

Phil Ivey a póker nagymestereként jelenleg online pókertanfolyamot tart a Masterclass felületén, mely tanfolyam három és fél órányi videóanyagból és egy 36 oldalas munkafüzetből áll. Idén eleve a Masterclass óriási híve lettem, ám ez a pókertanfolyam számomra már önmagában megérte volna a teljes éves program előfizetési díjának a többszörösét.

picture

Masterclass – Hogyan tanulhatunk a világ legjobbjaitól?

A Masterclass egy éves 180 dollárért előfizethető szolgáltatás, mely pénzért cserébe több, mint 80 online tanfolyamhoz juthatunk hozzá. A világ legjobbjaitól ilyen formában tanulni pedig egy kivételes lehetőség. Online programajánló következik.

A tőzsdei kereskedés és a póker kapcsolata

Mit keres egy pókertanfolyam ajánló egy gazdasági oldalon? – teheti fel a kérdést az olvasó. A válasz egyszavas és nagyon egyszerű.

MIRE TANÍTHAT MEG EGY TŐZSDEI KERESKEDŐT A VILÁG LEGJOBB PÓKERJÁTÉKOSA, PHIL IVEY? KOCKÁZATKEZELÉSRE.

Ami a pókerben a játékos előtt álló zsetonhalom, az a tőzsdén a számlaegyenleg. Mind a pókerjátékosnak, mind pedig a tőzsdei kereskedőnek az a célja, hogy növelje „zsetonjainak” számát. Ehhez azonban mindkettőnek kockáztatnia kell, azaz tétként be kell tolnia „zsetonjainak” egy részét. Ennek a kockáztatásnak a részeként keletkeznek veszteségek és nyereségek, ahogy éppen az adott valószínűségi változók döntenek az adott leosztás vagy pozíció sorsáról.

Az egyes pozíciók sikerességéről még mindkét szakmában a valószínűségi változók döntenek, ám hosszabb időtávon ezek kisimulnak és a jó játékosok konzisztensen profitábilissá tudnak válni mind a pókerben, mind pedig a tőzsdézésben. Ehhez azonban professzionális kockázatkezelésre van szükség. A pókerben egy-egy leosztás egy-egy lapja is élet és halál kérdése lehet az adott tornára vonatkozóan, emiatt nagyon is van mit tanulnunk nekünk tőzsdei szereplőknek a világ (egyik) legjobb pókerjátékosától.

Terjedelmi okokból kifolyólag három dologra koncentrál ez az írás Phil Ivey Masterclass tanfolyamának tanításaiból:

  • A pozíció – ami a pókerben az asztalnál történő ülésrendet jelenti – alapvetően határozza meg a játékosok kockázatvállalási lehetőségeit és a megjátszható lapok szélességét.
  • A saját játékterv arra vonatkozóan, ha valamely játékostárs hirtelen váratlan húzással lép elő. Játékterv arra vonatkozóan, hogy ez a húzás ne legyen váratlan és ne zökkentsen ki minket a normál lelkiállapotunkból.
  • A vesztes leosztások, asztalok és tornák mutatják meg Ivey szerint egy játékos valódi erejét.

Mind a három tanítás mellé bemutatok valamilyen tőzsdei analógiát, hogy miképp lehet saját szakmánk nyelvére lefordítani a pókerjátékosok gondolati alapsémáit.

A pozíció (játékos helye a leosztásnál, ülésrend) a Texas Hold’em póker esetében a játék egyik legfontosabb aspektusa, mert diktálja azt, hogy ki cselekszik először és ki utoljára.

Szól Phil Ivey tanítása az ülésrendről. Phil szerint a kilenc játékosból álló asztalnál nagyon nem mindegy, hogy az adott leosztásnál hol ül valaki. A négy korai pozícióból nagyon nehéz játszani, itt a lapok sokkal szűkebb (és jobb minőségű) körével érdemes a játékban részt vennünk. A két középső pozíció még mindig nem az igazi. A három utolsó nyilatkozóé az igazi csúcspozíció, számukra áll rendelkezésre a legtöbb információ arról, hogy milyen lapjai lehetnek a többi játékostársnak. Ivey elmondja, hogy a profi játékosok akcióik nagyrészét ezekből a kései pozíciókból indítják.

A dolog logikája egyszerű. Ha nekünk kell először nyilatkoznunk az osztás után (Under The Gun a pozíció neve) arról, hogy megadjuk-e a nagyvakot, vagy emeljük a tétet, akkor még nyolcan vannak mögöttünk, akik mindegyike a nálunk már nagyobb és mindig egyre nagyobb információ birtokában hozza meg a döntését.

Tőzsdei nyelvre átfordítva a pozíció/ülésrend pókerterminológiáját, pozíciófelvételi időpontnak nevezném a dolgot. Például egy technológiai vállalat gyorsjelentése előtt felvett pozíció nagyon hasonlít a korai nyilatkozók információhiányos helyzetére. A jelentésre drámai mértékben mozdulhat el az árfolyam azonnal és lereagálhatatlanul, ami kezelhetetlen kockázatot jelent. Ugyanez volt a helyzet az idei tavaszon a hétvégékre átvitt pozíciókkal. A vírushelyzet és a reá adott gazdaságpolitikai reakciók a pénteki záráshoz képest hétfőn valami egészen más helyre voltak képesek sodorni az árfolyamokat. Az elmúlt hónapok tőzsdei turbulenciájában ez igaz volt sokszor még a napon túli pozíciókra is. Napon belül pedig a kereskedés első percei hasonlítanak a korai nyilatkozók pókerpozíciójára. Óriási csapkodások és kilengések teszik nehéz pozíciófelvételi időponttá a nyitó szakaszt.

Ezzel szemben nagyon gyakran lehet az adott kereskedési napon olyan lehetőségeket találni, amikor akár egy órára is az addigi napi kereskedési sáv egytizedére csökken az adott instrumentum mozgási zónája. Ez összehasonlítva az imént említett csapkodó időszakok kockázatkezelési bonyodalmaival kiváló lehetőséget teremt a jó kockázat-hozam párral rendelkező ügyletek megtalálására. Egy szó, mint száz, ami a pókerben az ülésrend által adott (nyilatkozási) pozíció, az a kereskedésben a pozíciónyitási időzítés.

Mind a pókerben, mind pedig a tőzsdei kereskedésben vannak töréspontok. Ezeken a töréspontokon hirtelen megváltozik a játék/kereskedés menete. A pókerben például jön egy komoly fejvakarást okozó lap a turn kártyáján, a kereskedésben pedig derült égből villámcsapásként érkezik egy hír. Ezeken a töréspontokon villámsebesen változnak meg mindkét területen a valószínűségi változók. Ez a pókerben gyakran járhat azzal, hogy zsetonjaink jórésze vagy akár az egész versenyünk sorsa veszélybe kerül. A kereskedés során pedig hirtelen kell szembenéznünk egy nagyobb veszteség esélyével. Phil Ivey tanítása szerint az így kialakuló helyzeteken nem szabad meglepődnünk, hanem valamilyen tervvel kell rendelkeznünk rájuk vonatkozóan. Ha például valaki a flop után egy nagyot emel az asztal közepén lévő addigi téten, akkor fel kell készülnie arra, hogy vetélytársa „visszakínálja” egy all-innel. Nem szabad ilyenkor meglepődni, elkezdeni kapkodni és rossz mentális állapotba kerülve kicsinálódni az adott versenynapra. Ugyanez a helyzet akkor, amikor valaki a portfóliója jelentős részével vesz fel egy adott tőzsdei pozíciót. Ilyenkor akár egyetlen hírecske is el tudja indítani ellenünk az egyre nagyobb veszteségbe sodró spirált, aminek a megállítására kell, hogy előre definiált tervvel rendelkezzünk.

Minden nap feltételezem, hogy minden pozícióm rossz. Mindig tudom a kockázati pontokat és az oda állított stopjaimat. Ezzel számszerűsíteni tudom a maximális veszteségemet.

Kiválóan rímel Phil Ivey tanítására a hedge-fund guru, Paul Tudor Jones egyik alapvető tőzsdei kereskedési szabálya.

picture

Paul Tudor Jones 20 szabálya a tőzsdei kereskedésről

Kövesd a trendeket, ne játszd a macsót. Ne a pénzcsinálásra fókuszálj, hanem annak a védelmére, amid van. Az 1987-es tőzsdekrachot előre megjósló, milliárdos befektetési guru Paul Tudor Jones egyszerű szabályai a pénzen túl nyugalmat is biztosíthatnak a tőzsdézőknek.

Phil Ivey szerint a póker a tudás és a szerencse kombinációja. A szerencsefaktor azt jelenti, hogy a póker természetéből fakadóan van egy elkerülhetetlen (valószínűségi) hullámzása a játéknak. Ez a valószínűségi hullámzás tompítható a játékosok által, ám meg nem szüntethető. Ez oda vezet, hogy a veszteségi hullámok és a rossz szériák is elkerülhetetlenek. Fontos, hogy amikor ilyen szériába kerülsz, ne hajtsd le a fejedet és ne csüggedj.

picture

Dirk Nowitzki és a „lepratrade” bérlet

Ahogy egy élsportoló, úgy egy tőzsdei kereskedő is kifoghat rettenetes szériákat. A búcsúzó kosárlegenda, Dirk Nowitzki mélypontját is megidézve nyolc lépés brókereknek a lepratrade bérlet, a minden üzleten bukást hozó szériák megszakításához.

A legjobb pókerjátékosok mindig kielemzik az adott asztalnál mutatott teljesítményüket és megkülönböztetik azokat a helyzeteket, amikor pechesek voltak azoktól, amikor ők hibáztak valamit. Mindig önkritikusak, amikor maguk követték el a hibát. (Extra zsenialitása Ivey mesterkurzusának az, hogy több esetben a saját szarvashibáit bemutatva állítja pellengérre magát.) Amikor viszont a valószínűségi változók térdepeltetik kukoricára őket, azokkal a helyzetekkel igyekeznek közömbösek maradni.

Szívemből szólnak a pókerkirály gondolatai. A tőzsdei kereskedés ugyanígy a tudás és a szerencse kombinációja. Ugyanígy vannak rossz szériák, és azokat ugyanúgy kezelni kell. Ugyanúgy el kell tudnunk különíteni egymástól a saját hibáinkat és a pechünket. Ugyanúgy önkritikusnak kell lennünk magunkkal szemben a saját hibáinkért. Ugyanúgy igyekeznünk kell közömbösnek maradni akkor, amikor valami hírfordulás összezúz egy addig jónak tűnő pozíciónkat. De nehéz feladat is ez…

A veszteségből lehet igazán tanulni

Phil Ivey tanítása szerint az adott vereségei mutatják meg igazán azt egy pókeresről, hogy mennyire jó játékos ő. Az, hogy miképpen szenved vereséget egy adott leosztásban, vagy az adott tornán. Ugyanez teljesen igaz a tőzsdei kereskedőkre is. Egy tőzsdei kereskedőről is a legrosszabb üzletkötései, illetve a legrosszabb szériái mutatják meg igazán azt, hogy miképpen veszít. Azt, hogy egy rossz széria és a valószínűségi változók adott hetekben-hónapokban történő ellenséges mivolta, vagy pedig saját kockázatkezelési hibák sora, stratégiai hiányosságok okozzák-e a gyengébb periódusokat.

Nem nyerhetsz úgy, ha nem tanulod meg előtte, hogy miképpen veszítsél.

Bólogatnak erre Kareem Abdul-Jabbar kosárlabda legenda szavai. Mind a póker, mind pedig a tőzsdei kereskedés igazi iskolát kínál arra, hogy megtanuljunk tisztességgel veszíteni, majd megfelelő energiabefektetés esetén nyerni is. Kiváló online coach volt az ehhez vezető úton számomra Phil Ivey.

Köszönöm.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.