Masterclass – Hogyan tanulhatunk a világ legjobbjaitól?

Az adott szakterületeken a világ legjobbjai tanítanak meg minket számos mesterfogásra a Masterclass nevű online kurzustár tanfolyamain. A nyolcvannál is több képzésen ők megmutatják, hogy miképpen váltak szakmájuk legjobbjaivá. Mik a rutinjaik, mik a meggyőződéseik és mik a vezérgondolataik. Online programajánló.

picture

A tavaszi karanténidőszak alatt kitárulkozó addig ismeretlen internetes világ legnagyobb felfedezése számomra a Masterclass nevű online streaming tanfolyam kavalkád volt. A Masterclass egy éves 180 dollárért előfizethető szolgáltatás, mely pénzért cserébe több, mint 80 online tanfolyamhoz juthatunk hozzá. Egy tanfolyam átlagosan 20 „leckéből” áll, mely leckék átlagos hossza 10 perc.

A program lehetőségét a Youtube dobta fel reklámként még április közepén azzal, hogy a 2008-as közgazdasági Nobel-díjas Paul Krugmantól lehet közgazdaságtani és társadalmi ismereteket tanulni. Átnéztem az oldalt és a tanfolyami lehetőségeket, majd belevágtam a dologba. Azóta nemhogy nem bántam meg, de a mindennapi életem alapvető részévé vált napi 3-4 lecke megtekintése az élet több területéről. Ezért is születik most ez az ajánló.

A Masterclass arról szól, hogy szakterületükön a világ legjobbjaitól tanulhatunk arról, hogy ők miképpen teszik a dolgukat. Összesen kilencféle kategóriája van a különböző tanfolyamoknak: film és TV, zene és szórakoztatás, konyhaművészet, üzleti világ, írás, sport és játékok, dizájn-fotózás-divat, életmód és tudomány-technológia. Sok dolog közül messze a teljesség igénye nélkül az alábbiakról lehet tanulni a következő hírességektől:

  • David Lynch és Jodie Foster filmkészítést, Natalie Portman és Samuel L. Jackson színjátszást tanít;
  • Carlos Santana gitározni, Christina Aguilera pedig énekelni tanít;
  • Gordon Ramsay, Thomas Keller és Wolfgang Puck a főzés rejtelmeibe avat be. Ramsay-nek van például egy „Éttermi receptek otthon” nevű programja;
  • Howard Schultz Starbucks alapító és Bob Iger Disney ex-CEO a vállalatvezetés tudományát mutatja be;
  • Dan Brown-tól és James Patterson-tól írni tanulhatunk;
  • Serena Williams felelős a tenisz, Phil Ivey a póker, míg Garry Kasparov a sakktudásunk fejlesztéséért.

Van több fotós, belsőépítész és kertész is, akitől tanulhatunk. Személyes tapasztalatom eddig három tanfolyamról van, ami számomra garancia arra, hogy az életem egyik alapprogramja a következő tíz hónapban is a Masterclass lesz. Mint egykori kosárlabdás palánta megnéztem a háromszoros NBA-bajnok Steph Curry 17 leckéjét a kosárlabdáról. Megnéztem Daniel Negreanu pókervilágbajnok tanfolyamát. Most éppen Howard Schultz briliáns mentalitását tanulmányozom, amellyel a Starbucks birodalmát felépítette. Mind a három tanfolyam fantasztikus. Az előadók csillogó szemekkel beszélnek arról, amit csinálnak és ahogyan csinálják. Már az első percekben lejön az, hogy mennyire szeretik a munkájukat és az, hogy micsoda elképesztő elkötelezettséggel dolgoznak azon, hogy napról-napra jobbak legyenek.

Stephen Curry 191 centiméteres és 84 kilogrammos átlagemberként lett két szezonban az NBA legértékesebb játékosa az óriási és a szuperfizikumú emberek birodalmában. Tanfolyama során átsugárzik a képernyőn az a mentális erő, ahogyan elérte ezt a lehetetlen küldetést. Daniel Negreanu az elmúlt húsz év pókertörténelmét is bemutatja nagyon bőséges videóanyagában.

TŐZSDEI KERESKEDŐK SZÁMÁRA TÖBBEK KÖZÖTT A KOCKÁZATKEZELÉS KAPCSÁN EZ A TANFOLYAM RENGETEG HASZNOS ISMERETTEL SZOLGÁL A HASONLÓ GONDOLATI SÉMÁK MIATT.

Howard Schultz pedig maga a megtestesült bölcsesség. Annyi hasznos tanáccsal szolgál bármely és bármilyen méretű vállalat vezetői számára, hogy az külön posztot érdemel.

Hihetetlen, hogy mennyi hasznos tanács belefér a mesterektől kapott három-négyórányi videóanyagba. Mindemellett a tanfolyamok angolnyelv gyakorlásnak sem utolsók. Egy dologról természetesen lehet vitatkozni, hogy az 55 ezer forintos éves díj sok-e vagy sem. Itt nincs havi előfizetés, viszont van 30 napos meggondolási garancia, azaz a befizetést indoklás nélkül visszaadják egy hónapon belül, ha nem tetszett a dolog. Úgy gondolom, hogy ahol többtagú a család különböző érdeklődési területekkel és az adott területeken fejlődési igényekkel ott mindenképpen megéri a Netflix előfizetés nagyjából másfélszeresére rúgó tanfolyami díj.

A világ legjobbjaitól ilyen formában tanulni egy kivételes lehetőség. Sőt meggyőződésem az is, hogy a mindennapi privát és szakmai életünk és érdeklődésünk szempontjából irreleváns tanfolyamból is sokat tudunk tanulni, ha mást nem akkor megfigyelhetjük a kiválósághoz vezető utat. Chris Voss az FBI túsztárgyalója volt és 18 leckés kurzusa van fent a „Tárgyalás művészete” címen. A kilencedik lecke például az, hogy apaként hogyan tárgyaljunk arról, ha nem akarjuk elengedni a tinédzser lányunkat a barátjával egy hétvégére, utána jön a nemet mondás tudománya, az alkudozás és a fizetési tárgyalás. Az utolsó előtti lecke meredek: „60 másodperc vagy meghal” címet viseli. Látva ezt az anyagot biztos, hogy ő lesz a következő instruktorom, annak ellenére, hogy remélem nem kell az életemben túsztárgyalást folytatnom.

A posztnak folytatása következik arról, hogy mit tanultam Howard Schultz-tól.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.