Meddig bírják ki a magyar családok a válságban?

A válság hatására több százezren veszíthetik el munkájukat és a családok akár fele is szembesülhet részleges vagy akár teljes bérkieséssel a következő hónapokban. A háztartások több mint felének a megtakarítása csak maximum 2-3 hónapra lehet elég. Ennek következtében elengedhetetlen lesz a munkanélküli segélyrendszer nagyvonalúbbá tétele vagy egy átmeneti alapmegélhetést biztosító rendszer bevezetése az érintett rétegnek.

picture

Tudomásom szerint a kamatvágás nem hatásos a koronavírus ellen, azonban a piacok most mégis a jegybankokra figyelnek, hogy a FED az EKB vagy akár az MNB mikor jelent be újabb kamatvágást vagy pénznyomtatást esetleg más jellegű lazítást.

A jegybankok és a kormányok versenyt futnak az idővel, hiszen ilyet még nem nagyon láttunk, hogy a gazdaság lassulás helyett gyakorlatilag pár hét leforgása alatt a földbe áll, szektorok állnak le és nullára esik a termelés. Ez azért is ijesztő, mert ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor a korlátozások, a karanténok akár 2-3 hónapig is tarthatnak. A munkanélküliség országosan átmeneti időre akár 20 százalék fölé is emelkedhet, de látva, hogy egyes szektorok, mint például a légi közlekedés, a turizmus vagy a vendéglátás akár ennél hosszabb ideig is szenvedhet, könnyen elképzelhető, hogy 15-20 százalék körüli munkanélküliség maradhat velünk a következő időben.

Varga Mihály is azt nyilatkozta, hogy akár 500.000 ember veszítheti el a munkáját a járvány okozta válság miatt és más országokból, mint például Amerikából is hasonló 20-30 százalékos átmeneti munkanélküliségi várakozások érkeztek. Ha 20 százalékkal számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy idehaza is közel egymillió munkanélkülivel lehet számolni, akinek ebben az időszakban, ha van, akkor a megtakarításukhoz kell majd nyúlniuk.

TÍZ ÉV GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS UTÁN JÖTT EZ A GAZDASÁGI ÖSSZEOMLÁS, MELYRE MOST REAGÁLNIUK KELL A CSALÁDOKNAK.

Érdemes megvizsgálni, hogy az EU-ban kit hogyan érint a gazdasági válság és mennyi megtakarítása van a családoknak, hogy átvészeljék a következő hónapokat.

A háztartások pénzügyi helyzetét alapvetően két módszerrel lehet vizsgálni. Az egyik a makrogazdasági megközelítés, amikor a nemzeti számlákban megvizsgálják a háztartásokra jutó összegeket. Ebben az esetben azonban én a másik megközelítést tartom találóbbnak, amely magukra a háztartásokra koncentrál egy reprezentatív minta segítségével, akiket kikérdezve lehet következtetni a megtakarításokra. Ez véleményem szerint jobban megragadja a problémát.

Ehhez az Európai Központi Bank által vezényelt háztartási vagyonfelmérést használtam, a Household Finance and Consumption Survey-t (HCSB). Ezt háromévente végzik el, a legutóbbi eredmények 2017-ből vannak, azonban az arányok vélhetően nem sokat változtak, azaz csak remélni tudom, hogy ezek a megtakarítási számok valamelyest nőttek.

Eszerint a hazai háztartások 81-82 százalékának van pénzügyi megtakarítása. Az átlagos pénzügyi vagyon ugyan 12 ezer euró (ez egyébként nagyságrendileg összecseng a makro szemlélettel), de a pénzügyi megtakarítással rendelkező háztartások háromnegyede ezen összeg alatt helyezkedik el. Ebben a megközelítésben a felső 10 százalék megtakarítása erősen torzíthatja a képet. Ami jelen helyzetben sokkal fontosabb, hogy a pénzügyi megtakarítással rendelkező háztartások felének nem, vagy alig éri el az ezer eurót a megtakarítása, azaz a jelenlegi gyenge forint mellett is a háztartások felének 350 ezer forint körül lehet.

Idehaza a háztartások 20 százalékának kevesebb, mint 100 euró, azaz kevesebb, mint 36.000 forint a megtakarítása, azaz a fizetés átmeneti kiesése is kölcsön felvételére kényszerítheti őket. A háztartások következő 20 százaléka hazánkban 400 euró, azaz 144.000 forint vagyonnal rendelkezik, ami még mindig kevesebb, mint 1 hónapra ad védelmet. A táblázat alapján az is látszik, hogy a következő 20 százalék éri el átlagosan a 900 euró megtakarítást, ami 324.000 forint nettó megtakarítást jelent, ami esetünkben már elég lehet 1-2 hónap finanszírozására.

MINDEZ AZT JELENTI, HOGY A HAZAI CSALÁDOK 60 SZÁZALÉKÁT HOZHATJA NEHÉZ HELYZETBE A KIALAKULT GAZDASÁGI VÁLSÁG 2-3 HÓNAPON BELÜL ÉS HOZZÁ KELL NYÚLNIUK A MEGTAKARÍTÁSUKHOZ, VAGY AKÁR KÖLCSÖN IS KELL KÉRNIÜK, HOGY ÁTVÉSZELJÉK AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ NEHEZEBB IDŐSZAKOT.

Ha a következő 20 százalékot vizsgáljuk, akkor sem sokkal megnyugtatóbb a helyzet, mert még ebben a szegmensben is csak átlagosan 1.600 euró a megtakarítás, azaz 576.000 forint áll rendelkezésükre, ha rendkívüli kiadásaik lesznek, vagy elveszítik munkájukat.

A helyzet kicsit javulna, amennyiben az ingatlanokat is belevesszük a vagyonba, azonban ez sajnos a jelen helyzetben nem sokat segít a likviditás kezelésében, gyors megoldást egy ingatlan értékesítése jelen helyzetben nem hoz, pláne, hogy ilyen helyzetben azokat is csak nyomott áron lehetne értékesíteni.

A jelenlegi gazdasági válság éppen ezért a magyar lakosság jelentős részét érinti és a megtakarításokat látva kimondható, hogy ez az 1-2 havi megtakarítás egy elhúzódó válság esetén sokakat a csőd szélére juttathat.

ÉPPEN EZÉRT KIEMELTEN FONTOS, HOGY ERRE MEGOLDÁST TALÁLJANAK A KORMÁNYOK ÉS A JEGYBANKOK IDEHAZA ÉPPÚGY, MINT A VILÁG MÁS ORSZÁGAIBAN.

Magyarországon a munkanélküli segély más néven az álláskeresési járadék 90 napon keresztül jár azoknak, akiknek az elmúlt 3 évben legalább 1 év munkaviszonyuk volt és a bér 60 százalékát, de legfeljebb a minimálbér összegét teszi ki. A 90 nap letelte után a települési önkormányzat saját hatáskörben megítélhet úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatást, amelynek összege 22.800 forint. Ebből is látszik, hogy akik most elveszítik a munkájukat, létfontosságú, hogy 3 hónapon belül újra munkába tudjanak lépni.

A kormánynak tehát elemi érdeke, hogy a vállalkozásokat, ezáltal a munkahelyeket is életben tartsa, de várhatóan a következő hónapokban a szociális juttatásokat is nagyvonalúbban kell kezelnie, hogy megoldható legyen több százezer ember estén, a napi megélhetés biztosítása.

(A cikk először a G7.hu-n jelent meg, 2020.04.02-án. Címlapkép: NCAA.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.