Aki 20 éve 100 dollárt ezekbe a részvényekbe fektetett, elég jól járt

picture

A „mi lett volna ha” típusú kérdések sokszor értelmetlenek, de ebben az esetben a bulváros cím ellenére a Business Insider és a Howmuch.net alapján azt mutatjuk meg egyetlen ábrán, melyek voltak az S&P 500 legjövedelmezőbb részvényei az elmúlt 20 évben. Ha nem is konkrétan a legnagyobb megtérülést biztosító részvényre, csak szektorra kellene tippelni, alighanem sokan az IT-cégeket mondanák a lista éllovasainak, de a toronymagas elsőnek maximum annyi köze van az IT-szektorhoz, hogy a termék a nerd-ök és gamerek körében is népszerű. A Monster energiaital 100 dollárból valamivel több, mint 62 ezret csinált húsz év alatt, a Netflix 23 ezer dollárt, de ezek kimagasló hozamát mutatja, hogy a top10 végére „mindössze” hatvanas szorzóval is be lehet férni. (A Howmuch.net október 22-i záróárakkal számolt, és kezdési időpontként 1999. december 31-et, későbbi IPO esetén – pl. a Netflix esetében ez 2002 – az utóbbi dátumot kezelte indulásként.)

Íme a Howmuch.net ábrája:

Rögtön szembetűnő lehet, hogy az IT-szektor nemhogy jelentősen lemaradva követi a Monstert, de valójában nem is dominálja a listát, sőt a top10 meglehetősen heterogén képet mutat a szektorális megoszlást illetően. A listán ismert cégek – Netflix, Apple, Mastercard – mellett az Equinix egy adatközpontokat biztosító szolgáltató, a Tractor Supply egy mezőgazdasági termékekkel foglalkozó cég, az Intuitive Surgical egy orvosi robotokat és az invazív sebészeti eljárásokat támogató eszközöket fejlesztő cég, az IDEXX Laboratories egyebek között állatgyógyászati termékeket fejleszt. A lista ugyanakkor némileg csalóka – amit már az is mutat, hogy a Business Insider eredeti, júniusi sorrendje minimálisan változott az októberi árak alapján, de arra is érdemes gondolni, hogy egy ilyen versenyben csak az évezred kezdetén olcsónak tekinthető részvényekkel lehet beszállni, és ezt a hozamszintet 20 éves tartással lehetett realizálni.

(Címlapkép: Pexels)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

15 másodpercig volt ezermilliárd dolláros cég az Amazon

Olvasási idő: 4 p
Egy charton az Amazon 21 éve, Jack Ma jövőbelátása és a Wall Street akarata. És a százmilliárdos kérdés: meg tudja-e tartani az ezermilliárdos szintet a cég?
picture

7+1 tanács a ma 89 éves Warren Buffett-től

Olvasási idő: 4 p
Egyes cégvezetők úgy gondolják, hogy a részvényalapú vezetői jövedelmeket nem kell a költségek között kimutatni, mert nem számítanak cégköltségnek. “Miért, minek számítanak?” - kérdezi Buffett - “A tulajdonosok ajándékának?”
picture

300 millió dollár nyereség – naponta

Olvasási idő: < 1 p
Hány perc kell a Google-nek és az Apple-nek, hogy megkeressen egymillió dollárt? A világ legnagyobb profitját termelő cégnek, a Saudi Aramco-nak kevesebb mint öt, de azért a techóriások is kényelmesen beférnek a top10-be.