15 másodpercig volt ezermilliárd dolláros cég az Amazon

Huszonegy éves tőzsdei pályafutás, ezerszeresére emelkedő ár, egy kíméletlen 95%-os korrekció, eddig 15 másodpercnyi időre elért 1.000 milliárd dolláros piaci kapitalizáció. Egy grafikonon az Amazon eddigi tőkepiaci életpályája – ahogy az Amazon ezermilliárdos cég lett szeptember 4-én, egy eklatáns bizonyíték arra, hogyha a Wall Street valamit nagyon akar, akkor azt meg is csinálja.

picture

Amikor 1997 májusában bevezették az Amazon (AMZN) részvényeket a tőzsdére, még senki sem sejthette, hogy az eredetileg online könyváruháznak induló vállalkozás lesz 21 év múlva az internetes forradalom abszolút győztese.

A BEVEZETÉST KÖVETŐ 50 KERESKEDÉSI NAPON ÁTLAGOSAN 1,8 DOLLÁRÉRT LEHETETT AMAZON RÉSZVÉNYT VÁSÁROLNI. NAPJAINKBAN, 21 ÉV ELTELTÉVEL A PAPÍR 50 NAPOS MOZGÓÁTLAGA 1.838 DOLLÁR. AZ AMAZON ÁRFOLYAMA AZ EZERSZERESÉRE EMELKEDETT.

Kicsivel több mint 21 évvel a bevezetés után, ugyan – egyelőre – csak pillanatokra a vállalat értéke átlépte az 1.000 milliárdos piaci kapitalizáció álomhatárát. Az első 1.000 milliárdos cégre 254 évet várt az amerikai tőzsde (Apple, 2018. augusztus 2.), a másodikra elég volt 33 napot. Az Amazon teljes tőzsdei pályafutását mutatja az alábbi exponenciális skálázású grafikon:

Lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de nézzük végig, hogy milyen nehéz szülés volt ekkora méretű céggé válnia az online kiskereskedelmi óriásnak. Nem kellett sokat várni arra, hogy az Amazon letegye névjegyét 1998-ban a technológiai részvények  akkor már eléggé felbolydult kereskedésében. Az orosz válságból kikeveredve az árfolyam hétszerezett 1998 utolsó negyedévében (plusz az első néhány 1999-es kereskedési napon), ezt az első zöld nyíl mutatja. A rózsaszín téglalap a papír heves tetőzését jelzi az ezredforduló internetes buborékjának a tetején. A narancssárga nyíl a buborék kipukkanását követő esésé. A barna téglalap a 2001 szeptemberi mélypont.

A 2000-BEN KEZDŐDŐ, TECHNOLÓGIAI RÉSZVÉNYEKET ÉRINTŐ ÖSSZEOMLÁSSAL 95,1%-OT ZUHANT AZ ÁRFOLYAM. DÖBBENETES, DE A KIBOCSÁTÁS UTÁNI 111 DOLLÁR EMELKEDÉSBŐL 107-ET VISSZAADOTT AZ AMAZON.

A széles piacnál egy évvel korábban megvolt a mélypont. Innen jött a kék nyíllal jelölt újabb emelkedés, majd egy lila téglalappal ábrázolt három évnél is hosszabb oldalazás. A 2007-es csúcs még mindig nem érte el az 1999-est. Innen a barna nyíllal jelölt módon leharmadolt az ár a 2008-as válságban. Valahol itt kezdődött el az azóta is tartó, a piacot drasztikusan felülteljesítő sztori. Tíz évvel az 1999-es mánia után a szürke nyíllal jelölt időben újra élete csúcsára ment a papír. Egy évnyi oldalazás után, 2010 közepén pedig megindult a hihetetlen történet, amit világoszöld nyíl jelöl és 106 dollárról 2050 dollárig lőtte Bezos vállalatát. Érdekes módon, elnézve a papír teljes élettörténetét, eddig messze ez a legsimább menetelése.

A 2007-ES VÁLSÁG ELŐTTI CSÚCSÁNAK A HÚSZSZOROSÁRA EMELKEDETT NAPJAINKRA AZ AMAZON RÉSZVÉNYEK ÁRFOLYAMA!

A cég tőzsdei történetének a legnehezebb időszakát az ezredforduló után élte meg. Az árfolyam húszszoros emelkedésének nyolc éve (2010-2018) után hihetetlenül hangzik az akkor két éven belül elszenvedett, a korábbi csúcs 1/20-ad részére történő esés. (A referenciaként használható Nasdaq-100 technológiai index 2000 és 2002 között 83%-kal értékelődött le.) Rengeteg internetes vállalat ment csődbe, vagy került a süllyesztőbe. Miért pont az Amazon erősödött meg ilyen extrém mértékben? Az erre adható válaszok helyett álljon itt egy kétperces videófelvétel arról, ahogy Jack Ma beszél az Alibaba alapítótársaihoz 1999 februárjában:

A Ma által alapított kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba (BABA) tavaly ilyenkor még ugyanannyit ért, mint az Amazon. Ma jól látta közvetlenül az ezredforduló előtt, a több éves szenvedést, ami a dotcomlufi várható kippukadásával vár az internetes cégekre, de azt is, hogy ez egy részvényértékelési és időszaki probléma, az internet nemhogy kippukadni nem fog, hanem átrendezi a világot.

Mostanra, a cég részvényeinek a szárnyalása közben már nagyon távolinak tűnik ez az időszak. Augusztus végére egyetlen kérdés maradt, nevezetesen mikor éri el az 1.000 milliárdos piaci kapitalizációt az Amazon. A Wall Street nagyon akarta ezt, szerettek volna az Apple után egy újabb 13 számjegyű cégértéket. Ahogyan ez megvalósult, az tankönyvbe illő történet. Az alábbi grafikonon az Amazon részvények órás gyertyái láthatók 2018. augusztus 1. és 2018. szeptember 5. között:

A lila szint az augusztus közepén kialakult csúcsárat jelzi. A papír ezt követően közel két hétig enyhén alulteljesítette a piacot. A narancssárga téglalap az augusztus 28-i kereskedési napot jelzi, amikor a technológiai részvények masszív emelkedése új csúcsra segítette az Amazon részvényeket is. Másnap pedig – érdekes módon a technikai képhez tökéletesen időzítve – érkezett a Morgan Stanley elemzője, aki bemondta a 2.500 dolláros célárat, amire a zöld nyíllal jelölt módon felrobbant az árfolyam. A következő napon meglett a 2.000 dolláros szint is, ám az ezermilliárdos céggé váláshoz ez még kevés volt. Ehhez 2.050,27 dolláros részvényárra volt szükség. Ezt szeptember 4-én érte el az Amazon. A piros téglalappal jelölt mozgás katalizátora a New York Times előző napi cikke volt, ahol leírták, hogy milyen döbbenetes lendülettel veti meg magát az Amazon az éves szinten 88 milliárd dolláros online hirdetési piacon. Ez az emelkedés egy olyan kifacsart mozgás volt a piacon, ami mellé már komolyan estek a Google (GOOGL) és a Facebook (FB) részvényei.

Az Amazon részvények végül a hathatós segítségeknek köszönhetően kedden kicsivel több mint két órával a kereskedés megkezdése után elérték a kitűzött 2.050,27 dolláros árszintet.

A BŰVÖS SZINT FÖLÖTT 15 MÁSODPERCET TÖLTÖTT AZ ÁR. ÖSSZESEN 1.780 DARAB RÉSZVÉNY CSERÉLT GAZDÁT ILYEN ÁRON AZ AZNAPI 5,7 MILLIÓS FORGALOMBÓL. MIKÖZBEN AZ AMERIKAI PÉNZÜGYI MÉDIA NAGY ÖRÖMMEL ÜNNEPELTE A MÁSODIK EZERMILLIÁRDOS VÁLLALATÁT, EGY NAPRA RÁ MÁR 973 MILLIÁRD DOLLÁR A CÉG ÉRTÉKE.

Az Amazon 15 másodperce a 15 percnél jóval nagyobb hírnevet kapott.

A piaci szereplők számára pedig fel van téve a legalább 100-200 milliárd dolláros kérdés. Az Amazon már elérte az ezermilliárdos értéket, de vajon meg tudja-e tartani? (Az Apple tartja az augusztus elején elért 1000 milliárdos értéket, a részvényár azóta is emelkedett, a cég szeptember első napjaiban már 1100 milliárdos piaci értéknél tart.) A trend ereje még mindig felfelé mutat, bár a tegnapi nap gigantikus, 17 milliárd dolláros forgalmú esése nem szép. Egy dolog biztos csak: embertelen pörgés lesz 2018 őszén az Amazon részvényekben.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Jeff Bezos duplázása és a focikapus-infláció

Olvasási idő: 3 p
Jeff Bezos vagyona kevesebb mint egy év alatt annyival nőtt, mint amennyit a stabil dobogós Warren Buffetnek egy élet munkájával sikerült összeszednie. Az Amazon részvényeit olyan mértékben értékelte át a Wall Street kevesebb, mint 12 hónap alatt, amire a gazdaságtörténelemben nincs példa.
picture

Az Apple szárnyalásának háttere

Olvasási idő: 4 p
Luxusmárka, a vártnál is jobb negyedéves jelentés, évek óta stabil, nagyon erős értékesítés – az Apple részvények árának emelkedése mögött azonban egy csendes duopólium is feltűnik: az Apple és Warren Buffet csak az idén több mint 300 millió részvényt vásároltak, az Apple 2013 óta saját részvényei negyedét tűntette el a piacról.
picture

Az ember, aki 11 milliárd dollárt hagyott a Netflixben

Olvasási idő: 5 p
A mai, vártnál rosszabb jelentés és az ennek köszönhető esés ellenére is bámulatos a Netflix értékének növekedése. Carl Icahn, az egyik legismertebb guru milliárdokat keresett a filmes céggel, de még többet is nyerhetett volna.