Dublinból jelentjük!

Készen állunk! Büszkén újságolhatjuk, hogy több éves előkészítési és engedélyezési folyamat után a dublin-i székhelyű Concorde Investments Ireland Ltd. egy kizárólag ügyfeleink vagyonának megőrzésére és gyarapítására fókuszáló, a vagyonbiztonságot mindenek fölé helyező szolgáltatáspalettával és ezt maximálisan biztosító jogi környezetben elindította működését. A számlanyitás és szerződéskötés  teljes folyamata a Concorde budapesti irodáiban, magyarul is intézhető, sőt, a Concorde Ireland munkatársai rendszeres időközönként elérhetőek lesznek Budapesten is.

picture

(A szerző Pájer Tamás, a Concorde Investments Ireland Ltd. ügyvezető igazgatója, a cikk eredetileg a Concorde írországi leánycégének indulása kapcsán megjelent Iránytű magazinban szerepelt 2019. júliusában)

Lázas munkával teltek az elmúlt hónapok Dublinban, hogy a Concorde Investments Ireland Ltd mielőbb kész legyen az ügyfelek fogadására, és a Concorde-tól megszokott magas színvonalú kiszolgálására. Elkészültünk!

De nemcsak az utolsó hónapok munkájának köszönhető mindez: 2018 decemberének végén, hosszú felkészülés és előkészületek után kaptuk meg végre a várva várt ENGEDÉLYT az ír jegybanktól. Óriási mérföldkő volt ez a Concorde csoport életében, de független hazai szolgáltatóként is kiemelkedő teljesítménynek és értéknek érezzük:  14 hónapos engedélyezési, és azt megelőzően több mint egy éves előkészítési folyamat végére sikerült pontot tenni.

Pezsgőbontásra nem volt idő, csapatunk gyors ugrással vetette magát bele a megvalósítás fázisába, hogy a papíron több mint két évig tökéletesített „tervrajzból” működő vállalatot építsünk. Ebben az ír klíma messzemenően támogató volt, a borongós, gyakran esős és szeles időben semmi nem terelte el figyelmünket a munkáról.

Irodánk Dublin üzleti és diplomata negyedének kellős közepén egy György-korabeli patinás épületben található. Márciusra sikerült véglegesítenünk a csapatot, amiben a management döntő részét ír kollegák adják, szakértőink pedig Írországban élő magyar munkavállalók. Kollégáink Budapesten 2-4 hetes tréningen is részt vettek, ahol végigjárták a az elszámolási, IT, üzleti területeket és átfogó képet kaptak a Concorde csoport működéséről és szakmai standardjáról.

A ír team mellett a hazai csapat az elmúlt hónapokban is kitett magáért: informatikai rendszert fejlesztettünk, az elszámolásokat tökéletesítettük az üzleti folyamatokat, a dokumentációt véglegesítettük. Ezen túlmenően a Citibank-kal, mint letétkezelővel is véglegesítettük a szerződéses és operatív működési kapcsolatot.

Azt, hogy jó úton haladtunk az is jelezte, hogy a Deloitte jóváhagyta a Concorde Investments Ireland Ltd 2017-2018-as könyveit. Ehhez hasonlóan pedig az „ügyfélvagyon auditor” – O’Connor Sheedy – pedig a cég ügyfélvagyon-kezelési szabályzatait és procedúráit találta rendben lévőnek.

Azt mondhatjuk, hogy majd 3 év felkészülés után a Concorde Investment Ireland Ltd készen áll az ügyfelek fogadására, és a megszokott Concorde-os szolgáltatási színvonal biztosítására. A Concorde investment Ireland Ltd igazgatósága júniusban a compliance vezető riportja alapján zöld lámpát adott az éles működés megkezdésére.

Miért pont Írország? Első a biztonság!

Angolszász, a magántulajdont messzemenőkig védő jogrend – ez volt talán az egyik legfontosabb szempont. Írországot teljes Európai kitekintés után, egy több mint tíz országot összevető szűkített listáról az Ernst&Young segítségével választottuk, a döntési folyamatban egyebek között az adózási kérdéseket és az általános az üzleti környezet mérlegeltük, de az egyik legfontosabb szempont a jogrend stabilitása volt, különös tekintettel a magántulajdon védelmére.

Az ír jegybank kiemelt hangsúlyt helyez az ügyfélvagyon védelemre. Ennek két könnyen megfogható lényegi eleme, hogy:

  • Külön letétkezelő igénybe vételét írja elő a befektetési szolgáltatóknak (mint amilyen a Concorde Investments Ireland Ltd is)
  • Minden évben „ügyfélvagyon auditot” (Client Asset Examination) ír elő, független specializált, és külön engedéllyel rendelkező auditor igénybevételével.

Az ügyfélvagyon biztonságának szempontját mindenek felett elsődlegesnek tekintő hozzáállásunkat mutatja az is, hogy letétkezelőnk Európa legnagyobb intézményi letétkezelője a Citibank Europe Plc, amely szintén az ír jegybank felügyelete alatt áll. A letétkezelés azt is jelenti, hogy naponta a teljes ügyfélvagyont, beleértve ügyfeleink befektetéseit és számlapénz állományát kell egyeztetnünk (rekonsziliálnunk) a Citibank nyilvántartásával.

A Concorde Investments Ireland Ltd nem rendelkezik saját számlás, és végrehajtási tevékenységi és tőkeáttételes tranzakciós engedéllyel, ennek megfelelően mentes a befektetési szolgáltatókat érintő legnagyobb működési és pénzügyi kockázatoktól. Kizárólag ügyfeleink vagyonának megőrzésére és gyarapítására fókuszálunk. Letisztult, transzparens és költséghatékony szolgáltatási palettával várjuk Önöket:

  • Befektetési tanácsadás
  • Megbízások felvétele és továbbítása
  • Számlavezetés és letétkezelés
  • Vagyonkezelés (a Concorde igénybevételével)

A számlákat euróban, dollárban és forintban vezetjük, ügyfeleinknek jelenleg ETF-eket, befektetési jegyeket és kötvényeket kínálunk. A későbbiekben terveink szerint az egyedi részvények is megjelennek majd a szolgáltatási palettán, és az ügyféligények alakulásának fényében a font és svájci frank alapú számlavezetésre is lehetőséget biztosítunk.

Várjuk Önöket Dublinban, akár csak egy kávéra is – a számlanyitáshoz ugyanis nem kell repülőre ülniük:  a számlanyitás és szerződéskötés teljes folyamata a Concorde budapesti irodáiban, magyarul is intézhető, sőt, a Concorde Ireland munkatársai rendszeres időközönként elérhetőek lesznek Budapesten is. Ügyfeleink így biztosak lehetnek abban, hogy egy teljesen az egyéni igényeikhez szabott szolgáltatáscsomagot tudunk összeállítani számukra.

(Címlapkép: Dublin, kathybq0 / Pixabay.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Írország a legegészségesebb Európában

Olvasási idő: < 1 p
Legalábbis a közérzetük alapján: mindössze 3,4 százalékuk mondja rossznak vagy nagyon rossznak az egészségi állapotát, 83,3 százalékuk viszont jónak vagy nagyon jónak. Magyarországon ugyanez a két szám 12,9 és 59,9, az EU átlag 8,3 és 69,7.
picture

Írország és a Brexit hatása – lehetőségek és kockázatok

Olvasási idő: 4 p
A brit és az ír gazdaság integrációja olyan mély, hogy nem lehet kérdés, Írország is veszít a brexittel. De bizonyos területeken a brit kilépés már most valóságos aranykort indított el Dublinban, az írek pedig minden jel szerint élnek is a számukra történelmi lehetőséget is jelentő brexittel.
picture

Írország: hogyan lett Európa beteg emberéből kelta tigris?

Olvasási idő: 3 p
Jókor voltak jó helyen, ez is sokat számított, pont akkor stabilizálták a gazdasági, jogi és adókörnyezetüket, amikor a globalizáció új erőre kapcsolt a 90-es évek elején. De ehhez kellett az a kiszámítható, a politikai váltógazdaságot felülíró stabil üzleti- és jogi környezet, amelyet egy széleskörű társadalmi kiegyezéssorozat biztosított.