86 ezer milliárd dollár egyetlen ábrán

picture

Mindössze 34 ország fért rá a Howmuch.net a globális GDP megoszlását mutató ábrájára: az államok többsége, köztük számos európai ország, így Magyarország is a futottak még kategóriába került a Világbank legfrissebb, nominális GDP adataira épített ábrán. A világbankos adatsorban 205 ország szerepel, és ha az alábbi gömbön az alsó sárga foltra nézünk (other countries), látható, hogy 171 állam a globális GDP nem egész 9 százalékát adja. (Az ábrán az angol trillionnak megfelelően T jelöli az ezer milliárdos összegeket, alatta az adott ország nominális GDP-je a globális GDP százalékában.)

A GDP globális eloszlását mutató ábra, melyen összesen 34 ország szerepel és ahol USA illetve Kína magasan vezet.

A régiós bontásról ugyanazon adatsorra építve a Visualcapitalist.com egy táblázatot is készített:

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Exportnagyhatalmak a világban

Olvasási idő: < 1 p
Magyarország a 34. helyen áll a 2018-as kiviteli adatok alapján készült listán, Kína az USA előtt is toronymagasan vezet. Németország az egész EU exportjának negyedét adja, és erős harmadik.
picture

Nyolc cég, ami többet ér 75 országnál

Olvasási idő: 2 p
Ezer milliárd dollár persze ezer milliárd dollár, de egy térkép szemléletesebben érzékelteti, hogy az Apple felér fél Oroszországgal, a Microsoft nyolc kelet-európai országgal, a Google pedig Afrika nagyobbik felével. Nyolc amerikai cég együtt pedig közel a világ felével.
picture

1780 milliárd dollárt költ hadseregekre a világ

Olvasási idő: < 1 p
Az USA önmagában több, mint a világ kiadásainak egyharmadát, Kínával együtt több mint felét adja.