Exportnagyhatalmak a világban

picture

Látványos ábrán mutatja be a howmuch.net a 2018-as adatok alapján a világ országainak listáját exportjuk alapján. Gazdasági egységként kezelve az EU megelőzi Kínát és az USA-t is, de ha országokra koncentrálunk, a két nagyhatalom – Kínával az élen – toronymagasan vezeti a listát. A 202 rangsorolt ország közül Magyarország a 34. helyen van, előzzük Romániát és Szlovákiát, a csehek viszont a 29-ek helyen szerepelnek a WTO adataiból készült összeállításban.

A világ országainak listája exportjuk alapján, ahol a nagyhatalmak közül Kína magasan vezet, míg Magyarország a 34. helyen van.

Mint látható Kína a maga 2,5 billió dolláros exportjával bőven előzi az USA-t (1,7 billió dollár), míg a harmadik helyen már szorosan következik Németország az 1,6 billió dolláros kivitelével – ami így egyben az egész EU kivitelének szinte pontosan a negyedét adja. A teljes rangsor – a végén a lényegében nem exportáló Tuvalu-val illetve pár millió dolláros kivitelt felmutatni tudó törpeállamokkal – alább böngészhető.

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.