Nyolc cég, ami többet ér 75 országnál

picture

2018 egyik nagy kérdése volt, vajon melyik amerikai techóriás éri el – és eléri-e végre valamelyik – az ezermilliárd dolláros értéket. A választ már tudjuk, az Apple lett az első még augusztusban, szeptemberben követte az Amazon, de mindkét óriás részvényárfolyama csak rövid időre volt ilyen magas, az ezermilliárdos ligába április végén belépő Microsoft jelen pillanatban az egyetlen ezermilliárd feletti értékű cég (az MS is kiesett, de jelenleg ismét léc felett van 138 dollár feletti árfolyamával).

picture

15 másodpercig volt ezermilliárd dolláros cég az Amazon

Egy charton az Amazon 21 éve, Jack Ma jövőbelátása és a Wall Street akarata. És a százmilliárdos kérdés: meg tudja-e tartani az ezermilliárdos szintet a cég?

Sokszor nehéz elképzelni, valójában mekkora összegek is ezek. A Howmuch.net elég plasztikusan mutatja be nyolc amerikai óriás, techcégek mellett a Visa és a Bank of America értékét országok GDP-jével összevetve. A legkisebb, „mindössze” 166 milliárd dolláros értékű Netflix például öt balkáni ország, Szerbia, Bosznia, Horvátország, Montenegró és Macedónia kombinált GDP-jével egyenlő.

A nyolc amerikai óriás techcégek értékének összehasonlítása néhány régióval és országgal a világban.

Ami még az ábrához tartozik: az ENSZ jelenleg 193 országot tömörít, a területi és elismerési vitákkal övezett területeket leszámítva ennyi ország van a földön. A nyolc amerikai cég ezek közül összesen 75 ország GDP-jét fedi le, azaz – nyilván nem földrajzi vagy gazdasági alapon, de darabszámra – a világ államainak közel 40 százalékát. Az afrikai kontinensen 54 ország van, a Google 38 afrikai ország GDP-jét teszi ki, azaz bőven több, mint a kontinens felét. (Hasonló térképes ábrát készített korábban Mark J. Perry közgazdász az American Enterprise Institute oldalán vezetett blogján – az USA 2017-es 19.400 milliárd dolláros GDP-jét mutatta be úgy, hogy az 51 amerikai tagállam nevét átcímkézi egy az adott állammal egyenértékű gazdasági összterméket előállító országéra.)

picture

Amerika tényleg nagyon első

2017-ben az Egyesült Államok a világ GDP-jének a 24,3 százalékát állította elő – úgy, hogy a világ lakosságának csak a 4,3 százaléka amerikai. Önálló országként három amerikai állam is a világ első 12 országa között lenne a nemzeti össztermék alapján.

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az Apple szárnyalásának háttere

Olvasási idő: 4 p
Luxusmárka, a vártnál is jobb negyedéves jelentés, évek óta stabil, nagyon erős értékesítés – az Apple részvények árának emelkedése mögött azonban egy csendes duopólium is feltűnik: az Apple és Warren Buffet csak az idén több mint 300 millió részvényt vásároltak, az Apple 2013 óta saját részvényei negyedét tűntette el a piacról.
picture

Az adat az új olaj, a Facebook az új Exxon

Olvasási idő: 2 p
2011-ben hat országot képviselt a világ 10 legértékesebb cége, melyek közül öt olajtársaság volt. A mai listán csak az USA és Kína maradt, 8-2-es arányban, az első öt cég, illetve az első nyolcból hét techvállalat. A nyolc évvel ezelőtti toplistáról csak az akkori listavezető, az Exxon értéke férne bele mai top 10-be.
picture

Kis piaci furFANG

Olvasási idő: 4 p
A Facebook, az Amazon, a Netflix és a Google alkotta FANG négyes az elmúlt évek vezérbikája volt, szeptemberben viszont alulteljesítették a piacot. A technikai kép egyik papír esetében sem néz ki jól – lehet, hogy a száguldás természetes korrekcióját látjuk, de ez a szétválás nem tarthat soká.