Amerika tényleg nagyon első

picture

Nagyon nehéz az Amerikai Egyesült Államok világgazdasági szerepét jó perspektívába helyezni. Mark J. Perry közgazdász az American Enterprise Institute oldalán vezetett blogján egy ritka jó példa jelent meg erről idén májusban. A szerző az USA tavalyi, 2017-es 19.400 milliárd dolláros GDP-jét mutatja be úgy, hogy az 51 amerikai tagállam nevét átcímkézi egy az adott állammal egyenértékű gazdasági összterméket előállító országéra.

2017-ben az Egyesült Államok a világ GDP-jének a 24,3 százalékát állította elő – úgy, hogy a világ lakosságának csak a 4,3 százaléka amerikai. Önálló országként három amerikai állam is (Kalifornia, Texas és New York) a világ 11 legnagyobb gazdasága között lett volna 2017-ben. A három állam összesített – 6.000 milliárd dollárra rúgó – GDP-je nagyobb, mint a világ harmadik legnagyobb gazdasági teljesítményét felmutató Japáné (4.800 milliárd USD).

Kalifornia ereje

A legnagyobb gazdasági teljesítményt a tagállamok közül Kalifornia mutatja fel a maga 2.747 milliárd dolláros GDP-jével. Az „Arany Állam” különálló országként a világ ötödik legnagyobb gazdasága lenne, megelőzve Nagy-Brittaniát, Indiát és Franciaországot:

Kaliforniában ehhez 19,3 millió főnyi munkavállalóra volt szükség szemben a britek 33,8 millió dolgozójával. Az amerikai munkaerő hatékonyságáról tanúskodik ez a szám, nevezetesen az Egyesült Királyságnak 75 százalékkal nagyobb munkaerőre van szüksége ugyanazon gazdasági teljesítmény előállításához.

Texas, New York, Florida

Texas 1.696 milliárd dolláros 2017-es GDP-je majdnem egyenlő az 1.652 milliárd dolláros kanadai GDP-vel. Ugyanazon össztermék előállításához Texasban 13,5 millió, míg Kanadában 20 millió munkavállalóra volt szükség.

A világ vezető olajkitermelőjeként Szaúd-Arábia 683 milliárd dolláros GDP-vel rendelkezik, ez kisebb, mint a Pennsylvania (752 milliárd USD) vagy az Illinois (820 milliárd USD) által megtermelt GDP.

New York állam GDP-je szinte teljesen azonos Dél-Koreáéval. Az állam önmagában a világ 11. legnagyobb gazdasága lehetne, megelőzve Dél-Koreát, Oroszországot és Ausztráliát:

Lehet, hogy unalmas, de itt is muszáj egy munkaerőpiaci statisztikát ideírni. Dél-Korea 27,9 millió dolgozóval állítja elő ugyanazt az összterméket, amihez New York állam 9,7 millió fő munkáját veszi igénybe.

Végül nézzük Floridát – az államok sorrendjében a negyedik, de már az ezermilliárdos szint alatt: a 967 milliárd dolláros GDP-je alig kisebb, mint az indonéz nemzeti össztermék (1.015 milliárd USD). A Floridában munkát vállaló 10,1 millió fő mindössze 8 százaléka a 127,1 milliós indonéz munkaerőnek.

És Magyarország?

Nevada az ötven amerikai állam listáján a 32. helyen áll a GDP-sorrendben 156 milliárd dolláros összeggel – ezzel éppen Magyarországot „kapta” a térképes összehasonlításban.

( A címlapkép és Mark J. Perry teljes posztja – melyből szemelvényeket fordítottunk – itt érhető el.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.