A világ legkiválóbb munkavállalója és fotografikus memóriájú ellenfele – egy kis Super Bowl

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel hazánkban is sokan maradnak ébren, hogy élőben nézzék meg az 53. Super Bowlt (New England Patriots – Los Angeles Rams). Lehet ezt a szokást szeretni vagy nem szeretni, ám a világ egyik legkompetitívebb csatamezején hétről-hétre harcoló sportolóktól nagyon sokat tanulhatunk. Az idei döntő párosítása olyan, mintha valami hollywoodi forgatókönyvíró találta volna ki. Az egyik oldalon a kétezres években Super Bowl bérlettel rendelkező New England Patriots 41 éves irányítója, a professzionalizmus mintaképe, Tom Brady már a kilencedik fellépésére készül. Az ellenfél újhullámos, Bradynél 8 évvel fiatalabb, fotografikus memóriájú edzője, Sean McVay az új csoda ebben a ligában. Róluk szól a Concordeblog Super Bowl felvezetője. Versenyképességi inspiráció amerikaifoci híveknek és az eme sport iránt közömbös olvasóknak!

picture

„Az egyik legegyszerűbb dolog, amit tényleg bárki képes megtenni, a rendszeres alvásritmus kialakítása. Én általában este 9-től reggel 6-ig alszom, ez számomra napi kilenc óra terápia és regeneráció. Azt is igyekszem biztosítani, hogy a testem valóban pihenjen és megújuljon az alvás során, ezért biokerámiás pizsamát viselek. Miért? Mert növeli az energiámat, segíti a regenerálódást, és javítja a nappali teljesítményt. Ha az ellenfeleim nem ebben alszanak, én pedig igen, akkor már alvás közben előnyre teszek szert velük szemben.”

Üdvözlet Tom Brady amerikaifoci irányító másodperc- és milliméterpontosan felépített világában. Brady jelenleg 41 évesen élete kilencedik Super Bowljára készül. És egyben arra is, hogy csapata győzelme esetén hetekig attól a vitától legyen hangos az amerikai sportsajtó, hogy vajon ő vagy Michael Jordan minden idők legnagyobb amerikai profi sportolója.

Nem tartom tisztemnek abba a vitába beszállni, hogy vajon Tom Brady a világ, vagy a vezető amerikai sportok valaha élt legnagyobb sportolója-e. Amit én látok a New England Patriots irányítójában az túlmutat a sportpályafutáson. Ez már a 18. szezonja a bostoni quarterbacknek, egy olyan bajnokságban, ahol egy átlagos játékos 4-6 évet tölt el (az NFL működéséről a cikk végén keretes írásunkban olvashat). Ebben a 18 szezonban a csapata 9 döntőt játszott/játszik, ami nem más, mint a végtelenül kiegyenlített NFL egész, csapatok közötti kiegyensúlyozási folyamatának a „meghackelése”. A 18 szezon és a 9 döntő közös pontja a New England Patriots sikereiben Bill Belichick edző és Tom Brady quarterback párosa. (A sikerekből oroszlánrészt vállaló Belichick munkásságával most sajnos terjedelmi okok miatt nem foglalkozom.)

Tom Brady pályafutása

Tom Bradyt a 2000-ben tartott draft hatodik körében a 199. helyen választotta ki a Patriots. Ez azt jelenti, hogy az adott évben a szakma 198 játékost fontosabb láncszemnek tekintett nála saját csapata jövőre nézve. Hatalmasat tévedtek. Amikor először találkozott Bostonban Brady a Patriots elnökével, bemutatkozott neki, majd azonnal elmondta, hogy az ő kiválasztása bizonyul majd idővel az egyesület valaha volt legjobb döntésének. Brady is tévedett. Ez bármilyen amerikai vezető csapatsportban a valaha volt legmegtérülőbb kiválasztás volt.

A negyedikszámú irányítóként a csapathoz kerülő Brady az első szezonjában felküzdötte magát másodikszámú quarterbackké. A 2001/02-es bajnokságban aztán a második fordulóban megsérült az elsőszámú játékos a posztján. Ekkor a Patriots 0-2-vel állt, ám innen 14 meccsből 11-et megnyerve Brady irányításával a rájátszásba, majd onnan a Super Bowlba jutottak. Ellenfelük ugyanaz a Rams volt (csak még St. Louis városát képviselve), mint vasárnap este. A Rams másfél perccel a meccs vége előtt egyenlített, a Patriotsnak nem volt időkérése és a saját 17 yardos vonalán állt egy elsőszezonos irányítóval. Innen következett a Bradyt és az edző Belichicket azóta is jellemző „tökösség”:

A sportági legenda John Madden volt aznap a szakkommentár. A felvételen is folyamatosan mondja, hogy ő semmit sem kockáztatna, lejáratná az órát és hosszabbításra vinné a meccset. Brady ehelyett mezőnygóltávolságba vitte a csapatát, amit értékesítve megnyerte első bajnoki címét. Ezt a következő három évben még kettő elsőség követte. A bajnoki címeket tekintve ezt követte nyolc szűk esztendő két nagyon fájdalmasan elveszített Super Bowllal a New York Giants ellen. A 2014/15-ös szezontól kezdve viszont ötből négyszer jutott be a Patriots a döntőbe. Az eddigi háromból kettőt meg is nyert. Mindezt a 37-41 éves Tom Brady irányításával.

A tökéletes alkalmazott, aki még a fizetése egy részéről is lemond

Véleményem szerint Tom Brady az eddigi, 2001 és 2019 közötti professzionális sportkarrierje során bebizonyította, hogy jelenleg ő a világ legkiválóbb munkavállalója. Ennek egyik része az, hogy az elmúlt években dollártízmilliókról mondott le azért, hogy a Patriots jobban gazdálkodhasson a fizetési sapka alatti hellyel. A másik része pedig a végtelenül fegyelmezett és gondosan felépített életmódja, amivel hosszú évek óta sikerrel küzd meg a kiöregedés ellen.

Mi Tom Brady titka? Hogyan tud ez az ember 41 és fél évesen még ezen a veszélyes és emberpróbáló csatamezőn nemhogy szerepet kapni, hanem uralni az elmúlt öt szezont?

Először is ez egy csapatjáték, ahol a liga által alkalmazott kemény fizetési sapka miatt, ha a csapat túlfizeti (vagy másokhoz képest reálisan fizeti meg) az irányítóját, akkor más posztokon kevesebb marad a bérezésre. Ez gyengébb játékosok leigazolásához vezet, ami gyengíti az adott egyesület győzelmi esélyeit. Tom Brady ezért évekkel ezelőtt lemondott a neki járó fair fizetés egy tetemes részéről, hogy ezáltal jobb anyagi helyzetbe hozza csapatát. Az egylabdás meccseken eldőlő rájátszásbeli csatákban pedig sokat jelenthet egy-egy olyan kiválóság a csapatban, aki „Brady pénzén” van ott.

ÍGY ÁLLT ELŐ AZ A HELYZET, HOGY AZ ELMÚLT KÉT ÉVTIZED ÉS MÉG AZ ELMÚLT SZEZONOK LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSAKÉNT TOM BRADY CSAK 43. HELYEZETT AZ ÖSSZ-NFL FIZETÉSI LISTÁN.

A posztján játszó irányítófizetések az idei szezonban így néztek ki millió dollárban:

Brady családját persze nem kell félteni, szupermodell felesége Gisele Bündchen még 2016-ban is 30 millió dollárt keresett, tehát van miből fagyizni vinni a gyerekeket. A Brady által a Patriotsnál hagyott évi 5-10-15 millió dollár viszont jó eséllyel egy-két plusz bajnoki címet is hozhatott a bostoni csapatnak.

Ahhoz viszont, hogy ennyi pénzről egyáltalán lemondhasson Brady és egyáltalán pályán lehessen túl a negyvenen, egyfajta biológiai és életmódbeli csoda szükségeltetik.

Nagy szerencsénkre ehhez kapunk egy leírást is, a TB12 módszer – az élethosszig tartó csúcsteljesítmény titka az amerikai futball sztárjától című könyvből. Ebben a könyvben Brady leírja a titkait, akinek kedve van hozzá csinálja utána. A mű azért fantasztikus, mert olvasója képet kap arról, hogy micsoda tervezettség és egyfajta aszketizmus szükséges ahhoz, hogy valaki élsportolóként tartósan a világ csúcsán maradjon.

Utalva Brady 12-es mezszámára a módszertan 12 pontból áll. A rugalmas izmokat tekinti a teljesítményedzések hiányzó alappillérének. Nagyon fókuszál a test gyulladásmentes válaszreakciójának a segítésére, az oxigéndús véráramlásra, a megfelelő hidratálásra és az egészséges táplálkozásra. A receptek között van avokádófagylalt, a fogyasztandó víz mennyisége, beosztása és elektrolitokkal való megfelelő töltöttsége is fontos ebben a rendszerben. Véleményem szerint

BRADY KÖNYVÉNEK ÉLETMÓDBELI ÉS EDZÉSLEÍRÁSÁBÓL MA BÁRKI MERÍTHET EGY-KÉT ÖTLETET A SAJÁT ÉLETMINŐSÉGE JAVÍTÁSÁHOZ.

33 éves edzőzseni az ellenfél

Brady módszertanában kiemelt figyelem jut a megfelelő regeneráció mellett az elmegyakorlatokra. A kiváló összpontosítás és az elme megfelelő fókuszálása témakörben az elmúlt két évben üstökösként robbant be az amerikaifoci világába a még csak 33 éves edzőzseni Sean McVay, aki a vasárnapi ellenfél Los Angeles Rams edzőjeként igyekszik majd elrontani Tom Brady hétfő hajnali labdázását.

Sean McVay-t a sportág valaha volt legfiatalabb edzőjeként nevezték ki két évvel ezelőtt Los Angelesben. Ha Bradyt nevezhetjük a játékosok támadózsenijének, akkor McVay az edzőknél az. Első szezonjában a szakírók azonnal az év edzőjének választották meg. Az előző szezonban általa átvett legrosszabb támadóegységből egy év alatt a legjobbat csinálta meg a 32 csapatos ligában. A 2016-os alapszakasz 4 győzelem-12 vereség mutatója azonnal átfordult 11-5-re az első, majd 13-3-ra az idei szezonban.

A Los Angeles Rams edzőjeként Sean McVay rendelkezik egy szuperképességgel. Fotografikus memóriája segítségével az általa edzőként vezetett meccsek összes játékára (snap) emlékszik.

Az amerikai média imádja persze ezt a félelmetes emlékezőtehetséget tesztelni, ahogy az alábbi kisvideón az látható:

Sean McVay nyilván valahol azért emlékszik ennyire a mérkőzések pillanataira, mert nagyon szereti azt, amit csinál. Elkötelezettsége és elhivatottsága a játék iránt példaértékű. Az alábbi egyperces filmben az egyik ellenfél, a Chicago Bears 11-tagú védekező egységét mutatja be gyorsban:

Két évnyi edzősködés után McVay oda jutatta el az amerikaifoci csapatok tulajdonosait, hogy kis túlzással a megüresedő helyekre most mindenki fiatal edzőt keres.

A bemutatott két ikon mellett még nagyon sok példaértékű történetet lehetne hozni az amerikaifoci és minden más sport világából. Nagyon fontos látnunk, hogy milyen elképesztő hozzáállás szükséges ahhoz, hogy valaki az amerikaifoci 3 millió dollár feletti átlagfizetésű világában akár a törölközőt odaadhassa egy játékosnak. Hát még ahhoz, hogy valaki játékosként vagy edzőként a csúcsra jusson.

A kereskedési tevékenység véleményem szerint egy intellektuális teljesítménysport. Nagyon sokat tudunk tanulni emiatt a sportolóktól. És a verseny a tőzsdéken az egyes szereplők között nem lesz egyszerű a következő években.

Ellenfeleink biokerámiás pizsamában alszanak…

MInden, amit az NFL-ről tudni akart, de...

A National Football League (NFL) egy 32 csapatos (8 négyes csoportra osztva) amerikaifoci professzionális liga, a sportág abszolút csúcsa. A bajnokság alapszakaszában szeptember eleje és december vége között 17 hét alatt minden csapat 16 mérkőzést játszik (egy pihenőhét jár a szezon alatt minden csapatnak). Az alapszakaszból 4 csapat azonnal a januári bajnoki rájátszás „negyeddöntőjébe” kerül, míg 8 további csapat „nyolcaddöntőt” játszik a nyolc közötti maradék négy helyért. Így a rájátszásban 2 vagy 3 nyert mérkőzéssel lehet eljutni a január végi-február eleji Super Bowlba, ami a bajnokság döntője is egyben. A rájátszásban és a Super Bowlban is egy mérkőzés (win or go home) dönt a továbbjutóról illetve a végső győztesről.

Az amerikaifociban egyszerre 11 játékos van csapatonként a pályán. Külön sportolók alkotják az egyes csapatok védekező és támadóegységét illetve van egy külön speciális egység. Egy csapat játékoskerete emiatt és a magas sérülésveszély miatt is 53 (!) főből áll. A bajnokság anyagi szempontból nagyon igazságos. Minden csapatnak egy szigorú fizetési sapka jelenti a játékoskeret javadalmazására fordítható maximumösszeget. Ez a 2018/19-es szezonban 177,2 millió dollár volt. Ez a plafon, amelynek a 89%-át kötelező elkölteni. Egy adott szezon után a draft nevű kiválasztási rendszerben mindig a leggyengébb csapatok választhatnak először a ligába szerződő egyetemi tehetségek közül. Ezek a tényezők és a rájátszásban egy mérkőzésen eldőlő továbbjutás más sportágakhoz képest meglehetősen kiegyenlítetté teszi az NFL-t.

A most futó szezon 256 alapszakaszmérkőzését összesen 17,1 millió néző tekintette meg a helyszínen, ami 66.800 fős alkalmankénti átlagnézőszámnak felel meg. Ezzel a világon toronymagasan az NFL a helyszínen a legnagyobb nézőszámmal rendelkező bajnoksága. A bajnoki döntőként megrendezett Super Bowl jóval több, mint egy sportmérkőzés. Az Egyesült Államokban ez egy össztársadalmi esemény a meccs szünetében egy gyors koncerttel. Ez a legnézettebb televíziós műsor az USA piacain, az elmúlt években jellemzően 110 millió egyesült államokbeli nézővel. Ez a nézettség a reklámozási szakma csúcseseményévé is teszi a rendezvényt. Az elmúlt években egy 30 másodperces reklámért 5 millió dollárt kellett fizetni a hirdetőknek.

(Címlapkép: Tom Brady 2007-ben, Andrew Campbell / Flickr)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Minden héten háború

Olvasási idő: 7 p
A Nike ugyanazzal a stratégiával élt, mint Trump: a sajátjaihoz szólt. Az első visszaesés után a részvények már felülteljesítenek, az elemzők többsége egy üzletileg akár már rövid távon is jövedelmező, hidegvérű és jól megtervezett marketinghúzást is lát a Nike akciója mögött.
picture

Egy dobás, ami gallyra vágott egy sportszergyártót és egy topbajnokságot

Olvasási idő: 7 p
Az Under Armour néhány év alatt növelte négyszeresére piaci értékét és jelentett egyre nagyobb veszélyt a Nike-ra. Sikerük egyik kulcsa az NBA álomcsapatában, a GSW-ben játszó Steph Curry, a márka legfontosabb arca volt. A tőzsdei szárnyalás akkor ért véget, amikor a Nike arca, Kevin Durant is az álomcsapathoz igazolt.
picture

Aki gólt kap meghal – avagy miért uralja a biztonsági játék a foci VB-k egyenes kieséses szakaszát?

Olvasási idő: 4 p
A gólt hozó csoportmérkőzéseken a 0-1-re álló csapatok 43 esetből mindössze két alkalommal tudtak fordítani – döbbenetes statisztikákkal mutatjuk be, hogy mennyit számít a védelem és az első gól. Sajnos.