Aki gólt kap meghal – avagy miért uralja a biztonsági játék a foci VB-k egyenes kieséses szakaszát?

A szurkoló gyakran érzi azt, hogy a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában túlzott hangsúlyt kap a védekezés. Gyakran tűnik úgy, mintha egyetlen célja lenne a csapatoknak, nevezetesen nem szeretnének gólt kapni. Ez már fél siker. Vagy még több esetleg. Öntsünk tiszta vizet a pohárba és nézzük meg, hogy mit mutatnak a számok. Mit jelent az, ha valaki 1:0-ra vezet, illetve mivel jár a számok nyelvén a 0:1?

picture

Tekintsünk meg néhány statisztikát arról, hogy mi szükséges a sikerhez a labdarúgó világbajnokságok egyenes kieséses szakaszaiban. Vizsgálatunk tárgya az elmúlt nyolc világbajnokság (1986-2014) legjobb 16 csapata közötti egyenes kieséses mérkőzések. Amiatt vizsgáljuk ezeket a tornákat, mert a legjobb 16 között 1986 óta változatlan a lebonyolítási forma. Minden tornán 16 mérkőzés van ebben a szakaszban, ám mi csak 15 meccs eredményével foglalkozunk, mert a harmadik helyért lejátszott találkozó győztese már nem mehet a trófeáért.

Moldova Börtönválogatottja és a legkorszerűbb futball

„Mind a francia, mind a mexikói csapatot a legszigorúbb védekező stratégiára utasíthatták az edzők, mert a középkezdés után mindkét csapat otthagyta a labdát, és rohant hátra a saját kapujához. Colstokot vettek elő, a tizenhatos vonala mentén kimérték azt a helyet, melyet az edző meghatározott a számukra, és nem voltak hajlandók elmozdulni onnan.

A labda a mérkőzés végéig feküdt a középkörben anélkül, hogy bárki is hozzáért volna, mindkét oldalról egy-egy ügyeletes hátvéd figyelte látcsővel, hogy szükség esetén riassza társait… A mérkőzés, mint gondolni lehet, gól nélküli döntetlennel végződött, Paprikás elismerően bólogatott: Ez a két csapat játssza jelenleg a legkorszerűbb futballt a világon. Nekünk még nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy utolérjük őket.”

A fenti idézet Moldova György Börtönválogatott című 1974-ben megjelent novellájából származik. Írásunk végén látni fogjuk, hogy a 44 éves szatíra idézetének valóságtartalma vitathatatlan, és cáfolhatatlan.

A legkomolyabb tétmérkőzések

Először az 1986-os világbajnokságon debütált a legjobb 16 között a jelenlegi lebonyolítási forma. Az itteni egyenes kieséses „win or go home” mérkőzések a szurkolók számára nagyon izgalmasak, a játékosoknak azonban semmihez sem hasonlítható stresszt jelentenek. Egy mérkőzést eldöntő hiba nagyon sokba kerülhet, amit javítani jó esetben négy év múlva lehet csak. Rosszabb esetben (és ez sokkal gyakoribb) pedig soha többet.

Minden VB-n van 15 ilyen meccs, ahol a győztesnek még él a remény, hogy világbajnok lehet (illetve a döntő megnyerésével konkrétan az is lesz), míg a vesztes mehet haza. Hogy ezek a mérkőzések mennyire más kávéházat jelentenek, elég azt megemlítenünk, hogy

A GLOBÁLIS KLUBFUTBALLT EGY ÉVTIZEDE URALÓ KÉT SZUPERSZTÁR, MESSI ÉS RONALDO HÁROM ÉS FÉL-HÁROM ÉS FÉL VILÁGBAJNOKSÁGÁN EGYÜTT ÖSSZESEN NULLA GÓLT SZERZETT A TORNÁK EZEN SZAKASZÁBAN.

Kettejük összesített 13 világbajnoki gólja (34 mérkőzésen) mind a VB-k csoportmeccsein született.

Az első gól fontossága

Az általunk vizsgált 8 világbajnokság 120 mérkőzésén 109-szer esett gól. A maradék 11 meccsen még 120 percnyi játék után is hiányzott a találat, ezekkel a találkozókkal most nem foglalkozunk. Azon a 109 meccsen, ahol esett gól, az első találatot jegyző csapat 90 alkalommal, míg az első gólt kapó csapat 19 alkalommal jutott tovább. Ez 83%-os továbbjutási arányt jelent az első gól elérője számára.

Az érme másik oldala természetesen az, hogy

AKI GÓLT KAPOTT, ANNAK A SZÁMOK RIDEG VALÓSÁGA ALAPJÁN 17%-OS ESÉLYE VOLT 1986 ÓTA TOVÁBBJUTNI.

Hatból öt csapat továbbjutott azok közül, akik VB egyenes kieséses meccsén 1-0-ra vezettek. Ez nagyon brutális esélycsökkenés a gól elszenvedői számára. Teljesen logikus az az alaptaktika, hogy nem szabad gólt kapni.

Tovább vizsgálva a 109 mérkőzés 19 olyan továbbjutóját, aki az első gólt kapta, még keményebb akadályok bukkannak fel ezen csapatok számára. A 19 továbbjutásból

MINDÖSSZE 9 ALKALOMMAL SIKERÜLT A RENDES JÁTÉKIDŐBEN FORDÍTANI A MECCS ALAKULÁSÁN.

A további 10 esetből 5-ször hosszabbításra és másik 5 alkalommal 11-es rúgásokra volt szüksége a 0-1-re álló csapatnak. Ezzel szemben az 1-0-ra vezető csapatok 90 továbbjutása 68 rendes játékidőben elért, 13 hosszabbításban és 9 büntetőrúgásokkal kivívott diadalra bontható.

Az utolsó két világverseny 30 kieséses meccséből 3 végződött 0-0-ra. A 27 gólt hozó találkozóból 24-szer győzött az 1-0-ra vezető csapat. A három 0-1-es hátrányból kivívott továbbjutásból kettőt Hollandia szállított, mindkettőt a rendes játékidőben (2010-ben Brazília, míg 2014-ben Mexikó ellen). A harmadik drámai találkozón 2010-ben Uruguay verte Ghánát büntetőrúgásokkal úgy, hogy Ghána a hosszabbítás utolsó pillanatában 11-est hibázott. Ezzel együtt is csak 11%-os továbbjutási aránya volt a 0-1-re álló csapatoknak.

Az amerikai foci kőkemény alapigazsága

Az elmúlt 5 világbajnokságon a győztesek már érdemben alig kaptak gólt az egyenes kieséses szakaszok meccsein. Az amerikai foci világának egyik alapvető igazsága az, hogy

MECCSEKET HOZHAT A TÁMADÓ SZEKCIÓ, DE A BAJNOKSÁGOT A VÉDELMEK NYERIK MEG.

Ez hatványozottan igaz lett a foci elmúlt 5 világbajnokára is. Időrendben vizsgáljuk meg ezeket a csapatokat.

Az 1998-as hazai rendezésű világbajnokságot a franciák nyerték. Minden idők egyik legérdekesebb „bravúrja” az övék azzal, hogy az egyenes kieséses szakasz rendes játékidejében az elődöntő második félidőjében rúgták az első góljukat. A nyolcaddöntőben Paraguay ellen a 113. percben találtak be, míg a negyeddöntőben az olaszokat egy 0-0 utáni büntetőpárbajban búcsúztatták. Ezt a két és fél meccset csak a védekezésükkel tudták túlélni. A négy meccsen egy gólt kaptak Horvátország ellen az elődöntőben. Ezzel a góllal akkor mindössze egy percig álltak vesztésre. A végére beindultak, a legjobb 16 között végül hat gólt értek el.

A 2002-es tornát nagyon simán nyerte Brazília. A négy kulcsmeccsen hét gólt rúgtak és egyet kaptak. Ezzel az ellenük elért találattal 22 percig álltak vesztésre Anglia ellen.

A 2006-os VB győztesei az olaszok voltak. A négy sorsdöntő meccsen egy gólt kaptak, a döntő 7. percében büntetőből. Ezt 12 perc után egyenlítették ki. Az egy kapott góllal szemben hetet rúgtak.

A kategória nyertesei a spanyolok a 2010-es győzelmükkel. Négy darab 1-0-ra végződő mérkőzéssel lett világbajnok egy nagyon tehetséges gárda. A kapott gól kiirtása vitte csúcsra ezt a csapatot. A 2008-as és 2012-es EB győzelemmel együtt ez a csapat három világversenyt nyert meg egyhuzamban úgy, hogy tíz eliminációs találkozón nem kapott gólt 990 perc alatt (háromszor hosszabbítás volt).

A németek majdnem megismételték ezt a teljesítményt 2014-ben. Az egyenes kieséses meccseken kaptak ugyan két gólt, ám ezek akkor nem osztottak vagy szoroztak. Algéria ellen a 121. percben 2-0-ra vezettek, míg Brazília ellen a 90.percben 7-0-ra álltak nyerésre, amikor gólt kaptak. A másik két meccsüket 1-0-ra hozták le, ott nagyon fontos volt a védekezés hibátlansága.

Egy szó, mint száz,

AZ ELMÚLT ÖT VILÁGBAJNOK A LEGJOBB 16 KÖZÖTT VÍVOTT 20 MÉRKŐZÉSÉN ÖSSZESEN 5 GÓLT KAPOTT.

Ebből kettőt a németek engedtek be magabiztos vezetés mellett az adott meccs utolsó pillanataiban. Mind az öt világbajnokot a kiválóan szervezett védekezőmunka repítette a világ csúcsára.

A 2018-as csoportmeccsek tanulsága

A 2018-as világbajnokság csoportmeccseinek a nagy tanulsága az, hogy az elmúlt 30 év egyenes kieséses meccseit uraló ultradefenzív taktika leszivárgott a csoportmeccsekre. Nem kicsit. Az elmúlt két hétben 48 csoportmeccset játszottak Oroszországban. Ebből egy mérkőzés 0-0-ra végződött, négy mérkőzésen pedig nem volt továbbjutási tét egyik résztvevő csapat számára sem (az A és a H csoportban eldőlt minden lényegi kérdés két forduló után). Az első rúgott gól értéke döbbenetes. A 43 mérkőzésen az 1-0-ra vezető csapatok statisztikája a következő: 33 győzelem, 8 döntetlen és 2 vereség. Ez azt jelenti, hogy

A 0-1-RE ÁLLÓ CSAPATOK 43-BÓL 2-SZER TUDTAK GYŐZNI.

Egyszer Svájc Szerbia ellen egy 90. percben elért találat, míg Németország Svédország ellen egy 95. percben esett gól után. Véres verítékkel.

Ki szeretné ilyen háttéradatok mellett bekapni az első gólt? Jól látható, hogy 0-1-es állás mellett rettenetesen munkássá válik az élet. A statisztika azt indikálja, hogy ne várjunk gólzáport az elkövetkező napokban. Egyszer José Mourinho a Chelsea edzőjeként azzal vádolt egy kisebb angol csapatot, hogy három kapussal és nyolc hátvéddel védekeztek. Sajnos a mai naptól gyakran lesz ez a felállása az esélytelenebb csapatoknak…

Kívánom minden fociszurkolónak, hogy cáfoljon rá ennek az írásnak a sugalmazására a következő két hét, és látványos meccseket láthassunk!

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Manchesteri szögletek: a trendkövetés és a trendtagadás a fociban és a piacon

Olvasási idő: 4 p
A matematika, az adatelemzés egyértelműen megmondja, mit kéne tennünk: a trendkövetés apróbb lépésekben nagyobb nyereséggel kecsegtet, mintha valaki mindig egy nagy kontrára vár.
picture

Add el a pelenkát és a tiéd a világ! – Egy sztori az adatbányászat (h)őskorából

Olvasási idő: 4 p
A Target kiskereskedelmi lánc szárnyalt a 2000-es válság idején is: ők már akkor profilozták a vevőket, és személyre szabott kuponfüzettel támadták a kismamákat.
picture

Az adat ára – botrányosan keres sokat a Facebook

Olvasási idő: 6 p
Botrányok ide, adatvédelmi aggályok oda, a Facebook felhasználói hatalmas pénzeket keresnek a cégnek.