„Soft” capital control Törökországban

picture

Nincs az a kormány, akár jogállam, akár autokrácia, akár diktatúra élén tevékenykedik, amely könnyű szívvel szánja rá magát a tőkemozgások korlátozására. Az ilyesmi ugyanis a vereség, a gyengeség, a kiszolgáltatottság beismerése, túl azon, hogy felettébb kellemetlen gazdasági hatásai vannak. A megtakarítások külföldre menekítése a helyi országmentő hatalom elől persze tűrhetetlen, ráadásul hazaárulás, egy ponton túl tehát az aktuális bölcs vezérnek lépnie kell, és meg kell védenie népének egyszerű gyermekeit önnön rövidlátásuk következményeitől.

Törökországban tegnap reggel mutatták be, hogyan kell ezt elegánsan csinálni. Nem  kevesebb, mint 417 ember letartóztatását rendelték el, közülük 216 lelketlen kufárt rögtön lefogtak, a többi gonosztevőt még keresik a hatóságok.

A közveszélyes haramiák a legérzékenyebb pontján támadták meg a törökök büszkeségét: a devizaválság kellős közepén, midőn a vezér világosan megmondta, hogy a hazafiaknak kutya kötelessége összekuporgatott dollárjaikat lírára váltani, nem átallottak külföldi utalásokban közreműködni.

Több mint 28 ezer külföldi számla felé véreztették ki a gazdasági agresszió ellen hősiesen védekező, hadban álló nemzetet, utalási megbízások tömkelegével döfték hátba a török függetlenség és szabadság méltán csodált bajnokait. Mindezért ráadásul jutalékot fogadtak el, így végképp érthető, hogy pénzmosásért kell felelniük a független török bíróságok előtt.

EZ A TŐKEKONTROLL PUTYINI MINTÁJA, A BEVEZETÉSE AZ ÉPPEN RECESSZIÓBA CSÚSZÓ, ÉS EZZEL EGYÉBKÉNT A FENNTARTHATATLAN EGYENSÚLYTALANSÁGOKBÓL KIFELÉ INDULÓ TÖRÖKORSZÁGBAN NEM MEGLEPETÉS, DE ATTÓL MÉG NEM SZÉP LÁTVÁNY.

Mindenesetre érdekes lesz megfigyelni, mi nyom többet a latban egy devizaválság megállításában: néhány száz bázispontnyi kamatemelés, vagy néhány száz letartóztatás. Az mindenesetre biztos nem segít, hogy éppen kedden bukott Törökország 70 millió eurót: az Európai Parlament – az egybeesés csak véletlen – most döntött arról, hogy a csatlakozási előtárgyalások során folyósított támogatásokból már korábban befagyasztott összeget a jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt nem fizetik ki.

(Címlapkép: török líra, Petr Kratochvil)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Mikor robban a török időzített bomba?

Olvasási idő: 5 p
Az infláció csökkent, a GDP nőtt eddig Erdogan alatt, de a hitelből finanszírozott stabilizáció már inog, az infláció újra meglódult, miközben a nyugatbarát modernizációs politika is eltűnt.
picture

A mi dollárunk, a ti gondotok!

Olvasási idő: 2 p
Hiába várható az amerikai gazdaság lassulása, a FED tovább emelheti a kamatokat: a lassulás oka ugyanis ezúttal elsősorban a munkaerőhiány. A fejlődő piaci külső adósság 85 százaléka dollárban van denominálva, így ha a FED emel, az érzékenyen érinti a fejlődő gazdaságokat, például Törökországot.
picture

Erdogan beszél, a líra gyengül

Olvasási idő: < 1 p
Egyetlen grafikonon az Erdogan nyilatkozatok, amelyek történelmi mélységig lökték a török lírát. Több mint hat százalékos esés csak az elmúlt három nap mérlege.