Manchesteri szögletek: a trendkövetés és a trendtagadás a fociban és a piacon

picture

El sem hinnénk, hogy szinte ugyanabba a problémába ütköznek a Manchester City adatelemzői a csapat szögletrúgásainál, mint nagyon sok befektető a piaci trend irányának a megállapításánál. Avagy szinte mindenki óriási nagy gólt szeretne rúgni, ollózni vagy fejelni, de ezeknél hosszútávon sokkal többet ér a sok kis bekotort találat. Az adatelemzés eredményei egyik esetben sem támasztják alá a szurkolók és a befektetők megszépült emlékeit.

A kevés szögletgólra adandó válasz, az „inswingerek” favorizálása

A globális élsportban az elmúlt egy-két évtizedben az alkalmazott matematika és az adatelemzés kulcsfontosságú szegmenssé nőtte ki magát. A verseny csúcsán lévő egyesületek komplett adatelemző részlegeket tartanak fent. Valamikor 2009 és 2013 között, amikor Roberto Mancini edzette a Manchester City labdarúgó csapatát, ezek az elemzők kiszúrták, hogy nagyon kevés gólt ér el szöglet után a csapat. Az adatok emberei emiatt a különböző bajnokságok többéves szöglet termését górcső alá vették. Vizsgálataik azt az eredményt hozták, hogy a rövid kapufa irányába lőtt, a kapu felé csavarodó labdák hordozzák magukban a legnagyobb esélyt a gólszerzésre.

Ez a kapu felé csavarodó szöglet az „inswinger” nevet viseli. Több okból is hatékonyabb, mint a tizenegyespont felé csavarodó ellentétpárja az „outswinger”. Az „inswinger” kevesebb reakcióidőt hagy a védelemnek. Azonnal a veszélyzónába kerül a labda. Ha sikerül valakinek az ötösön belül megcsúsztatnia, akkor abból már egyből gól eshet, illetve a következő érintést már egy két méterre a kaputól nehezebb mellé rúgni, mint a kapuba. A statisztikai elemzés világosan megmutatta, hogy érdemes több szögletet a kapu felé csavarni.

AMIKOR AZ ELEMZŐK EREDMÉNYEIKKEL FELKERESTÉK A CSAPAT EDZŐJÉT, A KORÁBBI KIVÁLÓ JÁTÉKOST, Ő KÉTKEDVE HAJTOTTA EL AZ ADATOK EMBEREIT.

Mancini miután udvariasan meghallgatta a mondanivalójukat, kerek-perec kijelentette, hogy az ő sokéves játékos tapasztalata alapján az „outswingerek” a hatékonyabbak. A jelenlegi olasz szövetségi kapitány tévedett. Tévedésének oka pedig a szépre való emlékezésből fakad. Teljesen igaz, hogy az „inswingerek” a hatékonyabb sarokrúgások, ám az „outswingerekből” születnek az emlékezetes csodaszép szögletgólok. Egy tizenkét méteres felhőfejesre vagy egy tizenegyespontról a felső sarokba ollózott gólra évtizedekig emlékeznek a focibarátok. Ezek a ritka találatok mindig „outswingerből” születnek. A sokkal gyakoribb, de általában goromba, csúnya és esztelennek tűnő „inswinger” szögletgólok gyorsan feledésbe merülnek.

Roberto Mancini nincs egyedül. A befektetők többsége hasonlóan látja a piaci trendek követéséből és a tagadásából kitermelhető profitot. Nem maradt más feladatunk, mint ennek az analógiának a megvizsgálása.

A trend egy jó barát és egy rossz ellenség

„Trend is your friend” – hangzik gyakran a tanítás generációk óta a tapasztalt kereskedőktől a „kispajtások” irányába. A trendirányú kereskedésnek az a nagy előnye, hogy amennyiben valaki precízen a piac ritmusában veszi meg a kisebb-nagyobb korrekciókat egy felfelé trendelő instrumentumban, akkor kiváló nyerési esélyei lesznek. Ha ezzel szemben a felfelé trendelő instrumentumban állandóan a lefelé korrekciókat akarja valaki megshortolni, akkor kisebb terjedelmű mozgásokat tud megfogni az előbbi stratégiánál jóval nagyobb kockázattal. Természetesen ugyanez a helyzet a lefelé trendelő kereskedhető termékek trendirányú shortolásával és trenddel szembeni vételeivel. Aránytalanná válnak a jó és a rossz esélyek, pont, ahogy az a kétféle szöglettípusnál történik a labdarúgásban.

A foci közegéhez hasonlóan azonban

A BEFEKTETŐK IS A „NAGY GÓLOKAT” KEDVELIK, EZÉRT NAGYON ÁLTALÁNOS MAGATARTÁS A RÉSZÜKRŐL A TREND MEGTAGADÁSA

a mindenáron való kontra típusú kereskedés. Ebben meglehetősen ritkán óriási sikereket lehet elérni, amikor precízen elkapja valaki a piac alját, vagy a tetejét. Ám az ehhez kapcsolódó sok analóg, de sikertelen ügylet rengeteg vérrel és verítékkel jár együtt.

A trendkövető és a trendtagadó kereskedés közötti különbséget egy teljesen általános 2017-es példával fogjuk megvizsgálni a következőkben.

A J.P. Morgan Chase & Co. 2017-es éve trendkövetésben és trendtagadásban

A JP Morgan (JPM) a világ tizedik legnagyobb tőzsdei vállalata. Az amerikai banki és befektetési óriás részvényeivel kiválóan lehet kereskedni napi 1,5 milliárd dolláros átlagos forgalom mellett. A 2017-es évben nagyjából ugyanúgy teljesítettek a papírok, mint a széles piaci átlag. Először heti gyertyákkal nézzük meg a JPM 2014 és 2016 közötti három évét:

A zöld téglalap 2016 végén a Donald Trump megválasztását követő pénzügyi deregulációs várakozásokat övező eufória pár hetét emeli ki. Ekkor 20%-nál nagyobb mértékben emelkedtek a JPM részvények. Ilyen komoly emelkedő trenddel érkezett meg a piac a 2017-es évhez.

A tavalyi évben napi gyertyákkal ábrázolva a JP Morgan (JPM) az alábbi mozgást produkálta:

A nyilakkal az 5 dollárosnál nagyobb mozgásokat jelöltük. Volt négy emelkedő szakasz (zöld nyilak) és három eső szakasz (narancsszínű nyilak). Tételezzük fel, hogy valaki szerette volna megfogni ezeket a párhetes mozgásokat. A négy zöld szakasz dollárra kerekített emelkedései az alábbiak voltak: 7 USD, 13 USD, 14 USD és 11 USD; ez összesen 45 USD emelkedés. A három narancsszínű szakasz dollárra kerekített esései pedig a következők: 11 USD, 6 USD és 6 USD; összesen 23 USD. Ez eddig logikus, hiszen 22 dollár emelkedést hozott az év. Már ezek alapján a számok alapján is kétszer akkora potenciál volt a papírok vételében, mint az eladásában.

Tételezzük fel, hogy az említett hét kis szakaszban nem tudjuk az emelkedések és az esések utolsó 1,5 dollárját elkapni, ezért minden szakaszból le kell vonnunk 3 dollárt. Csökkentsük le ezzel a mozgások potenciálját. Ebben az esetben vételekre játszva összesen 4+10+11+8=33 dollárnyi kereskedési lehetőséget adott a JPM. Ha eladásokkal igyekeztünk elkapni a korrekciókat, akkor ezek a számok 8+3+3=14 dollárnyi lehetőséget adtak.

REÁLISAN ÉRTÉKELVE A JPM-BEN A TAVALYI EMELKEDŐ ÉVBEN 33:14 ARÁNYBAN ADOTT JOBB LEHETŐSÉGET A TREND KÖVETÉSE, MINT A KORREKCIÓKRA VALÓ VADÁSZAT.

Érdemesebb a kapu felé ívelni a szögleteinket…

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Az egyeduralom jövedelmezőbb, mint a fejlesztés

Olvasási idő: 4 p
A piac és a befektetők soha nem önmagában az innovációt értékelik, hanem ez ebből fakadó monopolhelyzetet.
picture

Az adat ára – botrányosan keres sokat a Facebook

Olvasási idő: 6 p
Botrányok ide, adatvédelmi aggályok oda, a Facebook felhasználói hatalmas pénzeket keresnek a cégnek.
picture

100 dollár lesz az olajár, ha Venezuela összeomlik

Olvasási idő: 3 p
Elmaradt fejlesztések és karbantartások, hatékonytalan, összeomló teremlés. Pedig több tartalékuk van, mint bárkinek.