Argentína: a hiperinfláció réme

picture

Ahogyan arról a blogon már részletesebben is írtunk, Argentínában Javier Milei sikeresen megtudta lovagolni a szárnyaló infláció és szegénység keltette felháborodást, ezzel győzelmet aratva az előző peronista kormány gazdasági minisztere felett, megbontva a két évtizede tartó politikai dichotómiát az országban. Azonban most rá vár a feladat, hogy az elszabadult inflációt mérsékelje.

picture

A vad angyal első epizódja

Több mint hat hónapnyi kormányzás után úgy tűnik, hogy az anarchokapitalista gazdaságpolitikában hívő új elnök tényleg egy angyal eljövetele a befektetők számára. De vajon sikerrel járhat?

Ekkora mértékű infláció Latin-Amerikában aránylag ritkának számít. 1950 óta nyolc olyan alkalom volt a most januári argentin nélkül, amikor az infláció 250 százalék fölé emelkedett. A tapasztalat azt mutatja, hogy évekbe telik ledolgozni egy ilyen mértékű árszintemelkedést. Ráadásul a nyolc esetből egy kivételével, miután 250 százalék fölé emelkedett az infláció, a következő évben még magasabb volt.

A fenti ábra azt mutatja, hogy mennyi időbe telt a korábbi 250 százalék feletti inflációkat ledolgozni. Historikusan azt látjuk, hogy általában három év után meredeken tudott esni az infláció, miután a kormányok által bevezetett stabilizációs programok hatottak.

Milei esélyei egyelőre jónak tűnnek, hogy megverhesse a historikus trendeket. A bevezetett súlyos megszorító intézkedések már elkezdtek hatni, júniusban az infláció hó/hó alapon már csak 4,6 százalék volt a decemberi 25 százalékkal szemben.

Helyzetét azonban nehezíti a kormányzásban, hogy a kongresszusban Mileinek és szövetségeseinek nincs kellő mennyiségű széke, így kénytelenek kompromisszumokat kötni. Ebben változás legkorábban csak jövő októberben jöhet, amikor a kongresszusi székek egy részéről szavaz az ország.

Érdemes megjegyezni, hogy bár Mileinek jut ki a válságkezelés java, azonban egy ekkora árszintemelkedést ciklusokon átívelő feladat normalizálni. A korábbi nyolc eset alapján azt lehet mondani, hogy átlagosan egy évtizedbe telt, mire az infláció elérte az egy számjegyet, tehát az infláció elleni küzdelemben elengedhetetlen a közös politikai akarat.

ALAPOT ADUNK A BEFEKTETÉSEIDNEK

Az alapkezelési szakmában az egyik legnehezebb feladat a gyorsan áramló rengeteg információ befogadása, feldolgozása, szintetizálása, hogy aztán a segítségükkel a legjobb befektetési döntéseket hozzuk meg. Ebben nagy segítségünkre vannak a chartok, amelyek sokszor a lehető legtömörebben mutatnak rá a lényegre. Ebbe a rovatba az Accorde munkatársai válogatnak a munkájuk során szembejövő legjobb ábrák közül. A téma gyakran kapcsolódik azokhoz a befektetésekhez, amelyeket egyébként is vizsgálunk, de az írások célja nem a tanácsadás, hiszen se az anyag hossza, se mélysége, ezt nem teszi lehetővé.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Egy TikTok-trend lőtte ki az egekbe a Fujifilm árfolyamát

Olvasási idő: < 1 p
A TikTokon felkapottá vált retro kinézetű termék olyan érdeklődést generált, hogy nehézséget jelentett kiszolgálni a megnövekedett keresletet.
picture

Drága lett az indiai részvénypiac

Olvasási idő: < 1 p
Bár az indiai részvénypiac tovább szárnyalhat, a makrokörnyezet egyértelműen támogató, de a piac olcsónak már nem mondható.
picture

Luxus és exkluzivitás: mitől ilyen sikeres a Hermès Ázsiában?

Olvasási idő: 1 p
A Hermès ázsiai sikerének kulcsa az exkluzivitás. Jó példa erre a Birkin táska, amelyet még az sem vehet meg könnyedén, akinek pénze van rá. A mai világban persze olyan is akad, akinek böki a csőrét, hogy nem kaphatja meg álomtáskáját egy csettintésre.