Drága lett az indiai részvénypiac

picture

Zabolátlanul nőtt az elmúlt évben az indiai részvénypiac. A jelentős tőkebeáramlás mellett a részvényindex 37 százalékot tudott emelkedni, jelentősen felülteljesítve az ACWI indexet, amely közel húsz százalékot emelkedett.

Ez a növekedés már látható az árazottságban is, az indiai részvénypiac ciklikusan kiigazított P/E mutatója magasabb, mint az Egyesült Államoké, ezzel az egyik legmagasabb a világon. (A P/E egy vállalat részvényének árfolyamát viszonyítja a megtermelt egy részvényre jutó nyereséghez.)

Az indiai gazdaság a pandémia előtti évtizedben évente kb. 6,5 százalékkal tudott nőni, a legutóbbi évben pedig 7,8 százalékkal. Elemzői becslések szerint az évtized végéig elérheti az 5000 milliárd dolláros GDP-t, lehagyva Németországot és Japánt, és a harmadik legnagyobb gazdasággá válhat a világon.

picture

India-Kína 1:1, de nem döntetlen

A demográfiai rekordok mögött a következő évek, esetleg évtizedek gazdasági-pénzügyi-befektetési tendenciáit alapjaiban felforgató folyamatokra bukkanhatunk. 2100-ra az egykor a világpiacot munkaerővel elárasztó Kína csatlakozik a fejlett világhoz a munkaerőpiaci problémák demográfiáját tekintve.

Ahogy arról írtunk már a Concordeblogon, a fejlett gazdaságokkal és Kínával ellentétben, kedvező az ország demográfiája. Annak ellenére, hogy a legnagyobb népességű ország a világon, mintegy 1,4 milliárd fővel, továbbra is pozitív, 0,7 százalékos a népesség növekedési rátája. Az országban a medián kor 28 év, szemben a kínai 39-cel. Emellett a munkaképes népesség növekedése a következő 25 évben várhatóan itt lesz a legnagyobb.

2020-ban GDP-arányosan Indiába több külföldi közvetlentőke-befektetés (FDI) érkezett, mint Kínába, és miután 2022-ben összeomlott a Kínába beérkező FDI mennyisége, abszolút értékben is összehasonlíthatóvá vált a két ország. India egyik versenyelőnye, hogy, eddig legalábbis, ki tudott maradni a gazdasági háborúkból, amennyire a mozgástere engedi, igyekszik két kapura focizni.

Bár az indiai részvénypiac tovább szárnyalhat, a makrokörnyezet egyértelműen támogató, de a piac olcsónak már nem mondható, ez pedig idővel hozhat turbulenciát, érdemes óvatosnak lenni.

ALAPOT ADUNK A BEFEKTETÉSEIDNEK

Az alapkezelési szakmában az egyik legnehezebb feladat a gyorsan áramló rengeteg információ befogadása, feldolgozása, szintetizálása, hogy aztán a segítségükkel a legjobb befektetési döntéseket hozzuk meg. Ebben nagy segítségünkre vannak a chartok, amelyek sokszor a lehető legtömörebben mutatnak rá a lényegre. Ebbe a rovatba az Accorde munkatársai válogatnak a munkájuk során szembejövő legjobb ábrák közül. A téma gyakran kapcsolódik azokhoz a befektetésekhez, amelyeket egyébként is vizsgálunk, de az írások célja nem a tanácsadás, hiszen se az anyag hossza, se mélysége, ezt nem teszi lehetővé.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.