Kiszélesedik a bikapiac vagy nem szélesedik: az itt a kérdés

A múlt hét érdekes változást hozott az amerikai részvénypiacon. A csütörtöki kedvező inflációs adat közlése után a káprázatos hetes tagjainak a kárára kezdték el venni a piac eddig lemaradó részét. A következő hetekben jó eséllyel választ kaphatunk arra, hogy ez egy ígéretes kiszélesedése a részvénypiacnak vagy sem.

picture

A múlt szerdai, 2024. július 10-i kereskedési nap végén az S&P 500 index 18,12 százalékos idei évre kalkulált pluszban állt, miközben az egyenlő súlyú verziója (ahol minden egyes indextag részvény 0,2 százalékos ráhatással bír az index alakulására) ugyanennek az indexnek mindössze 4,60 százalékos 2024-es pluszt ért csak el. Az ugyanazokból a komponensekből álló két index közötti 13,52 százalékpontos teljesítménykülönbség bő fél év alatt csak rendkívüli részvénypiaci helyzetekben fordul elő.

Az pedig eléggé rendkívüli helyzet, hogy a jelenlegi harmadik legnagyobb súlyú indextag részvény, az Nvidia (aktuálisan 6,68 százalékos S&P 500 indexsúly) eddig 161,01 százalékot emelkedett az idén. Ez a tényező önmagában megmagyarázza a normál és az egyenlő súlyú indexverzió teljesítménykülönbségének a harmadát. Rakjuk is egymás mellé a normál és az egyenlő súlyú S&P 500 indexet 2024. január 2. és 2024. július 12. között:

Halvány kék téglalapok jelölik a 2024. április 1. és július 10. közötti időszakot a két ábrán, amikor ez a ritka erős kettészakadás a normál és az egyenlő súlyú S&P 500 indexverzió között bekövetkezett. Az ok a mesterséges intelligencia sztori újabb hulláma volt, aminek a következtében május végén már olyan periódusa is volt az amerikai részvénypiacnak, amikor az idei év eddigi veszteseinek egy jó részébe is beleadtak a piaci szereplők azért, hogy a nyerteseket meg tudják venni. A behemót technológia uralma a normál S&P 500 index felett nagyon jót tett ennek a tőzsdeindikátornak, miközben az átlagos részvénnyel együtt szenvedett az egyenlő súlyú verzió.

Amint az ábrán látható, a múlt hét utolsó két kereskedési napján markáns viselkedésváltozás következett be a két tőzsdeindikátor mozgásában. Miközben az egyenlő súlyú verzió szárnyalni kezdett, addig a normál verzió emelkedése a kifulladás jeleit kezdte el mutatni. A már említett 13,52 százalékpontos szerdai year-to-date különbség a két mutató között így a pénteki zárásra 11,05 százalékpontra csökkent.

A viselkedésváltozás katalizátora nem mindennapi módon egy a vártnál szinte minden aspektusában kedvezőbb, csütörtöki piacnyitás előtti inflációs adatközlés volt. Egy ilyen kamatvágós adatra a klasszikus reakció általában a teljes részvénypiaci vétel szokott lenni a nagy technológiai részvények és indexszinten a Nasdaq-100 vezetésével. Múlt csütörtökön azonban csütörtököt mondott ez a séma és a megszokott reakció helyett valami nagyon más érkezett a részvénypiacra. A káprázatos hetes részvényeinek és néhány amerikai részvényindexnek az alábbi módon alakult a 2024. július 11-i csütörtöki kereskedési napja:

A szokásostól nagyon eltérő befektetői reakció valószínűsíthető oka a befektetői pozicionáltságban rejtőzhet. A káprázatos hetes részvényeibe minden bizonnyal azért adtak bele ezen a napon, mert már nem igazán lehetett olyan lemaradó befektető, akire vételi nyomást helyezett volna a piacbarát inflációs adat.

A múlt csütörtöki és pénteki kereskedési napok leglátványosabb aspektusai a piacszélességi indikátorokban mutatkoznak meg. Az egyik kiváló ilyen mutató az, amelyik megmutatja, hogy az S&P 500 index komponenseiből hány darab zárta az adott napot a saját 50 napos mozgóátlaga felett. A következő ábrán ez látható napi vonalas grafikonon 2023. július 3. és 2024. július 12. között:

Piros téglalap jelöli az idei májust és júniust, amikor gyakran volt ezen részvények darabszáma 250 alatt, ami ezen indikáció alapján azt jelentette, hogy kevesebb mint a részvények fele járult hozzá az index emelkedéséhez. Múlt szerdán ez az érték 258 volt, ami a részvények 52 százaléka, és ez ugrott fel péntekre 351-re, ami immár az indexkomponensek 70 százalékát jelenti.

Több más indikátor alapján is megfigyelhető ez a rohamos ütemű kiszélesedése a 2024-es amerikai részvénypiaci bikafutásnak. Ami általában pozitív jelzés a részvénypiac elkövetkező heteire vonatkozóan. A jelenlegi helyzetben majd nagyon fontosak lesznek persze a nagy technológiai gyorsjelentések, tekintettel a kimagasló indexsúlyára ezen részvényeknek. Ha sikerül úgy becsatlakoznia az eddig mélyen alulteljesítő kisebb részvényeknek az emelkedésbe, hogy az nem megy a múlt csütörtökihez hasonló módon a káprázatos hetes tagjainak a rovására, akkor az eddiginél egészségesebb módon folytatódhat az idei emelkedés.

Ha viszont csak egy utolsó kísérletet látunk most arra, hogy megvegyék a részvények széles tömegét, akkor az könnyen lehet egy piaci tetőre vonatkozó jel is. A tőzsdetörténelemből erre vonatkozóan van egy nagyon érdekes példa, amihez nézzük meg egyszerre a Nasdaq Composite és az S&P 500 indexek napi gyertyás chartjait 2000. január 3. és 2000. április 7. között:

Mindkét esetben halvány kék téglalap jelöli a 2000. március 10. és március 24. közötti 11 kereskedési napot, amely két időpont egyben a dupla tetejét jelentette az egész ezredfordulós technológiai mániának. Miközben az addig szárnyaló Nasdaq-100 index erejéből már csak egy heves mozgású oldalazásra futotta, addig a nagyon lemaradó S&P 500 indexen húztak néhány nap alatt 10 százalékot a befektetők. A gigantikus technológia nyerő így első lépésben nem akarta elhagyni a piacot, ám utána eljött a medvék ideje.

A MÚLT HETI VISELKEDÉSVÁLTOZÁS UTÁN A LEGFONTOSABB KÉRDÉS ÍGY HANGZIK AZ AMERIKAI RÉSZVÉNYPIACON: KISZÉLESEDIK AZ IDEI EMELKEDÉS VAGY SEM?

Ha az eddig lemaradó részvények széles tömege heteken át tudja folytatni a múlt csütörtöki és pénteki jó teljesítményét, akkor az jó előjel az év hátralévő részére. Ha viszont a 2000 márciusihoz hasonló gyors és heves, de pár nap alatt kifulladó felzárkózási kísérletet látunk, az komoly figyelmeztető jelzés lesz.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Itt az állatorvosi ló: egy igazi demográfiai katasztrófa

Olvasási idő: 5 p
A dél-koreai demográfiai válság messze a legsúlyosabb. Eddig semmilyen intézkedéscsomag nem tudta megállítani az összeesőben lévő születésszámot. A helyzet immár nagyon súlyos.
picture

A hatezer dolláros kutyarepülőjegy és egyéb nyalánkságok

Olvasási idő: 4 p
Egyik kedves kollégám már húsz évvel ezelőtt is előszeretettel használta a „még a kóborkutyák is szivaroznak” kifejezést azokra az élethelyzetekre, amikor minden klappolt. A kép azóta lassan valósággá lett.
picture

10 másodperc 26 századmásodperc

Olvasási idő: 2 p
Fantasztikus archív videó a Google alapítóiról, akik épp megkapják az első 100 ezer dolláros befektetést. El is mentek megünnepelni ezt az eseményt a Burger Kingbe. Eltelt 25 év, és 2023-ban az immár Alphabetnek nevezett Google anyavállalat 307 milliárd dollárnyi árbevételt produkált a teljes évben.