Mi lesz a várva várt recesszióval?

A makroelemzők jelentős része konstans recesszióvárásban van az USA gazdaságával kapcsolatban az elmúlt közel másfél évben. A legtöbben 2023-ra várták a recessziót, aztán mivel ez finoman szólva elmaradt, a recessziós várakozások is csak tolódnak évről évre. Most a legpesszimistábbak 2024 végére vagy 2025 elejére várják a világ legnagyobb gazdaságának hanyatlását, a kemény bizonyítékok, vagy ha úgy tetszik a gazdasági adatok egyelőre nyilvánvalóan cáfolják ezt.

picture

Amikor a gazdaság várható alakulásáról elmélkedünk, akkor a legtöbb esetben történelmi analógiákból indulunk ki. A mostani helyzet sem más, a recessziót várók alapvetően arra az analógiára mutatnak, hogy bármikor eddig a történelemben, amikor az amerikai munkanélküliségi ráta 1 százalékpontot emelkedett, recesszió lett a vége.

Ezzel az elmélettel két gond van. Egyrészt a történelmi analógiák sem jönnek be mindig, és mindig van egy első alkalom. A másik probléma a fenti állítással, hogy azok, akik recesszióra számítanak, a munkaerőpiac elmúlt időszakban látható lazulását égi jelnek tekintik. De mi is a helyzet valójában?

A helyzet az, hogy a munkaerőpiac egy extrém feszes, történelmi távlatban sose látott feszességből konszolidálódik. Ha marad ez az ütem, akkor a munkaerőpiac feszessége az év végére talán a Covid előtti szintekre süllyedhet.

DE EMLÉKEZZÜNK VISSZA EGY PILLANATRA, VÁRT BÁRKI IS RECESSZIÓT 2019 VÉGÉN AZÉRT, MERT TÚL LAZA A MUNKAERŐPIAC? NEM, EGYÁLTALÁN NEM VÁRT.

Tehát szerintem a munkaerőpiac normalizációjából nem következik egyenesen recesszió. Ezt a tézist erősíti az a tény, hogy a vállalatoknál a munkaerő-leépítési arány, rendkívül alacsony, egyáltalán nem emelkedik. Magyarul a vállalatok ragaszkodnak a munkaerőhöz, ami nem épp arra utal, hogy rosszak lennének a gazdasági kilátásaik.

Kanyarodjunk vissza a fent említett történelmi analógiához, nyilván, ha a vállalatok elkezdik kirúgni a munkavállalókat, mert rosszak a gazdasági kilátások, és így megnő a munkanélküliségi ráta, akkor persze recesszió lesz, de most pont nem ez az analógia játszódik le.

A munkaerőpiac valójában nem azért lazul, mert a vállalatok elkezdték kirúgni az embereket, vagy lecsökkent a munkaerő-keresletük, hanem azért, mert a migráció pótolja a hiányzó kínálatot. Namármost,

HA TÖBBEN DOLGOZNAK, A MEGLÉVŐ MUNKAVÁLLALÓKNAK PEDIG STABIL AZ ÁLLÁSA, AKKOR ABBÓL ÍGY NEHEZEN LESZ RECESSZIÓ AKÁRHOGY IS SZÁMOLJUK.

A munkaerőpiac valójában nem azért lazul, mert a vállalatok elkezdték kirúgni az embereket, vagy lecsökkent a munkaerő-keresletük, hanem azért, mert a migráció pótolja a hiányzó kínálatot.

Nyilván, ha a fenti indikátorokban változás van, változtatni kell az állásponton is, magyarul ha a vállalatok leépítésekbe kezdenek, az egy valódi indikátora lesz annak, hogy a gazdasági kilátások tényleg romlanak. Ugyanakkor az idei évben eddig beérkező adatok ennek az ellenkezőjét mutatják, és ezzel párhuzamosan az USA gazdasága is felülteljesítette a várakozásokat.

Továbbra is azt gondolom, hogy ha az USA munkaerőpiaca az idei évben eddig látott egészséges tendenciákat mutatja fel, akkor korai bármilyen recessziótól tartani.

Mi lesz a várva várt recesszióval?

Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója a Millásreggeli Heti alapozó című műsorában is kifejtette véleményét.

(A cikk először a Forbes.hu oldalon jelent meg 2024. június 26-án. Borítókép: az amerikai munkaerőpiac továbbra is feszes, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.