Nők a pénz világában – A portfóliókezelő

Női erény a megfontoltság, ami a befektetések területén kimondottan hasznos lehet – véli Le Phuong Hai Thanh, a Concorde vagyonkezelési üzletág vezető portfóliókezelője, akivel a Haszon Nőknek magazin májusi számában beszélgettek.

picture

Hogyan került Magyarországra és miért pont ezt a hivatást választotta?

Édesapám tanult itt fiatalon. Én Vietnámban születtem, de mivel Magyarországon jobbak voltak a körülmények, kétéves koromban ide költöztünk a családommal. Állítólag az első szavam a pénz volt, de mindig is érdekelt a számok világa, így a befektetési, vállalatelemzési területeket választottam az egyetemen. Az egyáltalán nem volt tényező, hogy férfias-e a szakma, csak szerettem volna ezzel foglalkozni.

Könnyen befogadta a zömében férfiakból álló befektetési szakma?

Ha az elején voltak is kétségek velem szemben, az inkább a koromnak szólhatott, semmint a nememnek. Az elemzői világban másként néznek az emberre 25 évesen, mint évtizedes tapasztalattal a háta mögött. A munkám során semmiféle hátrány nem ért, azért mert nő vagyok. Mindig kikérték a véleményem, amit a legtöbbször el is fogadtak. Ebben a szakmában tényleg csak a teljesítmény és a szakértelem számít.

Másként fektet be egy nő, mint egy férfi?

Sokat olvastam arról, hogy a női befektetők kockázatkerülőek. Bár ez negatív sztereotípiának tűnhet, én előnyként élem meg. Egy nő talán megfontoltabb, több időt tölt a különböző eshetőségek mérlegelésével. A portfóliókezelésben, amikor az ügyfeleink vagyonát kell gyarapítanunk, a kockázatkerülés kimondottan hasznos lehet. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem vállalok kockázatot, ha jó befektetést látok, abba bizony belevágok. A másik közvélekedés, hogy a nők érzelmesek. Talán az elemzői múltam miatt rám ez is kevésbé igaz. Azt is hallani, hogy a férfiak a nőkhöz képest hajlamosabbak egyéni döntéseket hozni. Én azonban hiszek a kollektív döntések erejében, ezért fontos befektetési döntéseknél mindig kikérem a kollégáim véleményét is, hogy szélesebb perspektívából lássam a dolgokat. Emiatt ezek a hátrányok számomra inkább erősítő tulajdonságok, főleg egy olyan területen, ahol az ügyfelek vagyonáról és annak megőrzéséről van szó.

​Könnyen lépett előre a ranglétrán?

Nálunk sok női vezető dolgozik, amire kevés példa van ebben a szakmában. A munkahelyem mindig maximálisan támogatott mindenben. Sosem éreztem, hogy kevesebb lehetőséget kaptam volna, végig éreztem, hogy bíznak bennem.

Le Phuong Hai Thanh, CFA - vezető portfóliókezelő, Concorde

A Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte egyetemi tanulmányait, majd a holland Vrije Universiteiten szerezte meg a diplomáját pénzügy szakon. A Concorde elemzési csapatát 2013-tól erősítette, munkája során a közép-kelet-európai bankszektort követte figyelemmel, emellett a régiós, elsősorban az elemzett bankok devizakötvényeivel is foglalkozott. 2018-tól 2023-ig az elemzési üzletág vezetője volt, 2024- től a vagyonkezelési üzletág vezető portfóliókezelője. 2019-ben és 2023- ban is a Világgazdaság az év stratégiája címmel ismerte el munkáját, valamint a CFA Society Hungary elnökségi tagjának választotta.

(Az interjú először a Haszon Nőknek magazin májusi számában és a Haszon.hu oldalon jelent meg.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok

Olvasási idő: 5 p
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán. Ennek apropóján készített interjút Gyurcsik Attilával, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatójával a Privátbankár.hu újságírója.
picture

Nők a pénz világában – A privátbankár

Olvasási idő: < 1 p
Nem csak a privátbankári szakmáról gondolják sokan, hogy férfias, de létezik egy olyan sztereotípia is, hogy a vagyontervezés a férfiak dolga. Interjú Tabányi Mónikával, a Concorde privátbanki vezetőjével.
picture

Egy megegyezés első harminc éve

Olvasási idő: 6 p
Idén ünnepli harmincadik születésnapját a Concorde. A három alapítóval – Jaksity Györggyel, Borda Gáborral és Streitmann Norberttel –, valamint a Concorde-ot több mint egy évtizede vezető Régely Károllyal a Forbes novemberi számában jelent meg interjú.