Nők a pénz világában – A privátbankár

Nem csak a privátbankári szakmáról gondolják sokan, hogy férfias, de létezik egy olyan sztereotípia is, hogy a vagyontervezés a férfiak dolga. Erről kérdezték Tabányi Mónikát, a Concorde privátbanki vezetőjét a Haszon Nőknek magazin májusi számában.

picture

Hogyan került a befektetések világába?

Ez a téma érdekelt, ezt is tanultam. Már az egyetemen eldöntöttem, én ezzel szeretnék foglalkozni. A magyar tőkepiac azokban az években formálódott, ebbe a közegbe csöppentem bele részvényelemzőként. A Concorde szintén egy fiatal cég volt, de már akkor komoly szellemi műhelyként működött, valódi tudástárat jelentett számomra, ahol okos emberek együtt gondolkodva dolgoztak. Azóta a cég 30 éves elmúlt, sok minden megváltozott, de az alapokat jelentő, komoly szaktudással bíró elemzői műhely változatlanul működik. Innen indult a karrierem és a mai napig az itt szerzett tapasztalatokhoz nyúlok vissza. Az elsajátított analitikus gondolkodásnak például a mai napig nagy hasznát veszem.

Hogyan boldogult egy főként férfiakból álló munkahelyi közegben?

Egyre kevésbé igaz, hogy a befektetési szakma a férfiak terepe. A cégünk menedzsmentjének például kétharmada nő. Ugyanakkor nem csak a szakmáról gondolják sokan, hogy férfias, de létezik egy olyan sztereotípia is, hogy a vagyontervezés a férfiak dolga. Szerencsére azt látjuk a saját ügyfélkörünkből is, hogy egyre több a pénzügyileg tudatos, sikeres női vállalkozó, vállalatvezető, illetve egyre több hölgy végzi A családi megtakarítások, a vagyon kezelését. Nálunk ők ügyfélként is otthonosan mozoghatnak, garantáltan nem lesznek egyedül!

Hátráltatta a hivatásában bármikor a neme?

A gyermekek születése szükségszerűen megtöri a nők karrierjét. A zökkenőmentes átmenet függ attól, hogy a munkaadó mennyire támogató ilyen helyzetben. Nekem e téren is szerencsém volt. Talán mert a munkánk során fontos a bizalmi kapcsolat az ügyfelekkel, és ez az empátia az itt dolgozókra is kihat.

​Mit tanácsolna azoknak a nőknek, akik a nyomdokaiba lépnének?

Találjanak rá arra a munkára, ami valóban érdekli őket, amit tényleg szeretnek. Sikeres csak örömmel végzett munkában lehet az ember.

Tabányi Mónika - privátbanki vezető, Concorde

2014 óta a Concorde privátbanki üzletágának vezetője. Több mint 20 éves tőkepiaci tapasztalattal rendelkezik. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után csatlakozott a Concorde-hoz, így 1998 óta erősíti a cég csapatát különböző munkakörökben. Privátbanki pozícióját megelőzően több mint egy évtizedig dolgozott részvényelemzőként. Két gyermek édesanyja.

(Az interjú először a Haszon Nőknek magazin májusi számában és a Haszon.hu oldalon jelent meg.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.