Mi hat majd erősebben a piacra: az Nvidia szárnyalása vagy a szoftvergyengeség?

Az Nvidia sokadszorra szárnyal az elmúlt másfél évben. A világ harmadik legértékesebb tőzsdei vállalatának emelkedése többször hatott már pozitívan az egész amerikai részvénypiacra, nagy kérdés, hogy ez így lesz-e az idén nyáron is. Van ugyanis egy baljós ómen is a piacon: a szoftverszektor komoly gyengesége.

picture

Az Nvidia, mint a világ jelenleg legfontosabb tőzsdei vállalata 2024. május 22-én újfent elkápráztatta a befektetői társadalmat egy a vártnál jobb gyorsjelentéssel. Olyan pozitív sokkot nem okozott a vezető chipgyártó vállalat, mint egy évvel ezelőtt, de újfent rekordgyanús reakció született erre a vállalati riportra. Három kereskedési nap alatt 466 milliárd dollárral nőtt a cég tőzsdei kapitalizációja, ennél a növekménynél csak 16 tőzsdei vállalat ér többet jelenleg a világon.

A jelentést követő első négy kereskedési napon ritkán látható szélsőséges, az Nvidia és néhány kapcsolt részvény javára történő részvénypiaci rotáció következett be. Ezen a négy napon úgy volt az S&P 100 index 0,07 százalékos pluszban, hogy mindössze 12 indextag emelkedett, és közben 88 komponens árfolyama csökkent. Igaz az Nvidia 21 százalékos (újabb) emelkedést produkált. Szemben a tavaly májusi gyorsjelentéssel és az idén január eleji 500 dollár fölé történő technikai kitöréssel, amikor az Nvidia előfutó ereje az egész piacot komoly léptékben tudta felfelé húzni magával, most a május 23-i és a május 30-i csütörtök között nagyon úgy tűnt, hogy az Nvidia az aktuális szárnyalásával éppen az amerikai részvénypiac többsége elől szívja el a levegőt.

picture

Meg tudja-e újra mozgatni az egész piacot az Nvidia gyorsjelentése?

Az elmúlt egy évben többször fordult elő olyan helyzet, hogy a mesterséges intelligencia történet epicentrumában lévő Nvidia részvényei mutattak irányt az egész amerikai részvénypiacnak.

A május 31-i pénteki napon aztán hetek óta nem látott napi mínuszból fordították meg a pozitív irányba az amerikai részvénypiacokat, ami javított a jelenlegi részvénypiaci technikai képen. Az S&P 500 index a 2024-es év eddig eltelt 5 hónapjában így mutatott napi gyertyás grafikonon:

A vezető amerikai részvényindex múlt pénteki utolsó értéke élete nyolcadik legmagasabb záróértéke volt, amely mindössze 1,2 százalékra van attól, hogy élete új csúcsára emelkedjen.
A legfontosabb kérdés jelen pillanatban az, hogy a jelentése óta eltelt hat kereskedési nap alatt eddig 15 százalékot emelkedő Nvidia újra képes lehet-e vezetni egy pár száz pontos emelkedést az S&P 500 indexben?

VAN KÉT OLYAN MEGNYILVÁNULÁSA MOST A PIACNAK, AMELY A MÚLTBELI MINTÁK ALAPJÁN JÓ IRÁNYMUTATÁST ADOTT AZ ESETEK NAGY TÖBBSÉGÉBEN.

Az egyik az S&P 500 index legnagyobb súlyú szektora, az IT-szektor, amely rövidebb időtávon nézve az elmúlt másfél, hosszabb időtávon nézve az elmúlt 15 évben igen gyakran mutatta a relatív erejével vagy gyengeségével az irányt az egész piacnak. A másik pedig a szoftverszektor, amely sokszor még ennél is erősebb előfutó indikátor volt. A jelenlegi helyzet szürrealitása az, hogy most egymással szögesen ellentétes jelzést ad ez a két (több komponensében azonos) szegmens.

Nézzük először a pozitívumot, amely nem más, mint az IT-szektor visszatérő komoly relatív ereje a májusi hónapban. A következő ábrán az S&P 500 indexnek és a 11 szektorának a 2024 májusi teljesítményei láthatók:

Az IT-szektor több mint 5 százalékpontot vert rá májusban az egyébként kiválóan teljesítő S&P 500 indexre, ami elsősorban természetesen a hónap során 27 százalékkal emelkedő Nvidia részvényeknek volt köszönhető, de nagy húzóerő volt a május folyamán a 13 százalékkal emelkedő, és ezzel újjáéledő Apple is.

Az IT-szektor ilyen jó teljesítménye alapvetően biztató kellene, hogy legyen az elkövetkező hetekre vonatkozóan, de van az érmének egy másik oldala is, ami a szoftverszektor gyengélkedése. A következő ábrán az S&P North American Technology Software index látható napi gyertyákkal 2023. október 2. és 2024. május 31. között (zöld vonal mutatja a 200 napos mozgóátlagot):

Ez az index a múlt csütörtökön hat hónapos mélypontra esett, és az idén eddig 4 százalékos mínuszban van az S&P 500 IT index 17 százalékos YTD emelkedésével szemben. Nagyon-nagyon ritkán látható kettészakadás ez, az idő 90+ százalékában ugyanolyan mozgást produkáló két indextől.

Egyszer azonban előfordult ilyen mintázat az elmúlt években, ez pedig a 2021-es november és december volt. A következő párhuzamos ábrán 2021. július 1. és 2021. december 31. között látható napi gyertyákkal először az S&P 500 IT-szektorindex, majd a már előbb is mutatott szoftverindex (zöld vonal jelöli itt is a 200 napos mozgóátlagot):

A kék téglalapok a két index 2021 novemberi és decemberi szétszakadását mutatják. Ami kísértetiesen hasonlít az elmúlt hat hónapra, ahol ugyanez a két index ugyanígy napi gyertyákkal 2023. december 1. és 2024. május 31. között így mutatott:

Miközben az IT-szektorindex itt is új csúcsra ment, a szoftverindex ugyanúgy már a 200 napos mozgóátlagát tesztelgeti, ahogyan azt tette 2021 decemberében. Itt a két párhuzamos ábrából a jelenlegi helyzetre vetülő baljós árny az, hogy a 2021 végi helyzet egyfajta felvezetése volt a 2022-es részvénypiaci zuhanásnak.

A mostani szoftvergyengeség legfőbb katalizátora a múlt szerdai Salesforce gyorsjelentése volt, amely a vártnál rosszabb számokat és előrejelzést hozott. A csütörtöki és pénteki napon erre együttesen 14 százalékos esés következett be. Éppen ezért nagyon fontos lesz a jövő héten hétfőn az Oracle és a június 13-i csütörtökön az Adobe gyorsjelentése. Illetve a piaci reakció, amely meg is erősítheti, de meg is fordíthatja egyben a Salesforce által kiváltott mozgást a szoftverszektorban.

Az S&P 500 IT-szektorának briliáns májusi teljesítménye mellett a szoftverszektor zuhanása csak egyike az egymásnak élesen ellentmondó pozitívumoknak és negatívumoknak a jelenlegi kétarcú amerikai részvénypiacon. Ez azt mutatja nekem, hogy egy nagyon-nagyon nehezen olvasható helyzettel kell szembenéznünk az elkövetkező hónapokban és úgy általában az év hátralévő részében.

Persze közben az a külön írást érdemlő kérdés is egyre inkább felmerülhet, hogy a klasszikus szoftverrészvények egy köre lehet-e áldozata a kibontakozó mesterséges intelligencia forradalomnak.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2024. június 4-én. Borítókép: Nvidia főhadiszállása Kaliforniában, forrás: Justin Sullivan/Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.