Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

picture

Itt a jó idő, kinyitottak a fagyizók, és lassan a tantermek táblájára is elkezdik azokat a várva várt betűket felírni a diákok, melyek végül kiadják a VAKÁCIÓ szót! A nyaralást fejben már biztos sokan megtervezték, akár már le is foglalták azt, azonban a külföldi nyaraláshoz az euró megvásárlását sokan halogatták eddig. A 390-400 forintos euró árfolyamokat látva abban reménykedtek, hogy mire a szállást kell kifizetni, addigra azért csak erősödik kicsit a forint. Az elmúlt napok erősödése pedig elhozta, amire hónapok óta vártak, 385 forint az EUR/HUF árfolyama. Ilyen erős szinten február óta nem járt a hazai devizánk.

Véleményem szerint itt már érdemes eurót venni, mert kérdés, hogy ez a pozitív hangulat meddig tarthat ki a forint esetében. Akinek a következő két hónapban euróra lesz szüksége, annak érdemes lépnie, mert habár most jó a hangulat a devizapiacon, ez gyorsan változhat.

A további kamatvágások csökkentik majd a kamatelőnyünket, és a dezinflációs folyamatok is megakadtak, azaz a következő hónapokban akár újra emelkedő inflációs adatok érkezhetnek.

Az sem kizárt, hogy a 4,5 százalékos hiány eléréséhez további kiigazítás kellhet majd. Az is kérdés, hogy a fogyasztást mennyire sikerül majd felpörgetni, azaz az áfabevételek mennyire tudnak nőni. Ha ezekkel kapcsolatban negatív hírek jönnének, akkor pár nap alatt újra 390 fölé ugorhat az EUR/HUF árfolyama. A geopolitikai feszültség eszkalálódása szintén nem kedvezne a forint árfolyamának.

(Borítókép: ilyen erős szinten február óta nem járt a hazai devizánk, forrás: Shutterstock)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.