Ki a bitcoinkirály?

picture

A bitcoin iránti kereslet lényegesen megugrott 2024-ben. Már nemcsak az USA-ban fogadták el a Bitcoin ETF-eket, hanem a kínai befektetők számára fontos Hongkongban is lehet április 30-a óta Bitcoint ETF-ek útján kereskedni. A kereslet növekedése az árfolyamon is meglátszott: az előző év végi 42 600 USD/BTC után az elmúlt hónapokban már megjárta a történelmi csúcsokat, a napokban 63 000 USD/BTC körül alakult.

A bitcoint nemcsak magánszemélyek tartják, hanem vállalatok, sőt államok is. A ténylegesen birtokolt egyedi mennyiségek a kriptovaluták eredetéből fakadóan nem ismertek, de egy-két befektető megosztja a birtokában lévő bitcoinok darabszámát, ezeket szedte össze a Bitcoin Treasuries oldala. (A két legnagyobb birtokos a Grayscale és iShares Bitcoin ETF-ek, de mivel a náluk lévő bitcoin a befektetőik fedezete, ebben a listában most nem kapnak helyet.) Egyedi szinten a legtöbb bitcoinja az amerikai szoftvergyártó MicroStrategy vállalatnak van, őket követi szorosan az Egyesült Államok és Kína. A 214 400 darabbal a vállalat a teljes bitcoinkészlet kicsivel több mint egy százalékát birtokolja.

(Borítókép: Michael J. Saylor, a MicoStrategy alapítója, forrás: michael.com)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

500.000 dolláros árfolyamnál veszek majd bitcoint

Olvasási idő: 7 p
2018-ban 10.000 dollárra becsültem a bitcoin egyensúlyi árfolyamát, most 25.000-35.000 dollár közé becsülöm. Jelenleg nem tartok bitcoint a portfóliómban, de ha tovább emelkedik az árfolyam, előbb-utóbb bekerülhet. Az alábbiakban megindokolom, miért.
picture

Bitcoin őrület El Salvadorban

Olvasási idő: 2 p
El Salvador a világon elsőként engedélyezte idén szeptemberben a bitcoint hivatalos fizetőeszközként. A történetet még megfejeli, hogy Nayib Bukele, a kis közép-amerikai ország elnöke állami pénzből kereskedik a kriptodevizával.
picture

Bitcoin Blues

Olvasási idő: 6 p
Nagykorúságba lépett a bitcoin, és olyan kereslet fog megnyilvánulni érte, amelynek növekvő mértékéről nem utolsósorban a jegybankok és kormányok, illetve a kereskedelmi banki hitelezés növekedése fog gondoskodni. Világ inflátorai egyesüljetek!