Bitcoin őrület El Salvadorban

El Salvador a világon elsőként engedélyezte idén szeptemberben a bitcoint hivatalos fizetőeszközként. Ha ez nem lenne elég meredek így magában, a történetet még megfejeli Nayib Bukele, magát csak a „legmenőbb diktátornak” és a kis közép-amerikai ország „CEO-jának” tituláló elnöke, aki igazi bitcoin fanatikusként, mondhatni paródiába illő módon, állami pénzből kereskedik a kriptodevizával.

picture

Az elnök bitcoin-ámokfutását a globális nézőközönség élőben is követheti. Bukele rendre Twitteren jelenti be, hogy éppen mikor vette meg a legújabb „dip”-et (átmeneti árfolyamcsökkenést) a bitcoin árfolyamában.

Élő közvetítés. Az Elnök Úr sajnálattal tudatta az ország lakosaival, hogy a „kib@szott alját 7 perccel lekéste. De azért sikerült vennie ismét 150 darab Bitcoin-t 48 670 dolláros átlagáron (összesen kb. 7,3 millió dollárért).

Ha azt gondolnánk, hogy Bukele-t egy komoly pénzügyi tanácsadói csapat és infrastruktúra segíti az állami pénzek befektetésében, akkor nagyot tévedünk.

A „LEGMENŐBB DIKTÁTORNAK” NINCS SZÜKSÉGE CSICSÁS SZÁMÍTÓGÉPEKRE ÉS BLOOMBERG TERMINÁLRA. EGYSZERŰEN A TELEFONJÁVAL TRADEL AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL, AMIKOR ÉPPEN KEDVET KAP HOZZÁ.

„Khun-sensei” névre hallgató felhasználó szarkasztikus próbált lenni, de erre a válaszra valószínűleg még ő sem számított.

Az el-salvadori bitcoin-hype azonban nem állt meg itt, sőt, a kriptodeviza hivatalos fizetőeszközzé emelése óta az ország megrendezte a „Bitcoin Week”-et is, melyen az ország vezetői és blokklánc szakértők beszéltek a bitcoin, mint legális fizetőeszköz előnyeiről. Ugyanezen az eseményen Bukele lerántotta a leplet legújabb tervéről, a „Bitcoin City”-ről is, amelyet egy 1 milliárd dolláros „Bitcoin Kötvény” kibocsátásával tervez finanszírozni.

A SZÜRREÁLIS TERV SZERINT A VÁROSBAN BITCOIN BÁNYÁK MŰKÖDNEK MAJD. AZ ENERGIAELLÁTÁSÁT EGY KÖZELI VULKÁNBÓL NYERT GEOTERMIKUS ENERGIÁVAL FOGJÁK BIZTOSÍTANI. AZ ÁFA KIVÉTELÉVEL PEDIG NEM LESZ PLUSZ ADÓ.

Habár a bitcoin fanatikusok támogatják és forradalminak tartják az ötletet, a befektetők többsége más véleményen van. Mióta Bukele bejelentette, hogy a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé válik az országban, az államkötvények mind esésnek indultak. Az alábbi ábrán jól láthatjuk, hogy az ország 2035 júniusában lejáró államkötvényének az ára közel 40 százalékot zuhant és a hozama az egekbe emelkedett.

A KÖTVÉNYEK MELLETT AZ EL SALVADORI ÁLLAMCSŐD ELLENI BIZTOSÍTÁS ÁRA IS JELENTŐSEN (KÖZEL DUPLÁJÁRA) EMELKEDETT, MIÓTA AZ ORSZÁG HIVATALOS FIZETŐESZKÖZKÉNT ISMERTE EL A KRIPTODEVIZÁT.

Hogy mindez el fogja-e tántorítani a többi országot a kriptodevizák törvényes fizetőeszközként való használatától, azt nem tudhatjuk. Viszont egy dolog biztos: a szofisztikált befektetők és hitelezők egyelőre nem értékelik a bitcoin őrületet El Salvadorban. A kriptodevizák azonban sok szkeptikusra rácáfoltak idén, így ki tudja, lehet, hogy Bukelenek van igaza, és tényleg a digitális arany a jövő.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2021. december 15-én. Címlapkép: a bitcoin hivatalos fizetőeszköz El Salvadorban, forrás: Camilo Freedman / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.