Remek ritmusban váltott stratégiát a SoftBank

picture

Komplexitásuk miatt a holding vállalatokat kevés befektető figyeli, így a múltban olyan cégek elemzésével, mint a román Fondul vagy az olasz EXOR érdemi hozzáadott értéket tudtunk teremteni. Két holding vállalat már évek óta a radarunkon van, de jelentős kínai kitettségük miatt inkább távol maradtunk tőlük.

Az egyik a Naspers, amely a Tencent jelentős részét tulajdonolja, másik a SoftBank, amely az Alibaba részvényének 34 százalékát birtokolta. A „Kína nem befektetés, hanem csak trade elve alapján”, úgy gondoljuk, hogy aki ilyen kitettséget akar, vegye meg tisztán, ne holdingba csomagolva.

picture

Kína nem befektetés, hanem trade

Sok évtizedes töretlen fejlődés után rájár a rúd Kínára is, elég csak a hermetikusan lezárt megalopoliszokra, a gyengülő jüanra vagy az amerikai tőzsdén lévő kínai cégek potenciális kiárazódására gondolnunk. Mai adásunkban a kínai tőkepiac lehetséges irányairól beszélgettünk.

A helyzet viszont az elmúlt években megváltozott. Jelentős külföldi tőkekivonás zajlik Kínából, ennek egyik előfutára pedig a SoftBank volt.

Két éve a SoftBank kínai kitettsége a nettó eszközérték 31 százaléka volt, mostanra ez kevesebb mint 8 százalékra csökkent, miközben az EMEA (Europe, Middle East, Africa) 20 százalékról 43 százalékra emelkedett. A vállalat fokozatosan, de szinte teljesen kiszállt az Alibaba részvényből, amely 2020 őszén ment csúcsra, onnan viszont folyamatosan esik. Az exittel lecsökkent a kínai súly, de lecsökkent a holding tőzsdei befektetéseinek aránya is. Előbbi csökkenti a nettó eszközértékre számított diszkontot, utóbbi viszont növelni szokta.

Viszont a stratégiai irány nemcsak a Kínáról való leválás volt, hanem az „AI-vonatra” való felszállás is. 2023 szeptemberében tőzsdére hozták az ARM chipgyártót, amelynek árfolyama az IPO óta 140 százalékot emelkedett, bár nagyon alacsony közkézhányad mellett.

Leegyszerűsítve a SoftBank képes volt minden érzelmet kizárva stoppolni az Alibabát, és remek időzítéssel átnyergelni egy olyan szektorba, amely sokkal befektetőbarátabb az új világrendben.

MI EZ?

Az alapkezelési szakmában az egyik legnehezebb feladat a gyorsan áramló rengeteg információ befogadása, feldolgozása, szintetizálása, hogy aztán a segítségükkel a legjobb befektetési döntéseket hozzuk meg. Ebben nagy segítségünkre vannak a chartok, amelyek sokszor a lehető legtömörebben mutatnak rá a lényegre. Ebbe a rovatba az Accorde munkatársai válogatnak a munkájuk során szembejövő legjobb ábrák közül. A téma gyakran kapcsolódik azokhoz a befektetésekhez, amelyeket egyébként is vizsgálunk, de az írások célja nem a tanácsadás, hiszen se az anyag hossza, se mélysége, ezt nem teszi lehetővé.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.