A mesterséges intelligencia és a medvetáncoltatás

Volt az idei február eddig eltelt részében két nagyon érdekes részvénypiaci mozgás az Nvidia oldalvízén. Két a mesterséges intelligencia történetben részt vevő nyertes részvényben szabályos vételi pánik alakult ki, ami azt mutatja, hogy fogytán van a lemaradók és a shortosok türelme. Ennek a lenyomata az exponenciális emelkedés. Veszélye viszont a helyzetnek az, hogy a vételi pánik igen gyakran az emelkedő trend utolsó mozgása.

picture

Az Nvidia újabb komoly mérföldkőhöz érkezett el a mögöttünk hagyott héten. A pénteki záróárakkal kalkulált piaci kapitalizációja immár 1793 milliárd dollár, amivel a harmadik legnagyobb tőzsdei vállalattá vált a grafikus chipgyártó óriás az Egyesült Államokban (és a világon is, ha kivesszük a listáról az alacsony közkézhányaddal forgó Saudi Aramco részvényeit). Az Nvidia idén eddig 47 százalékos pluszt rakott össze hét kereskedési hét alatt, amivel toronymagasan a legjobban teljesítő S&P 500-as indextag részvény. Nem volt ez másképpen a 2023-as esztendőben sem, amikor az egész évet 239 százalékos hegymenetben töltve szintén az első helyezett volt az S&P 500-on belül az egyes részvények nem hivatalos teljesítmény versenyében.

Az idei eddigi teljesítmény azért is nagyon erős dolog, mert mindössze 33 kereskedési nap alatt 570 milliárd dollárral nőtt a mesterséges intelligencia sztori epicentrumában lévő cég tőkepiaci értéke. Ez az értéknövekedés szinte pontosan annyi, mint amennyit a 11. legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat, a Visa ér. A mai írás mégsem az Nvidiáról szól, hanem a mesterséges intelligencia történet két olyan részvényéről, amelyek az idén még nála is jobban teljesítettek.

Az első ilyen történet az ARM Holdings, amelynek a két évvel ezelőtti Nvidia általi felvásárlása csak a szabályozói ellenállás miatt nem valósult meg. A fő tulajdonos Softbank végül 51 dolláros kibocsátási ár mellett 2023 szeptemberében IPO-t tartott. Napi gyertyás grafikonon így mutat a részvényárfolyam 2023. szeptember 13. és 2024. február 16. között:

Zöld vonal mutatja magát az 51 dolláros IPO árszintet, ami alá október végén kétszer is benézett az árfolyam. Az idei február azonban már egészen másfajta izgalmakat hozott a részvényesek életébe. A február 7-i piaczárás utáni gyorsjelentés másnap 48 százalékkal robbantotta fel az árfolyamot 107 millió darabos forgalom mellett, amely forgalom nagyobb volt, mint a teljes 94 millió darabos közkézhányad. A pénteki oldalazás után aztán jött a hétfői nap, amikor napon belül újabb 42 százalékos emelkedést sikerült felmutatni immár 111 millió darabos forgalom mellett, amely emelkedésből 29 százalék a nap végére meg is maradt. Azóta jött egy érdemi visszaesés, de a kék téglalappal jelölt három nap a klasszikus tőzsdei mániákat idézte meg. Idén eddig az Arm Holdings részvényei 71 százalékban vannak.

Ez a 71 százalékos plusz eltörpül viszont amellett, amit a Super Micro Computer (SMCI) produkált eddig az idén. A 2023-as évet 246 százalékos (Nvidiát is meghaladó) pluszban és 284 dolláron záró részvény az idén eddig 183 százalékos szárnyalást rakott össze a február 16-i 803 dolláros zárásáig. Ami egyébként egy szürreális és 20 százalékos mínuszt hozó nap volt. Lássuk is a grafikont napi gyertyákkal 2023. szeptember 1. és 2024. február 16. között:

Kék téglalap jelöli az idei év eddigi bikafutását. Amely, ahogyan az ábra alján látható döbbenetes forgalom mellett valósult meg. A pénteki 27,3 milliárd dolláros forgalom a második legnagyobb volt az amerikai tőzsdéken az Nvidia után, és nagyságrendileg akkora értékre rúgott, mint amit a Meta Platforms, Apple és Microsoft alkotta hármas együtt produkált.

A Super Micro Computer top minőségű és mesterséges intelligencia futtatásra alkalmas szervereket gyárt, amik mostanság Nvidia chipekkel vannak teletömve. A Barron’s már egy tavaly december 1-i írásában kiemelte azt, hogy az Nvidia mellett két kisebb AI részvényt lát alulértékeltnek, melyek közül az egyik a Super Micro Computer volt. Telitalálatnak bizonyult az írás.

A jelenleg 45 milliárd dollárt érő Super Micro Computer a Russell 2000 kiskapitalizációjú index legnagyobb, 1,7 százalékos indexsúlyú tagja és az idei eddigi 34 pontos (1,7 százalékos) plusz háromnegyedéért (26 indexpontért felelős). Még ennél is érdekesebb, hogy február 15-én a zárásban 97-es RSI értéket produkált az exponenciálisan emelkedő részvény, ami a teljes tőzsdetörténelem második legnagyobb ilyen mutatója. Az első helyezett a Gamestop volt 2021. január 27-én. Másnap ott is jött a tetőzés, miként eddig a Super Micro Computer részvényeiben is.

Érdemes egy kicsit még „rázoomolnunk” mindkét részvény mozgásaira és megnéznünk az elmúlt két hét mozgásait órás gyertyákkal úgy, hogy mellé egy-két mozgás gyorsaságát és nagyságát is kiemeljük. Először jöjjön az ARM Holdings ilyen chartja február 5. és február 16. között:

Majd lássuk a Super Micro Computers hasonló grafikonját is:

Amit itt látunk, az nem más, mint a tőzsdei emelkedések úgynevezett „melt-up” szakaszának a végső begyorsulásai. A shortosok és a lemaradók által generált vételi pánikok lenyomatai. Miként a vételi pánik klasszikus jele az is, amikor egy 50 milliárd dollárnál kevesebbet érő vállalat részvényeiben nagyobb dollárértéken a tőzsdei forgalom, mint az 1000+ milliárdos technológiai behemótok papírjaiban.

A vételi pánikok bizonyos esetekben a teljes piacon a nagy indexekben is megérkeznek (1989-es Nikkei-mánia, 2000-es Nasdaq csúcs, 2007-es Shanghai őrület vagy a 2018 eleji amerikai piac), míg más esetekben a vezető sztori legmarkánsabb papírjait érintik. Jelenleg az utóbbi helyzet látható az amerikai részvénypiacon a szuperszelektált bikafutás kapcsán, ahol a vezető részvényeket őrült módon húzzák, szemben nagyon sok szenvedő papírral.

picture

Baljós árnyak: most változhat meg minden a tőzsdéken

Egyre nagyobb esélyt adhatunk annak, hogy márciusban láthatunk egy igen nagy jelentőségű piaci tetőzést. A március ugyanis a tőzsdetörténelem alapján kiválóan alkalmas arra, hogy nagyon nagy addigi trendeket nagyon nagy másirányú trendekké fordítson át.

A vételi pánikokat a lemaradói és shortos fájdalom egy bizonyos ponton elviselhetetlen mivolta hozza el a piacra. Kiválóan látható volt ez az imént bemutatott két papírra, de a nagyok közül teljesen hasonló az Nvidia és a fogyásgyógyszeres sztorit vezető Eli Lilly helyzete is.

A vételi pánikoknak az a nagy jelentősége a tőzsdei pszichológiában, hogy szinte teljesen hasonló módon szokták – magas valószínűségi változó mellett – az emelkedő trendek végét kijelölni, mint az egyes tőzsdekrachok (eladói pánikok) az eső trendek végét. A vételi pánikokban a már hosszú ideje rossz oldalon álló lemaradók türelme szokott elfogyni az egyik pillanatról a másikra, és ez okoz olyan heves vételeket, amely exponenciális rajzolatot ad kimagasló forgalom mellett az árfolyamgrafikonoknak. A vételi pánikokban aztán korábban elképzelhetetlennek tartott árfolyamok mellett az egyik pillanatról a másikra elfogy a kényszerből fakadó vételi erő, és a fordulat után még az emelkedésnél is nagyobb sebességű esések következhetnek be. Ahogyan azt a Super Micro Computers utolsó három kereskedési napján láthattuk.

A technológiai szektor – mesterséges intelligencia sztorihoz és magához az Nvidiához kapcsolható – kisebb szereplőinek imént bemutatott februári mozgásai minden tekintetben kimerítik a vételi pánik viselkedési mintáit. Jelentőségük abban rejlik, hogy lakmuszpapírként mutatják a befektetői pozicionáltság olyannyira fontos változásait. A lemaradók és a rossz szinteken shortolók száma drasztikusan megfogyatkozik ezekben az exponenciális emelkedő mozgásokban. Helyette ott maradnak a feszített szintek és az újonnan jött longok, ami érdemben növeli a trendforduló esélyét.

Márpedig egy trendforduló a mesterséges intelligencia sztori epicentrumában könnyen hozhatja el az egész amerikai részvénypiac trendfordulóját is az előttünk álló hetekben.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2024. febuár 20-án. Borítókép: ARM, forrás: Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Már közel lehet a piaci tető, most kell óvatosnak lennünk

Olvasási idő: 3 p
Nem árt nagyon óvatosnak lennünk a mostani bikapiaccal kapcsolatban. Napról napra nő annak az esélye, hogy az előttünk álló hetekben egy igen komoly trendforduló érkezzen az amerikai részvénypiacra.
picture

Jól indult az év, de fel kell készülnünk egy márciusi fordulatra

Olvasási idő: 5 p
Kicsit olyan, mintha a tőzsdei moziban újra befűzték volna a 2023-ban vetített mesterséges intelligencia sztorit. A kérdés már csak az, hogy mit jelenthet ez a dolog a befektetők számára előre tekintve a 2024-es év lehetséges forgatókönyveit vizsgálva?
picture

Az Nvidia kitörés jelentősége

Olvasási idő: 3 p
Az Nvidia újra a vezető részvényekre jellemző magatartást tanúsít, ez pedig jó hangulatot hozhat a piacra a következő hetekben. De könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó emelkedő hullám.