Történelmet írt a Meta, nagy győzelmet arattak a bikák

Az Egyesült Államok részvénypiacain minden negyedévben van két tervezhetően fontos időpont, amikor komoly többhetes trendek születhetnek meg. Az egyik ilyen az első hónap végén a gyorsjelentési nagyhét, a másik pedig az utolsó hónap harmadik péntekének nagy határidős és opciós kifutása. Most vagyunk túl az év első ilyen eseményén, amely bika győzelemmel végződött.

picture

Rakjunk egymás mellé két számot, mert a megtekintésük mindenképpen sokkolóan hat:

  • november 3.: A 2022-es év harmadik teljes hidegzuhanyként ható Meta Platforms gyorsjelentése után hat nappal a közösségi média vállalat részvényárfolyama 88,91 dolláron zár.
  • február 2.: A napi kereskedés felénél 485,96 dolláros árral elérik a csúcsukat a Meta Platforms részvényei a robbanásszerű árfolyamemelkedésben. A napi szintű árfolyamemelkedés 91,18 dollár.

A pénteki napon tehát voltak nagyobb (egynapi változást jelentő) pluszban egy rövid időre a Meta Platforms részvényei, mint amekkora maga a részvényár volt szinte pontosan 15 hónappal korábban. És még mondja azt valaki erre, hogy nem egy felgyorsult, impulzív változásokat hozó világban élünk.

A február 1-i csütörtökön piaczárás után tette közzé a minden fronton csillagos ötös gyorsjelentési számait a világ domináns közösségi média vállalata. Ez pedig felrobbantotta a részvényárfolyamot, ahogyan az a következő, 2022. október 3. és 2024. február 2. közötti napi gyertyás grafikonon jól látható (kék téglalap mutatja ezt a jelentési reakciót):

Zöld karika jelzi a 15 hónappal ezelőtti pokoljárás következtében kialakuló 90 dollár alatti árfolyamot. Aminél ugye most pénteken egy nap alatt (napon belül egy adott ideig) képes volt nagyobbat emelkedni a részvény. Rekorddöntésre is sor került, a Facebook anyacég piaci kapitalizációja a valaha volt legnagyobb egynapos emelkedést produkálta a tőzsdetörténelemben a maga 206 milliárd dolláros értékével.

Kétségkívül ez a Meta Platforms produkció volt a mögöttünk hagyott tőzsdei hét messze legnagyobb durranása. A közösségimédia-óriás múlt pénteki napja nagyon hasonlít az Nvidia tavaly májusi, gyorsjelentés utáni árfolyamrobbanására, ami még mindig azt mutatja, hogy a mesterséges intelligencia gyorsvonatáról lemaradók félelme és pánikja kvázi határtalan tud lenni az amerikai részvénypiacon.

picture

Minden idők egyik legkiválóbb gyorsjelentése

Brutálisat ugrott az Nvidia árbevétele, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése minden bizonnyal gyorsabban fog lezajlani, mint azt sokan jelenleg gondolják. A legjobb megoldást az új MI-rendszerek építéséhez az Nvidia kínálja.

Az elmúlt években egyre inkább azt figyelem meg, hogy az Egyesült Államok részvénypiacain minden negyedévnek van két előre tervezhetően kiemelt időpontja:

  • Az egyik időpont régóta a minden negyedév utolsó hónapjának harmadik péntekjére eső úgynevezett quadruple witching, azaz négyes, egyedi részvény és részvényindex, határidős és opciós kifutás. Egy alapvetően technikai jellegű esemény, ami viszont a hatalmas határidős és opciós „tétek” miatt gyakran hoz kiemelkedő jelentőségű trendfordulókat az adott pénteken vagy a következő hétfőn. Jó példa erre a 2018-as karácsonyi és a 2020-as Covid-mélypont.
  • A másik időpont a technológiai behemótok aktuális szárnyalásával tesz szert egyre kiemelkedőbb fontosságra. Ez a naptári csúcspont pedig nem más, mint az általában az adott negyedév első hónapjának utolsó hetére eső gyorsjelentési nagyhét. Ez a hét szinte mindig úgy néz ki, hogy kedden jelent a Microsoft és az Alphabet (Google-anyavállalat), szerdán a Meta Platforms (most kivételesen csütörtökre esett) és csütörtökön az Amazon és sokszor az Apple. A 4-5 darab ezermilliárdos gyorsjelentés mellé gyakran csúszik be még szerdára egy Fed-ülés, illetve, ha a péntek áthúzódik a következő hónapra, akkor munkaerőpiaci riport.

A gyorsjelentési nagyhét az esetleges Fed és job report extrákkal (amiből a múlt héten mind a kettő aktuális volt) 72 órán belül döbbenetes és máskor egy hónapra elég új, feldolgozni és lereagálni való impulzust jelent a befektetői társadalomnak. Éppen ezért egyre többször esik a piacon érdemi trendforduló vagy komoly addigi trendmegerősítés erre az időpontra. Ennek az állításnak az alátámasztására nézzük meg a 2022. december 1. és 2024. február 2. közötti időpontokra napi gyertyákkal az S&P 500 index mozgásait:

Zöld karikákkal jelöltem a 2023-as év négy gyorsjelentési nagyhetének az idejét a grafikonon. Kivétel nélkül nagyon fontos irányt adtak a piacnak a következő 5-7 hétre, mit ad isten kvázi pontosan a nagy opciós és határidős kifutásokig, amelyeket négy világoskék karika mutat. (A múlt hetet sötétkék téglalap jelöli az ábra jobb felső sarkában.) Tavaly február elején komoly lokális csúcs volt, míg április végén volt egy fals lefelé mozgás, amit tűpontosan a Microsoft és Alphabet jelentése fordított meg. A nyári csúcspont a nagyhétre esett, miként az október végi mélypont is.

Éppen amiatt, hogy heteken át komoly piacbefolyásoló hatása lehet a gyorsjelentési nagyhétnek, nagyon fontos kielemeznünk azt, hogy mi történt a múlt héten, amikor az összes „extrával” érkezett ez a kiemelkedő hírkavalkád. A következő ábrán az S&P 500 indexet leképező SPY ETF elmúlt tíz kereskedési napja látható 3 gyertya/nap (130 perc így egy gyertya) ábrázolással, alul a forgalommal:

A lényeg az utolsó három kereskedési nap, ahol a nagyhét eseményeinek lereagálása történt. A szerdai nap az év eddigi legnagyobb mínuszát hozta az Alphabet csalódást keltő számai, a Microsoft jó számaira való beleadással történő reakció és a befektetői akaratot meghallani nem akaró Fed miatt. Csütörtökön volt egy kis bankpánik, ami azonnal hozamcsökkenéshez és technológiai vételekhez vezetett.

A lényeg a hét utolsó napján, pénteken jött el a nap első harmadában (lila téglalap). A piac kapott két jó (Meta Platforms és Amazon jelentés) és két rossz (Apple jelentés és lassulni nem akaró munkaerőpiacról tanúskodó job report) hírt.

A reakció a részvénypiaci bikák számára volt szívet melengető. A Meta Platforms már eleve az égben nyitó részvényeit kihúzták a sztratoszférába. Az Amazon stabilan erős volt a 6-8 százalékos felugrásában. Az Apple részvényeit visszahúzták -4 százalékból nullába, így a papír újra megtámaszkodott a 200 napos mozgóátlagon. A hét gyengélkedőjeként mutatkozó Alphabet részvényeit pedig a kezdeti beleadás után megvették az 50 napos mozgóátlagon. Az S&P 500 index új csúcsára ment. A hagyományos szektorokból széttépték jelentési reakcióként az évben már eleve nagyon szeretett Merck és a Mastercard részvényeit, az Eli Lilly pedig jelentés nélkül is száguldott tovább. Miként a technológiai vezető Nvidia is.

Nagy győzelmet arattak ezáltal a héten a bikák. A híráramlással agyontömött hét még mindig azt mutatta meg a befektetői társadalom számára, hogy a felfelé mozgás okozza a nagyobb fájdalmat és a mesterséges intelligencia gyorsvonatáról és a nagy tőkeértékű rallyról való lemaradás a nagyobb pánikot. Könnyen lehet, hogy ez zöld lámpát is ad egyben az amerikai részvénypiac számára március első feléig.

picture

Jól indult az év, de fel kell készülnünk egy márciusi fordulatra

Kicsit olyan, mintha a tőzsdei moziban újra befűzték volna a 2023-ban vetített mesterséges intelligencia sztorit. A kérdés már csak az, hogy mit jelenthet ez a dolog a befektetők számára előre tekintve a 2024-es év lehetséges forgatókönyveit vizsgálva?

Egyébként nagyon érdekes bikapiac van, még szűkebb a vezető réteg mint a legendásan szűk vezető réteggel bíró 2023-as emelkedésben volt. Ez rengeteg problémát vet fel a mostani emelkedés potenciális tartósságával kapcsolatosan. De ez már egy másik történet.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2024. febuár 5-én. Borítókép forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.