Naplóbejegyzés: Robotika alaptörvénye

A világ legnagyobb technológiai vállalatainak vezetői Chuck Schumer szenátor kezdeményezésére a közelmúltban csúcstalálkozóra gyűltek össze Washingtonban. A Tesla, a Microsoft, a Meta, az Nvidia és a Google vezetői arról egyeztettek, hogyan tudná a szabályozás a piaccal együttműködve hatékonyan formálni az AI jövőjét.

picture

Az említett vállalatok vezetőinek többsége érdekes módon nem a technológia fejlesztését, hanem a szabályozás fontosságát sürgette, dacára annak, hogy az idén összesen 222 milliárd dollár értékben profitáltak az AI hypeból a Bloomberg Billionaires Index alapján. Ez összecseng Sam Altmannak, a ChatGPT megalkotójának februári nyilatkozatával, miszerint lehet, hogy a világ nincs olyan messze a potenciálisan ijesztő mesterséges intelligenciától, a szabályozás fontossága kritikus jelentőségű.

A téma kapcsán nekem három dolog jutott eszembe.

Az első, hogy ezek a vezetők tuti olvasták Asimov műveit, és ismerik a robotika három törvényét:

  • A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  • A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  • A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

A második, hogy nyugodtan bevallhatjuk, kevés olyan szakember van a földön, aki ezt a komplex témát ténylegesen átlátja, és érdemben véleményt tudna alkotni. Meg merem kockáztatni, hogy a befektetők között még kevesebb, mégis egy szabad szemmel látható minimánia bontakozott ki az idei évben az AI-ból.

A befektetők számára nehéz megfogni, melyik technológia vagy applikáció lesz a befutó, így azzal a leegyszerűsítéssel élnek, hogy a felhasználók száma (vagyis kvázi a piaci részesedés) a legfontosabb indikátora ezeknek a vállalatoknak. Fontosabb, mint hogy ezt az adatbázist idővel hogyan fogja a vállalat monetizálni, az eredményesség pedig már egyáltalán nem lényeg, hiszen növekedési sztori. Domináns lett ez a szemlélet, egyszerűen azért, mert könnyen megfogható, gyakran publikálják az adatot, és mert nincs jobb. Nem is véletlen, hogy a cégek stratégái tökélyre fejlesztették a számok felfuttatását, amely néha azért teljes kapufa is tud lenni, mint mondjuk a Threads esetében.

A Goldman gyűjtötte össze, hogy az elmúlt időszakban mennyire gyorsan érték el ezt a kritikus tömeget a különböző applikációk, látványos, hogy a sebesség mennyire felgyorsult, már a TikTok esetében is, és az még semmi se volt a ChatGPT-hez képest.

A ChatGPT öt nap alatt érte el az egymillió felhasználót, ami régebben az Instagramnak 75 nap volt a Spotify-nak még korábban 150 nap volt. Ez már önmagában jelentős, de a növekedés/mánia tovább tombolt, és két hónap alatt elérte a 100 millió felhasználót, amely az Instagramnak 30 hónapba telt.

Az idei év AI mániája egy nagyon koncentrált emelkedést hozott, a Magnificent7 részvényeiben. A „hét mesterlövész”, vagyis az Apple, a Tesla, a Microsoft, a Meta, az Nvidia, a Google és az Amazon aránya az S&P500 belül megközelítette a mindenkori csúcsot, a 28,9 százalékot. Viszont a korábbi mániákhoz képest elenyésző mértékű volt az emelkedés a BOFA számai alapján.

A harmadik, ami az AI-szabályozással kapcsolatban eszembe jut, hogy nem csupán a befektetők, de a sajtó is nagyon feketén-fehéren áll az AI témához. Például az a kattintásvadász kijelentés, hogy „elveszi a munkánkat az AI” rendkívül ostobán leegyszerűsítő. Ezért is tetszett a BCG szeptember végén publikált elemzése, ami legalább már számokkal és tapasztalattal dolgozik, elkezdte árnyalni a képet.

A BCG felmérése szerint látványos volt a különbség, akkor amikor kreatív termékinnovációra, és tartalomkészítésre használták az AI-t, illetve akkor amikor, üzleti problémamegoldásra. Amikor az AI-t kreatív termékinnovációra, és tartalomkészítést használták, a résztvevők 90 százalékának javított teljesítményén, olyan teljesítményszintet eredményezve, amely 40 százalékkal magasabb volt, mint azoké, akik ugyanazt a feladatot AI nélkül végezték el.

EZZEL SZEMBEN AZ ÜZLETI PROBLÉMÁK MEGOLDÁSA ESETÉBEN A RÉSZTVEVŐK 23 SZÁZALÉKKAL ROSSZABBUL TELJESÍTETTEK, MERT KÉSZPÉNZNEK VETTÉK, HOGY EZ IS AZ AI CORE KOMPETENCIÁJÁNAK A RÉSZE, ÉS NEM GONDOLTÁK VÉGIG A BUKTATÓKAT KELLŐ ALAPOSSÁGGAL.

Nagyon érdekes, hogy bár az egyéni teljesítményt az AI javította, a csoportos kreativitást jelentősen rontotta. A kutatásban résztvevők 70 százaléka szerint a technológia rendszeres használata a kreativitás jelentős csökkenéséhez vezethet. Hasonlóan, mint amit a GPS okozott a navigációban: ha túlságosan támaszkodunk egy technológiára, az jelentős képességvesztéshez vezethet.

Remélhetően a hatóság a piaccal karöltve létrehozz AI alaptörvényeket. Egy korrekt szabályozás, olyan alapos elemzések, amely a társadalom érdemi része számára is lefordítható mindenképpen szorgalmazandó lenne.

Ugyanakkor félek az AI egyik legkézenfekvőbb és napjainkban aktuális felhasználója a hadipar (drónok, túlterheléses támadások) lesz, így még inkább felértékelődik Asimov első törvénye, a robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben.

(Borítókép: robotika jövője, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Teljesen felforgatja a tőzsdéket a mesterséges intelligencia

Olvasási idő: 5 p
Könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy a masszív 2022-es esések után július közepére az S&P 500 index megközelítse 2022 eleji élete csúcsát. Ha ennél is tovább emelkedik a piac, akkor könnyen lehet, hogy az idei év a mesterséges intelligencia mániájának az éveként vonul majd be a tőzsdetörténelembe.
picture

Az ajtónkon dörömbölő robotok

Olvasási idő: < 1 p
Az Nvidia piacvezető adatközpont megoldásaira végtelen kereslet van napjainkban. Mai adásunkban Vidovszky Áron, Móró Tamással és Jónap Richárddal, az Nvidia vállalati történetén és aktuális stratégiáján keresztül mutatja be azt az új technológiai forradalmat, ami éppen a szemünk előtt zajlik.
picture

A ChatGPT lesz a munkaerőpiac darwini evolúciója?

Olvasási idő: 5 p
A mesterséges intelligenciát övező legfontosabb kérdés talán mind közül, hogy mennyiben lesz képes átvenni az élőmunka szerepét a technológia? Mennyi időt vesz igénybe, mire ez érzékelhetővé válik a munkaerőpiacokon, a termelékenységben és a hatékonyságban?