Lengyel kamatvágásra magyar devizagyengülés?

picture

Szeptember 6-a nem volt egyszerű nap a forint árfolyama számára:

MIKÖZBEN LÁTSZÓLAG SEMMI SEM TÖRTÉNT, AMIVEL A HAZAI DEVIZÁNAK „DOLGA LENNE”,

az EUR/HUF árfolyam a 390-es szint fölé emelkedett, amire az elmúlt 5 hónapban csak egyszer volt példa, akkor is csak szűk három napig. Most különösen gyors leértékelődést láthattunk, hiszen a megelőző napot még a 382-es szint közelében nyitotta az EUR/HUF. A rövid idő alatt bekövetkezett 2 százalékos forintgyengülést közvetlenül megelőzően került sor az ÁKK állampapír-kibocsátási tervének módosítására (megnövelt idei finanszírozási összeg, de jövő évi előfinanszírozással), egy szuverén eurókötvény nemzetközi kibocsátására és a Budapest Airportra benyújtott állami vételi ajánlat bejelentésére (ami több milliárd eurós állami kiadást vetít előre).

Megítélésünk szerint azonban a forint gyengülése nem ezeknek az (egyébként fontos) finanszírozási híreknek köszönhető. Nem is arról van szó, hogy a befektetők éppen most elégelték volna meg a havi 100 bázispontos ütemben zajló magyar kamatvágási sorozatot, hiszen ezt a kamatpiacok már jó ideje beárazták, ráadásul az infláció ennél gyorsabban csökken, az irányadó magyar kamat pedig még mindig messze a 6-7 százalékos régiós kamatok felett áll.

De akkor mi történt valójában?

A forintra gyakorolt nyomás nem az elmúlt egy-két nap története, még ha most csúcsosodott is ki ez a hatás. A feltörekvő piaci devizák, így a forint és a legtöbb régiós deviza is már bő egy hónapja szenvednek a korábbi várakozásoktól eltérően dinamikusan erősödő dollár hatásaitól, ami nemzetközi szinten erősen rontotta-rontja a befektetői hangulatot, hátterében a vártnál szigorúbb kamatpolitikát folytató Feddel. Erre a folyamatra érkezett szeptember 6-án egy váratlanul nagy, 75 bázispontos lengyel kamatcsökkentés, amit a zloty további dinamikus gyengüléssel díjazott, és vélhetően a régiót egy tömbként kezelő befektetők részéről ez nem csupán zloty, de forinteladásokat is beindított. Minderre csak hab a tortán, hogy az erős dollár a nemzetközi piacokon az utóbbi napokban emelkedő olajárakkal párosulva rontja a befektetői hangulatot.

Hogyan készülhetünk a történet folytatására?

A dollár gyors és tartós visszagyengülésére nincs érdemi kilátás, de a lengyel kamatvágás negatív hatása a forintra gyorsabban kell, hogy mérséklődjön, hiszen a magyar jegybanktól nem várható az eddig beárazottnál nagyobb kamatemelés a következő hónapokban. A nemzetközi piacok helyzete most kissé törékenyebb lett és a forint erre sokszor erőteljesebben reagál, mint a régiós devizák, de felvázolt piacmozgató tényezők áttekintése ezúttal ennek nem kell hosszabb ideig így lennie. A csavar a történetben, hogy ha a zloty-hatás el is tűnik a devizapiacról, év végére ismét a 390-es körüli szintek lehetnek reálisak, hiszen az év utolsó negyedévében már nagyobb hangsúllyal kerülhetnek terítékre a hazai költségvetési bizonytalanságok és a felfüggesztett EU-s források körüli kérdőjelek.

(Borítókép forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.