Vigyázó szemetek az olajpiacra vessétek!

Egy évvel ezelőtt 100 dollár feletti olajár, és közel a mai gázár tízszerese miatt kellett rettegnünk. A pesszimista várakozások ellenére mindkét energiahordózó árában jelentős korrekciót láthattunk az elmúlt egy évben. Ugyanakkor míg lokális termékként a gáz árát egyértelműen az orosz gázcsapok elzárása repítette a levegőbe, addig az olaj árát elsősorban globális folyamatok mozgatták. Az elkövetkező egy évben azonban ez némileg változhat.

picture

Az olaj árának jelentős korrekcióját elsősorban a globális lassulás és a recessziós várakozások okozták. Ezzel párhuzamosan a nagyon várt, Covid utáni kínai nyitás sem hozta meg azt a keresletet, amivel sokan számoltak. Az elmúlt hetekben emelkedésnek indult a fekete arany ára, mivel úgy fest, hogy kamatemelés ide, monetáris szigor oda, az USA gazdasága köszöni, szépen jól van, és egyelőre a piac elkezdi kiárazni a recessziót. Az igazi meglepetést azonban mégsem a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások okozhatják az energiapiacon. Hanem pont az, ami tavaly az európai gázpiaccal történt: az oroszok politikai nyomásgyakorlás céljából zárták el a gázcsapokat, nem kizárt, hogy jövőre hasonlóval próbálkozhatnak az olaj piacán is.

Az orosz-ukrán háború jelen állás szerint egyfajta állóháborúvá alakult. A lehetséges forgatókönyvek közül viszonylag kicsi valószínűségű az az esemény, hogy az oroszok rövid időn belül legyőzik az ukrán hadsereget, és győzelmet kikiáltva megnyerik a háborút. Ha bármikor az ukránok sikerrel áttörik a frontot, az nyilván megalázó helyzet az orosz vezetés számára. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy ez az állóháború eltart még egy jó darabig. Az oroszok abban bíznak, hogy a Nyugat belefárad Ukrajna támogatásába. A Nyugat pedig abban bízik, hogy Oroszország belefárad a háborúba, kimerülnek a fegyverkészleteik, a gazdaságot sújtó szankciók idővel egyre jobban fájnak az orosz elitnek, miközben a háborús győzelem kilátástalannak látszik.

Nyilván rengeteg egyéb forgatókönyv és kimenetel lehetséges, de a ki fárad el előbb játék most talán a legvalószínűbb. Ebbe a várakozásba csúszik bele a jövő évi amerikai elnökválasztás. Az oroszok szempontjából teljesen nyilvánvaló, hogy egy demokrata elnöki győzelem Ukrajna töretlen, sőt adott esetben egyre masszívabb katonai támogatását jelentené, amivel a matematika egyszerű szabályai szerint az orosz gazdaság egyszerűen képtelen lenne lépést tartani.

Az oroszok elemi érdeke, hogy ha lehet, akkor 2025-től az amerikai elnököt Donald Trumpnak hívják. Nem biztos, hogy jól járnának vele, de egy demokrata győzelemhez képest biztosan.

AZ USA MESSZE AZ UKRÁNOK LEGNAGYOBB TÁMOGATÓJA, A TÁMOGATÁS CSÖKKENÉSE DRASZTIKUSAN VISSZAHATNA A FRONTBELI ERŐVISZONYOKRA.

Annak ellenére, hogy az USA mára olajexportőrré vált, az amerikai háztartások továbbra is rendkívül érzékenyek az olaj, pontosabban a benzin árára. Egy drasztikusan magasabb olajárfolyam Joe Biden újraválasztási esélyeit jelentősen csökkenti. Egy durva olajsokk pedig a fejlett gazdaságokat is jelentősen lassíthatja, akár ténylegesen recesszióba taszíthatja, ami szintén nem növeli a demokrata elnökjelölt esélyeit.

Amit a napokban elkezdett árazni az olajpiac, az egy drasztikusabb orosz termeléscsökkentés a jövő év folyamán. Ne feledjük, hogy Oroszország továbbra is a világ olajkitermelésének 10 százalékáért felel. Ez nagyságrendileg 10 millió hordó kőolaj napi kitermelését jelenti. Ha az oroszok hirtelen levágják a kitermelést, teszem azt napi 2 millió hordóval, akkor könnyen 120-140 dolláros szint közelébe kerülhet az olaj ára. Az oroszoknak ez nem akkora veszteség, mert ha kevesebbet adnak el, de jóval drágábban, akkor azért pár negyedévet simán kihúznak így.

Ne feledjük, nem örökre kell lecsökkenteni a termelést, elég „megcsinálni” az olaj árát az USA választási kampányra időzítve.

Így az orosz olajfegyver bevetése pont az oroszoknak valójában nem kerülne olyan sokba, adott esetben viszont Joe Biden székébe igen.

Bonyolítja a képet, hogy Kína, amely épp gazdasága Covidot követő újraélesztésén munkálkodik, sem egy globális lassulásnak, sem az olajár durva emelkedésének nem örülne. A fenti forgatókönyv megvalósulásának akkor nagyobb az esélye, ha Oroszország helyzete romlik a háborúban. Kínának ugyanis nem érdeke Oroszország veresége, így még mindig engedékenyebbek lehetnek a tekintetben, hogy az oroszok inkább az olajfegyvert vessék be elkeseredettségükben, semmint más egyéb drasztikus eszközhöz nyúljanak. Így Ukrajnának a frontokon elért jövőbeli sikerei érdemben növelik a fenti forgatókönyv megvalósulásának esélyét.

Ha az energiapiacról idén átmenetileg le is kerül a figyelem, úgy vélem, az év vége felé és a jövő év folyamán még bőven tartogathat meglepetéseket a számunkra.

(Borítókép: orosz olajszállítmány, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Charlie Wilson háborúja újratöltve

Olvasási idő: 4 p
Oroszország nem csak a Nyugat jelentős technológiai fölényével találkozik nap, mint nap az ukrán fronton, és ezáltal számbeli fölényét képtelen érdemi háborús sikerré konvertálni, hanem a teljes gazdasági elszigeteltséggel is szembesülnie kellett néhány hónapon belül.
picture

Moszkva nem hisz a könnyeknek

Olvasási idő: 16 p
A helyzet nemcsak aggasztónak tűnik, de az is, és egyelőre egyik járható út sem ígér gyors megoldást a zavartalan gázellátás fenntartásához. Az EU orosz gázfüggőségének megszüntetése égetően szükségessé teszi közös energiapolitikát.
picture

Naplóbejegyzés: a 22-es csapdájában ülünk

Olvasási idő: 4 p
Az EU-nak egyszerre kell erőt mutatnia az agresszor irányába, és fizetnie a rezsiszámlákat ugyanennek az országnak, ezt a műveletet pedig nehéz hitelesen megvalósítani. Az európai döntéshozók a klasszikus 22-es csapdájába kerültek.