Mit hozhat a mesterséges intelligencia a befektetési szolgáltatásokban?

Rögtön az elején érdemes lehet rögzítenünk, hogy aligha lehet 2023 közepén garantáltan érvényes állításokat megfogalmazni a mesterséges intelligencia áttörésének a private banking világára, illetve általában a befektetési szolgáltatásokra gyakorolt hatásairól. Az azonban nagyon valószínűnek látszik, hogy ezt az iparágat már az AI forradalom első hullámainak egyike el fogja érni, és jó eséllyel alaposan át is fogja formálni.

picture

Érthető módon mindenkit az érdekel a legjobban, hogy robotok veszik-e át a tanácsadók, elemzők, stratégák, portfóliókezelők helyét, de mielőtt erre rátérnénk, említést érdemel egy kevésbé izgalmas, de a befektetések kezelését a mindennapokban valószínűleg sokkal kellemesebbé tevő változás lehetősége.

Ennek lényege a bankolás adminisztratív, ügyintézés jellegű részének várható átalakulása. A mesterséges intelligencia alapú megoldások mind az ügyfélélmény javítása, mind a szolgáltatók működési hatékonysága tekintetében óriási potenciállal kecsegtetnek. Az ügyfelek azonosítása, dokumentációik és nyilatkozataik kezelése, releváns és/vagy kötelezően átadandó információkról való tájékoztatása, a megbízások felvétele, továbbítása, végrehajtása, ellenőrzése, visszaigazolása csupa olyan munkafolyamat, amelyben a fejlett mesterséges intelligencia alkalmazások képesek lesznek az emberi beavatkozások sokaságának kiváltásával kímélni az ügyfelek idejét és idegeit.

Hatalmas fejlődési lehetőség van a kockázatkezeléssel, jogszabályi megfeleléssel kapcsolatos feladatok mesterséges intelligencia általi optimalizálásában is. Akár a valós működési kockázatok kezeléséről beszélünk, akár az Európában ebben a szektorban minden képzeletet felülmúlóan elburjánzott szabályozási őrület okozta adminisztrációs teherről, ezek könnyítése egyaránt reményteljes alkalmazási területe a mesterséges intelligenciának.

JÓ ESÉLY VAN RÁ, HOGY AZ ÜGYFÉL SZÁMÁRA „A GÉP” EGY LÉNYEGESEN EMBERIBB ARCÁT ALAKÍTJA KI A BANKOLÁSNAK, MINT AMIT AZ EMBEREKKEL TELETŰZDELT KOMPLEX FOLYAMATOK KÉPESEK VOLTAK LÉTREHOZNI.

Ennek az emberibb arcnak pedig sokkal többek számára lehetnek valóban egyedi vonásai a befektetések kezelésében is, mint jelenleg. Amióta világ a világ, a privátbankok és a befektetési szolgáltatásokat széles tömegeknek kínáló pénzügyi szupermarketek egyaránt azt állítják, hogy minden ügyfelük teljesen egyedi, a céljaiknak, a kockázattűrésüknek, az élethelyzetüknek, a tapasztalataiknak tökéletesen megfelelő, testreszabott tanácsokat vagy vagyonkezelési szolgáltatást fog kapni tőlük – ez ráadásul az Európai Unióban már szabályozási okokból sem lehet másként.

picture

Mestersége: intelligencia

Ha a robotok a dolgoznak, honnan lesz pénze az embereknek, hogy megvegyék, amit a robotok csinálnak?

Nem lehet másként, viszont másként van. A privátbanki szolgáltatásoknak is vannak ugyanis üzemgazdasági törvényei és technológiai, szervezeti szűk keresztmetszetei. A legfontosabbak egyike ezek közül az egy privátbanki tanácsadóra allokálható ügyfelek száma, ami az iparági sztenderdeket kialakító svájci házaknál 100 és 200 ügyfél között alakul, a hazai gyakorlat pedig teljesen megfelel ennek. Valóban privátbanki szintű, valóban személyre szabott szolgáltatást ennél több ügyfélnek egyszerűen nem lehet adni a jelenlegi keretek között. A megtakarítók túlnyomó többségének tehát az elméletileg egyedi igényekre alakított befektetési szolgáltatások valójában standardizált, tömeges értékesítésre optimalizált megoldásokat jelentenek.

Ennek fényében érdemes figyelni a One Zero nevű, izraeli eredetű, a befektetői között a legnagyobb nevű svájci privátbankok egyikét is számon tartó, egy éve indult, jelenleg 60.000 ügyféllel rendelkező befektetési szolgáltatóra. A stratégiájuk lényege az, hogy a mesterséges intelligencia kiterjedt alkalmazásával tömeges, de jó szolgáltatást adnak a privátbanki ügyfélkör legalsó szegmenségben, és még jóval az alatt is. A hosszú távú céljuk a 10.000 ügyfél/tanácsadó arány elérése, úgy, hogy az ügyfélélmény eközben ne rosszabb, hanem jobb legyen a jelenleg megszokottnál. Ez az arány ugyan kizárja a személyes kapcsolatot a tanácsadó és az ügyfél között, de a megcélzott, 50.000 és 500.000 dolláros megtakarítással rendelkező ügyfélszegmensben a várakozásaik szerint ez nem fog korlátot jelenteni. Ebben a modellben a személyes tanácsadóval „egyirányú” ismeretség alakul ki, valahogy úgy, mint egy televíziós műsorvezetővel vagy egy színésszel. A bizalom, az érzelmi kötődés így is felépülhet, a kétirányú kommunikáció viszont intelligens chatbotokkal történik, ide értve minden adminisztrációt, a valóban egyedi igényekre szabott, adott esetben emberi beavatkozástól mentes tanácsadást, és a megbízások kezelését is.

HA SZABÁLYOZÁSI OLDALRÓL NEM DUGNAK BOTOT A KÜLLŐK KÖZÉ, AKKOR A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁRA ÉPÜLŐ MEGOLDÁSOK VALÓSZÍNŰLEG DEMOKRATIZÁLJÁK A JÓ MINŐSÉGŰ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÁSOKAT.

Az igazi izgalom azonban a befektetés-szakmai lehetőségekben van. Évek óta működnek befektetési döntéseket támogató mesterséges intelligencia alkalmazások globálisan működő privátbanki házaknál, és gépi tanulásra építő autonóm kereskedő robotok hedge-fund-oknál. Sőt, a világ egyik legnagyobb bankja, az HSBC a hongkongi és szingapúri privátbanki ügyfeleinek tavaly óta kínál olyan strukturált terméket is, amelyben az IBM híres „Watson” nevű mesterséges intelligencia alkalmazása hozza a döntéseket, szabadon váltogatva az egyes eszközosztályok között.

Az egyelőre messze nem világos, hogy ezek az alkalmazások felül tudják-e múlni az embereket jövőbeni események valószínűségének a megítélésében. Niels Bohr Nobel-díjas atomfizikus ide vonatkozó mondása, mely szerint „az előrejelzés nagyon nehéz, különösen, ha a jövőről van szó”, egyáltalán nem biztos, hogy elavul a mesterséges intelligencia áttörésével sem.

picture

Robotok és a mesterséges intelligencia

A munkanélküliség fő oka a jövőben sem a robotizáció, hanem például a rugalmatlan oktatás és a korrupció lesz.

De tegyük fel, hogy idővel az derül ki, hogy a robotok sokkal jobb befektetők. Ebben az esetben robotok fognak küzdeni robotokkal, így a robotoknak a szánalmas biológiai organizmusokkal szembeni versenyelőnyének jelentősége rögtön el is veszne, az számítana, hogy melyik mesterséges intelligencia alkalmazás az „okosabb”. Ezek fejlesztésére pedig nemhogy az elegáns privátbaki szolgáltatóknak, hanem a nagy bankoknak sem lesz közelítőleg annyi lehetősége sem, mint az információtechnológiai óriásoknak.

Ezt azt eredményezné, hogy szofisztikált, globális mércével is méret-hatékony számlavezető platformok, és az ügyfél által a saját számlájára „ráengedett”, egészen máshonnan származó szakosított mesterséges intelligencia alkalmazások állítanák elő azt, amit most összefoglalóan befektetési szolgáltatásoknak nevezünk. A fejlődés másik iránya az, hogy a mesterséges intelligencia a döntéshozatal és a tanácsadói munka egy eddig sosem látott képességű szoftveres támogatását hozza el, de nem váltja ki azt.

A jövőről lévén szó, biztosan legfeljebb azt tudhatjuk minderről, hogy az evolúció logikája ki fogja próbálni az összes lehetséges variációt, könyörtelen versenyben, amiből az ügyfelek így vagy úgy, de remélhetőleg profitálni fognak.

(A cikk először a HVG oldalán jelent meg 2023. július 18-án. Borítókép: gépies pénzügyek, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Teljesen felforgatja a tőzsdéket a mesterséges intelligencia

Olvasási idő: 5 p
Könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy a masszív 2022-es esések után július közepére az S&P 500 index megközelítse 2022 eleji élete csúcsát. Ha ennél is tovább emelkedik a piac, akkor könnyen lehet, hogy az idei év a mesterséges intelligencia mániájának az éveként vonul majd be a tőzsdetörténelembe.
picture

A mesterséges intelligencia korában a tökéletlen lesz az új versenyelőny

Olvasási idő: 3 p
Az elmúlt években nem egymással kell már versenyeznünk nekünk embereknek a munkaerőpiacon, hanem egyre reménytelenebb harcot vívunk mi emberek a gépekkel az élet egyre több területén. Hogy lehet majd megnyerni az emberek figyelméért vívott versenyt a gépekkel szemben?
picture

Kettétépte a tőzsdét a mesterséges intelligencia, már kezdenek látszani a nagy nyertesek

Olvasási idő: 4 p
A mesterséges intelligencia térnyerése nemcsak magasabb munkanélküliséget és alacsonyabb inflációt hozhat, hanem a monopolizáció is tovább erősödhet, a nagyobb cégek ugyanis jobban és gyorsabban építhetnek rá versenyelőnyt. Ezt árazza is már a piac.