Erre a magyar cégre még Elon Musk is szemet vetett

picture

Ez itt a Concorde Podcast. Egy műsor, ahol a Concorde munkatársai minden héten alaposan megmondják véleményüket pénzről, gazdaságról, politikáról és mindarról, amit egy Concorde-os nem hagyhat szó nélkül.

MIRŐL LESZ SZÓ A MAI ADÁSBAN?

Ha a mérnöki tudományok felől tekintünk az automobilitásra, akkor elmondható, hogy az elmúlt 120 év a gépészmérnökök időszaka volt. Hiszen kis leegyszerűsítéssel élve, a meghatározó elv szerint az autóhoz kell egy jó motor, egy precíz váltó, valamint egy masszív futómű és ha ezek megvannak, a többi már csak művészkedés. Az autózás jövőjét viszont más tudományágak művelői írják: programozók, software mérnökök, szoftver architektek, data scientistek, chipfejlesztők. És ebben az új világban már egész más súllyal tudnak bejönni olyan speciális szereplők az iparágba, akik anélkül, hogy láttak volna életükben egy darab hengerfejtömítést is, az egyik legfontosabb komponensét tudják beszállítani az autóipari értékláncba: a szoftvert.

Ezen a területen pedig világszinten is kiemelkedőt alkotott egy 220 fős magyar cég, az AImotive. Ők az önvezetés fejlesztésében értek el olyan sikereket, amelyek már hat évvel ezelőtt felkeltették Elon Musk figyelmét is, de végül a tulajdonosok tavaly év végén, a világ 4. legnagyobb autógyártójával csaptak egymás kezébe, amikor is a – többek közt a Fiatot, Opelt, Chryslert, Maseratit is birtokló – Stellantis Group megvette az AImotive-ot, iparági becslések szerint 300 millió dollár körüli összegért.

Mai adásunkban Jaksity Györggyel, a Concorde alapítójával és ennek a rendkívüli sikertörténetnek a két szereplőjével beszélgettünk: Kishonti Lászlóval, az AImotive alapító tulajdonosával és vezérigazgatójával, valamint Kákosy Csabával, a Day One Capital alapítójával és ügyvezető partnerével, akik kockázati tőkebefektetőként elsőként láttak fantáziát a cégben, és ezt 2015-ben egy magvető fázisú befektetői kör tagjaként 2,5 millió dolláros befektetéssel nyomatékosítottak.

Műsorvezető: Vidovszky Áron

TARTSON VELÜNK!

AUDIO FORMÁTUM:

A Concorde Podcast már elérhető a Spotify, az Apple, és a Google felületein, valamint YouTube csatornánkon. Kövessen be minket, hogy ne maradjon le a legforróbb tőkepiaci sztorikról!

Bármi, ami a műsorban elhangzik az az abban résztvevők magánvéleményét tükrözi. A műsor szórakoztató jelleggel készült, annak tartalma nem minősül befektetési tanácsadásnak és befektetési döntések alapjául sem kíván szolgálni. A Concorde munkatársai a műsorban elhangzó értékpapírokban és befektetési eszközökben pozíciókkal rendelkezhetnek. A műsorban elhangzott adatok, előrejelzések és információk pontosságával és teljességével kapcsolatban a Concorde, illetve a műsor készítői felelősséget nem vállalnak. A Concorde Podcast a Concorde Értékpapír Zrt. szellemi tulajdona.


Ajánló

picture

A cég, amelyik forradalmasíthatja a rákgyógyítást

Olvasási idő: < 1 p
Mai adásunkban a Turbine nevű cég egyik alapítójával, Nagy Szabolccsal többek arra is keressük a választ, hogy mi lehet a versenyelőnye egy kis magyar biotech cégnek a nagy gyógyszergyártókhoz és a világ sok száz hasonló profilú biotech cégéhez képest.
picture

Hiába a zöld technológia, ha te lusta vagy tölteni

Olvasási idő: < 1 p
A környezetvédelemhez és a fenntartható fejlődéshez való bonyolult és sokszor ellentmondásos viszonyunk legplasztikusabb lenyomata az automobilitás körül folyó – sok esetben érzelmektől is túlfűtött – intenzív diskurzus. Valóban környezetbarát-e az elektromos autózás?
picture

Sold a unicorn and now reshapes the Hungarian startup ecosystem - Interview with Jared Schrieber

Olvasási idő: < 1 p
Our guest today on the Concorde Podcast is Jared Schrieber. He was born in the USA and about three years ago moved to Hungary with his Hungarian wife and his children, and now Jared is one of the most important angel investors in Hungary.