Mire figyeljünk a héten? – 2023. április 11.

Az amerikai piac csupa izgalmat tartogat a következő hetekben, felpörögnek az események, igazi adatdömpingre számíthatnak a befektetők. A hét kiemelkedő eseménye lesz, hogy szerdán napvilágot lát a márciusi amerikai inflációs adatsor, csütörtökön pedig a termelői árindex, ami külön megspékelheti az előttünk álló hetek mozgásait. Mindemellett a pénteki banki jelentésekkel berobban az amerikai jelentési szezon is.

picture

Erre úgy fordulnak rá a piacok, hogy a recessziós félelmek miatt kialakult nyomasztó hangulat ellenére az amerikai tőzsdék nagyon stabilan tartják magukat idei csúcsaik közelében.

A héten induló jelentési szezon eloszlathatja valamelyest a bizonytalanságot a technikailag kedvező, fundamentálisan azonban kissé aggasztó képet festő amerikai részvénypiacon. A jelentési szezon felpörgését megelőzően azonban volatilitást hozhat két fontos makrogazdasági adat is. A márciusi inflációra a piaci várakozás 0,2 százalékos hó/hó és 5,2 százalékos év/év adat, amely 2021 augusztusa óta a legkisebb év/év headline infláció lehet. A probléma már inkább a maginflációs számokkal van, melyekre 0,4 százalékos hó/hó és 5,6 százalékos év/év piaci várakozás van.

Csütörtökön termelői árindex adat is érkezni fog a megszokott heti munkanélküliségi adatok mellett. A hamarosan beérkező makrogazdasági adatok azért is a figyelem középpontjában lesznek, mert az enyhülő infláció és a lazább munkaerőpiac miatt a Fedtől egyre inkább az enyhülést várja a piac. Az erre tett tétek kimozdíthatják az S&P 500 indexet a 4100, a Nasdaq-100-at pedig a 13000 pont körüli szintekről. Melyet az elmúlt hetekben a Jónap Ricsi kollégám által sokszor említett kilenc napos mozgóátlag szépen terelt is felfelé.

Esnek a profitok az USA-ban, mégis felpattantak a piacok

A fundamentális kép ettől azonban árnyaltabb. A vállalati jelentésektől túl sok jót nem várnak a tengerentúli elemzők. Igaz, a tizenegy szektorból öt esetében továbbra is EPS növekedéssel számolnak. Annak ellenére, hogy az elemzők december végén az első negyedévre mindössze 0,3 százalékos EPS visszaesést prognosztizáltak, ma már 6,8 százalékos év/év kontrakcióra számítanak az S&P 500 vállalatok esetében, ami 2020 második negyedéve óta a legnagyobb visszaesésnek felelhet meg. Némi optimizmusra adhat okot ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben már lejelentő 20 vállalat közül 19-nek sikerült megverni az EPS várakozásokat a Factset gyűjtése szerint.

Az EPS csökkenést alátámasztja, hogy mindössze 28 pozitív vállalati előrejelzéssel szemben 78 vállalat a konszenzusnál gyengébb előrejelzést adott. Előbbi 2020 második negyedéve óta nem látott alacsony, utóbbi viszont 2019 harmadik negyedéve óta nem látott magas érték. Ráadásul masszívan meghaladja az ötéves átlagot is, mely csupán 39 volt az elmúlt 20 negyedévben. A negatív előrejelzéseket adó vállalatok zöme az IT- és ipari szektorokból kerültek ki. Mivel a két szektor összesen 43 céget képviseltet ebben a nem túl hízelgő mutatóban. Az ipari vállalatok körében kialakult pesszimizmus ellenére meglepetésre mégis EPS bővülésre számít a konszenzus.

A legnagyobb figyelem most pénteken a három amerikai behemót bankon, a JP Morganen, a Citigroupon és a Wells Fargón lesz. Különösen érdekes és prediktív lesz a március első felében szétvert, az elmúlt két hétben viszont stabilizálódó pénzügyi szektor első negyedéves eredménye. Illetve a jelentéseket követő vezetői kommentek. A bankok likviditási helyzete körül kialakult aggodalmak miatt arra számít a piac, hogy jóval konzervatívabb előrejelzések érkezhetnek ebből a szektorból.

Ennek fényében pozitív hírekre a jelenleg agyonvert, az év eleje óta tíz százalékot eső pénzügyi szektor felpattanással reagálhatna. Ezzel szemben az előző hónapok sztárja, az IT-szektor nagyon érzékeny lehet a legkisebb csalódást keltő számokra is. Itt a profitrealizálás valószínűsége egyre nagyobb a magas kamatok mellett eddig kiálló Fed és a Nasdaq idei brutális felülteljesítésének fényében.

Az S&P 500 index a 12 havi előretekintő EPS várakozás alapján 18-szoros szorzó közelében várja az első negyedéves jelentési szezon beindulását. Ez némileg elmarad az elmúlt öt év 18,5-szeres átlagától, de így is felette van a 10 éves 17,3-szoros átlagnak.

Az amerikai piac a historikus P/E mutató alapján se nem drága, se nem olcsó. Viszont aggodalommal tölt el, hogy a várakozások továbbra is magasan vannak. Az előretekintő vállalati profitmarzs-várakozások az elmúlt egy évben több, mint egy százalékponttal szűkültek. De a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének továbbra is nyomott szintje, valamint a már szemmel látható kiskereskedelmi zsugorodás miatt ez tovább csökkenhet. Emiatt a ma látott szorzók torz képet festhetnek, ami a következő hónapokra vonatkozóan nem teszi vonzóvá az amerikai részvénypiacot.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.