Magyar GDP: a hegymenet még odébb van

picture

A friss adatok alapján a magyar GDP-változásásának mértéke újra negatív tartományba csúszott a negyedik negyedévben, ami megegyezik a harmadik negyedévi értékkel (-0,4 százalék negyedév/negyedév) és +0,9 százaléknak felel meg év/éves alapon.

Az ipari termelés erősen hozzájárult ahhoz, hogy a -1,1 százalékos negyedév/negyedéves piaci konszenzusnál enyhébb legyen a visszaesés. (A részletes negyedik negyedéves GDP bontást márciusban teszi közzé a KSH.) A teljes 2022-es GDP-növekedés +4,6 százalék volt, mivel az első félévet erősen felpörgette a fiskálisan támogatott belső kereslet.

Az idei év átlagos növekedése valószínűleg nulla közelében lesz, számításunk szerint nem elhanyagolható az egész éves recesszió kockázata.

A 2023-as állami költségvetés a recesszió elkerülésével számol, 1,5 százalékos növekedéssel. A Magyar Nemzeti Banki december végén publikált előrejelzése a 0,5-1,5 százalékos sávba teszi a 2023-ban várható GDP-növekedést. A piaci konszenzus számítások 0,0-0,4 százalék közötti növekedési várakozást tükröznek.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.