Már olcsóbb a Big Mac Tokióban, mint Budapesten

picture

Miközben itthon 20 százalék feletti inflációt mértünk szeptemberben, az élelmiszerárak pedig ennél is nagyobb mértékben szárnyaltak, Japánban mindössze 3 százalékos infláció „tombol”.

A Bank of Japan, egyedüli G7 központi bankként nem is siet emelni a kamatokat, sőt, kitart a 10 éves kötvény hozamát 25 bázispont (0,25%) fölé nem engedő monetáris politikája mellett. Az egyre nagyobb kamatkülönbözet miatt a jen árfolyama látványosan omlik. Így fordulhat elő, hogy idén már a forinttal szemben is mínuszban van.

picture

Jenből sosem lehet elég

Miközben a világ jegybankjai folyamatosan szigorítanak a monetáris kondícióikon, ezzel szemben a Bank of Japan kitartóan élénkít, és mindent megtesz, hogy a „kamat” nevű szörnyeteg véletlenül se szállhasson újra partra a szigeteiken. Mit tudnak, amit más nem?

A fentieknek köszönhetően viszont kialakult egy érdekes helyzet. Miközben az elmúlt évtizedekben egy tokiói út nem a budget turisták kedvelt célpontja volt, mostanra Japán nagyon olcsóvá vált. Számos területen kifejezetten kedvező árakkal lehet találkozni. A globális mérőszám, a Big Mac index alapján pedig most ez az szendvics – bár tudjuk, hogy nem egy tradicionális japán étel – picivel már olcsóbb is, mint itthon. (1148, illetve 1150 forint, 2,8-as JPYHUF árfolyam mellett, 2002. október 21-én.)

Japán Big Mac index
Forrás: https://www.mcdonalds.co.jp/en/menu/burger/

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.