Az amerikai részvénypiac legnegatívabb aspektusa

Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook), Nvidia, Adobe, Salesforce, Intel és Zoom. Nem olyan régen még többek között ezek a részvények vezették felfelé az amerikai részvénypiacot, nagyon jó jel volt, amikor ezek a papírok mentek 52 hetes csúcsukra. A múlt pénteki napon azonban már másik arcukat mutatták, ők voltak az 52 hetes mélypontra eső részvények listájának legnevesebb tagjai. Az elgyengülő nagykapitalizációjú technológia komoly belső piacszerkezeti problémája az amerikai piacnak jelenleg.

picture

Számomra az amerikai piacon a legaggasztóbb faktor az, hogy a 2009 és 2021 közötti bikafutást elementáris erővel vezető nagy technológiai vállalatok részvényei egyre drámaibb mértékben gyengülnek el a piachoz képest. Az alábbi ábrán az látható, hogy 2008 és 2022 között az adott hónap végén „hány darab S&P 500 indexet kellett adni egy darab Nasdaq-100 indexért”:

S&P 500 indexet Nasdaq-100 index

Nagyon rövid időszakokat leszámítva a nagykapitalizációjú technológia folyamatosan felértékelődött az időszak alatt az S&P 500 indexszel szemben (amely indexben egyébként mindeközben egyre nagyobb súlya lett a Nasdaq-100 index vezető részvényeinek). A folyamat felgyorsult a Covid alatt, majd a monetáris szigorítás véget vetett ennek. Azóta tart a visszarendeződési folyamat.

A 2021-ben még 200+ milliárd dollár feletti tőkeértékkel bíró vállalatok közül már az év elején 80+ százalékos zuhanással kivégezték a Shopify és a Sea Limited duóját. Még náluk is hamarabb ment a levesbe a 75 százaléknál is nagyobbat eső PayPal. A tavaly nyáron még leánykori nevén futó Facebook 1100 milliárd dollárt ért, ma a Meta Platforms piaci kapitalizációja 393 milliárd dollár. A Netflix részvényeit az idei első kettő gyorsjelentés küldte le fél év alatt 701 dollárról 163 dollárig. Utána jött az Nvidia összecsuklása a tavaly novemberi csúcs és a múlt pénteki mélypont közötti 65 százalékos eséssel.

A múlt hét friss áldozata pedig a tavaly még 326 milliárd dollárt érő, és ezzel a húsz legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat közé tartozó Adobe volt egy gyenge jelentés és egy nehezen indokolható felvásárlás után. Az Adobe heti gyertyákkal így mutat 2019 januárja és 2022 szeptembere között:

Adobe részvény 2019 január és 2022 szeptember között

A cégérték és a részvényárfolyam 24 százalékkal értékelődött le a múlt héten, amivel nagyon közel került a két és fél évvel ezelőtti mélyponthoz, amelyet még a koronavírus okozta turbulenciában ért el!

Ez a gyengüléssel járó fertőzés a legmagasabb szintre is kezd eljutni az elmúlt napokban/hetekben. Az ezermilliárd dolláros kiemelt indexsúlyú szegmens is nagyon meggyengült az elmúlt egy-három hónapban. Az alábbi ábrán az S&P 500 index látható idén április közepe és szeptember közepe között napi gyertyákkal:

S&P 500 index 2022 április közepe és szeptember közepe között

A két zöld karika jelöli a júniusi és a szeptemberi mélypontot. A vezető amerikai index esetében a szeptemberi mélypont még 5,5 százalékkal van a júniusi fölött. Mindeközben a második legértékesebb amerikai vállalat a Microsoft (1825 milliárd dolláros piaci kapitalizáció) részvényei hasonló időhorizonton így mutatnak:

Microsoft 2022 április közepe és szeptember közepe között

Szinte teljesen leértek a júniusi mélypontra. A harmadik legnagyobb USA vállalat az Alphabet (Google, 1346 milliárd dolláros tőkeérték) helyzete még rosszabb, a részvények a szeptember 16-i pénteken 52 hetes mélypontra estek:

Alphabet részvény 2022. szeptember 16-i 52 hetes mélypont

Nagyon erős a lefelé vezető réteg. A múlt pénteki opciókifutási napon többek között az alábbi papírok ütöttek 52 hetes mélypontot: Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook), Nvidia, Adobe, Intel, Salesforce, Zoom. Egy éve, két éve, öt éve még ezek a részvények felfelé vezették a piacot. Szinte mindig hamarabb mentek új csúcsra, mint az átlagos részvény. Szinte mindig és minden időhorizonton jobban teljesítettek, mint az átlagos részvény. Most pedig lefelé vezetnek. Ugyanúgy, ahogyan azt felfelé tették. Ez egy nagyon-nagyon veszélyes helyzet.

ÉN EZT LÁTOM AZ AMERIKAI RÉSZVÉNYPIAC LEGNEGATÍVABB ASPEKTUSÁNAK JELENLEG.

És az utolsó egy hónapban az egész amerikai piac királya, az Apple is elkezdett gyengélkedési jeleket mutatni. Ami valahol átnézve az iPhone14 kezdeti sikerein nem is csoda.

picture

Kimegy-e az elementáris relatív erő a három technológiai behemótból?

Az Apple, a Microsoft és az Alphabet együttes piaci kapitalizációja közel hatezer milliárd dollár. Az előttünk álló hetekben érdemes kiemelt figyelemmel követni a három technológiai óriás teljesítményét.

Az Apple jelenlegi piaci kapitalizációja 2422 milliárd dollár. A klasszikus hüvelykujj-szabály szerint egy ilyen értékre taksált vállalatnak a jövőben ekkora jelenértékű profitot kell majd kitermelnie. Azaz egymilliárd olyan emberre lenne szüksége, akiken egyenként 2422 dollárt, vagyis nagyjából egymillió forintot keres. Ez viszont még a hiperkapitalizmus korában is elbizonytalaníthatja a befektetőket egy gazdasági lassulás esetén.

Egyetlen legény maradt talpon a vidéken, a Tesla. Ami újfent nem hajlandó úgy viselkedni, ahogyan azt a piac diktálná.

(Megjegyzés: a bejegyzésben szereplő ábrák a szeptember 16-i állapotot tükrözik. Boríótkép: belső piacszerkezeti problémák az amerikai részvénypiacon, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.