Kimegy-e az elementáris relatív erő a három technológiai behemótból?

Az Apple, a Microsoft és az Alphabet (Google) triója elementáris felfelé vezető erőt biztosított az amerikai részvénypiacnak 2009 és 2021 között. Az Apple esetében nagyon erős grafikont láthatunk még mindig. A Microsoft és az Alphabet esetében pedig még mindig nem sérült meg az a hosszú távú emelkedő trend, ami az Amazon és a Meta Platforms esetében már nincs meg.

picture

Nagyra nőtt elitklub

Négy évvel ezelőtt, 2018 nyarának a végén a globális gazdasági média hatalmas izgalommal fogadta, hogy az Apple részvénypiaci kapitalizációja meghaladta az ezer milliárd dollárt. Aztán az Amazon is megugrotta ezt a mérföldkövet. Kuriózumnak és hihetetlennek tűnt akkoriban, hogy egy cég érhet ennyit.

Jelenleg a tíz legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat tőkeérték szerinti rangsora az alábbi módon néz ki:

Eltelt négy év az első ezermilliárdos ünnepléstől, és ott tartunk, hogy a három legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat együttes piaci kapitalizációja 5955 milliárd dollár. (Annak ellenére, hogy a 2021 végi, 2022 eleji csúcsokhoz képest masszív lejtmenetet szenvedtek el a részvénypiacok.)

Eddig összesen hat technológiai vállalat lépte át az ezer milliárd dolláros bűvös határt valamikor az elmúlt időszakban. A mai írás azonban a három legnagyobb vállalatnak (Apple, Microsoft, Alphabet-Google) a relatív erejével kíván foglalkozni. Az Amazon és a Meta Platforms azért nem képezi a mostani vizsgálat tárgyát, mert náluk a relatív gyengeség okán már az idei év elején elestek a 200 hetes mozgóátlagok, és visszatesztelték a 2020 eleji csúcsokat. A Tesla ezzel éppen ellentétes pályát jár be. Az elektromos autógyártó részvénye akkorát száguldott 2020 és 2022 között, hogy minden grafikon eltorzul akkor, ha rátesszük a Tesla számait. (Jelenleg is például a 200 hetes mozgóátlagának a dupláján forog a Tesla.)

Határ a csillagos ég?

Az 2008/2009-től a 2021/2022 fordulójáig tartó bikapiacnak a technológiai részvények szárnyalása volt a legfőbb vezető ereje. Amikor már 6-7 éve tartott az emelkedés, a 2015 augusztusától 2016 februárjáig tartó turbulenciában sokan hitték azt, hogy valahol ott majd kifullad az erő.

HÁT NAGYON NEM EZ TÖRTÉNT.

A következő ábrán az látható, hogy a 2015-ben, illetve 2016-ban elért mélypontokhoz képest a 2021-ben és 2022-ben realizálódott csúcsig mennyit emelkedett a vizsgált három részvény, a Nasdaq-100 index és az S&P 500 index:

Maguk az amerikai indexek is szuperszonikus teljesítményt nyújtottak ebben a hat-hét éves időszakban. Ám az Apple, a Microsoft és az Alphabet triójának produkciójára egyszerűen nincsenek szavak. Ha hangzatosan szeretnék fogalmazni, akkor mondhatnám azt is, hogy

EZ A HÁROM VÁLLALAT A VILÁG URÁVÁ VÁLT.

Elég ha belegondolunk abba, hogy miközben a 2010-es években a világ legerősebb kormányainak is beletört a bicskájuk a Facebook szabályozásába, addig az Apple-nek elég volt egy adatvédelmi szabályváltoztatás. 60 százalékos szakadékba lökte az azóta már Meta Platforms nevet viselő cég árfolyamát.

picture

Az Apple és a Facebook mostani viszálya már a kiterjesztett valóság uralmáért eljövő háború előszele?

Komoly villongás vette kezdetét decemberben az Apple és a Facebook között egy leendő iOS frissítés miatt. Egyes szakértők szerint a közeljövőben a két vállalat egymás kőkemény versenytársa lehet a kiterjesztett valóság feletti uralomért vívott harcban és ez a mostani csetepaté már a jövendő versengés előszele.

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy az Apple, a Microsoft és az Alphabet együttes indexsúlya az S&P 500 indexben 16,5 százalék. Míg a Nasdaq-100 indexben 30,6 százalék. És a most következő chartokon és grafikonokon nagyon jól látszik, hogy mekkora szükség volt a három behemót kiváló teljesítményére a koronavírus-világjárvány kitörése óta is. Négy heti gyertyás árfolyamgrafikon következik egymás után. Minden ábrán lila vonal jelzi a 200 napos mozgóátlagot és zöld vonal a Covid előtti életük csúcsát. Az első ábra viszonyítási alapként az S&P 500 indexé:

S&P 500 index

A következő chart az Apple-é:

Apple árfolyam

Majd jön ezután a Microsoft:

Microsoft árfolyam

És végül az Alphabet:

Alphabet árfolyam

Míg az S&P 500 index idén júniusban „egy erősebb napnyi esésre” megközelítette a saját 200 hetes mozgóátlagát, addig a három technológiai óriás még a közelébe sem korrigált vissza ennek a fontos indikátornak. Másrészt, míg a széles piac szintén idén júniusban közel került a koronavírus előtti csúcsok visszateszteléséhez, addig a legnagyobb technológiai papírok még mindig fent vannak az égben ehhez a szinthez képest.

Indul a lejtmenet?

Az ábrákon láthatjuk, hogy a Microsoft és az Alphabet részvények már hónapok óta gyengülőben vannak a piachoz képest. Ez részben a 2021-es kiváló teljesítményük természetes korrekciójaként is felfogható. De ha egyben vizsgáljuk a három behemót és a két kiemelt részvényindex 2021-es és 2022-es teljesítményét, akkor a piachoz képest egy teljesen egységes felülteljesítést láthatunk. Az alábbi ábrán a 2020. december 31-i záróárhoz viszonyított teljesítmények láthatóak a 2022. szeptember 12-i záróárakkal kalkulálva:

Látva a Nasdaq-100 teljesítményét, érdemes magunknak feltenni a kérdést. Vajon mi lenne a nagykapitalizációjú technológiai indexszel akkor, ha nem lett volna ilyen erős az elmúlt 20-21 hónapban a három legnagyobb tagja? A három behemót 2009 és 2020 között még felfelé húzta az indexet. 2021-ben és 2022-ben pedig (együtt tekintve a két évet) stabilizálta az S&P 500 és főképpen a Nasdaq-100 indexet.

De vajon mi történne akkor, ha elszállna az erő ebből a három papírból? .Kapásból rá is vághatjuk a kérdésre a választ. Sok jóra nem számíthatna az amerikai piac. És még nagyon rövid az időszak, de mintha az elmúlt egy hónapban már az látszana, hogy a Microsoft és az Alphabet folytatja a relatív erejének az elvesztését. Az Apple esetében lehet, hogy most kezdődik el ez a folyamat. Az alábbi ábrán az látható, hogy az elmúlt egy hétben hány százalékát korrigálták vissza az augusztus közepi csúcs és a szeptember eleji mélypontok közötti esésnek:

A Microsoft és az Alphabet visszapattanása elmarad az S&P 500-étól, de érdekes, hogy a hétfői szárnyalás ellenére az Apple is alulteljesítő ebben a pár hetes ciklusban. Néhány hétből messzemenő következtetéseket levonni persze hiba lenne.

Az viszont megállapítható, hogy az Apple, a Microsoft és az Alphabet eddig kimaradt a technológiai szektort 2021 második felében és 2022-ben sújtó tisztítótűzből. És ha ez így marad, akkor az elmúlt bő évtized piaci ritmusának megfelelően vezethetik felfelé a piacot.

HA VISZONT MEGGYENGÜLNEK, AZ ÚJ HELYZETET TEREMTHET AZ EGÉSZ AMERIKAI RÉSZVÉNYPIAC SZÁMÁRA.

Egy esetleges gazdasági lassulásban ugyanis nem lesz könnyű indokolniuk az együttes 6000 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációjukat. Az előttünk álló hetekben éppen ezért érdemes kiemelt figyelemmel követni a három technológiai óriás teljesítményét.

(Megjegyzés: a bejegyzésben szereplő ábrák a szeptember 12-i állapotot tükrözik. A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. szeptember 13-án. Borítókép: érdemes kiemelt figyelemmel követni a három technológiai óriás, köztük az Apple teljesítményét, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Mi kellett ezermilliárdhoz 2018-ban, és mi kell most?

Olvasási idő: 3 p
Amikor 2018-ban először lépték át az ezermilliárd dolláros álomhatárt az amerikai tőzsdéken a vezető cégek, még teljesen más teljesítmény kellett ehhez a bűvös szinthez.
picture

Ezért (is) a világ legdrágább cége az Apple

Olvasási idő: 2 p
Néhány év alatt új piaci szegmenst teremtett és dominál az Airpods, a vezeték nélküli füllhallgató. A telefonokhoz képest eltörpül, de szédületes iramban nő az ezeken realizált bevétel, ami már most is több, mint a Spotify, a Twitter, a Snapchat és a Shopify bevétele - együtt!
picture

2 billió 363 milliárd dollár – Az Apple és a Microsoft elképesztő együttes tőkepiaci értéke

Olvasási idő: 3 p
A két cég együtt többet ér, mint a teljes német tőzsde. Többet ér, mint teljes szektorok az amerikai tőzsdén – és olyan szektorokról beszélünk, mint az energetika vagy az ingatlan. A döbbenetes értéket mutatjuk néhány összevetésben.