Jó napot, egy új Golfot kérnék! iPhone lett belőle, maradhat?

picture

Törökországban 24 éves csúcsra, 80 százalékra emelkedett az éves infláció júliusban. A pénzromlás ütemét jól szemlélteti az alábbi ábra: azért a pénzért, amiért hét évvel korábban egy új VW Golfot lehetett kapni, ma már csak egy iPhone 14-re futja.

picture

Halálzóna környékén a török gazdaság

70 százalék feletti infláció, négy év alatt több mint 70 százalékot gyengülő deviza, 800 bázispont körüli csődkockázati felár. Nem túl jó számok ezek és jelen pillanatban nagyon nehéz is optimistának lenni Törökországra.

Törökországban régóta együtt kell élnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak a békeidőben is kétszámjegyű inflációval, de a külső hatások (elszabaduló energiaárak) és az unortodox monetáris politika (gyengülő líra) miatt a török gazdaság még inkább megszenvedi a mostani válságot.

Törökországi infláció 2022

(Borítókép: Recep Tayyip Erdoğan, a Török Köztársaság elnöke, forrás: Reuters. Kép: Onedio)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Naplóbejegyzés: A török populizmus végnapjai

Olvasási idő: 3 p
Törökország nincs messze a teljes gazdasági összeomlástól. Megvizsgálhatnánk számos gazdasági mutatót, de egy biztos, a helyzet drasztikusan rosszabb, mint négy vagy nyolc éve volt.
picture

8 helyett 18 lett, maradhat? A török végjáték

Olvasási idő: 5 p
Kiemelten fontos esemény lenne, ha egy jelentős katonai potenciállal és régiós szerepvállalással bíró ország beleállna a földbe. Most viszont pont ez történik Törökországgal.
picture

Törökországból indulhat a következő válság

Olvasási idő: 2 p
Amit a gazdaságpolitikával jelenleg művelnek a törökök, csak Magyarország tudta megvalósítani még a 2008-as válság kirobbanása előtt.