Az ABInBev profitálhat a dübörgő sörfogyasztásból

A stagflációs félelmek közepette a nem tartós fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok menedékeszközként viselkedhetnek. Bár a költségoldali nyomás jelentős, a kereslet bizonyos árucikkekre a gazdasági ciklikusságtól függetlenül stabil, reziliens maradhat.

picture

A világ legnagyobb sörgyártója, a belga AbInBev jelentős felértékelődés előtt állhat. A koronavírusból való kilábalást követő globális gazdasági nyitás a sörfogyasztást támogathatja, mivel a fogyasztók a gyorsuló infláció ellenére növelhetik kiadásaikat szórakozásra és szabadidőre.

Iparági elemzések alapján a sörpiac évente közel 9 százalékot növekedhet 2025-ig. A járványügyi korlátozások enyhítése és a turizmus fellendülése a jövőben támogatni fogja a sör iránti keresletet. Mind az értékesítési volumenben, mind az árbevételben megmutatkozhat. Bár az alapanyagárak jelentős emelkedése volt megfigyelhető idén márciusig, az elmúlt hónapokban heves korrekció rajzolódott ki számos jelentős költségelem esetében (alumínium, terményárak). Eközben az AbInBev azonban jelentősen növelte már értékesítési árait is.

A papír alulteljesítése jellemző a szektorhoz képest, melynek fő oka a magasabb tőkeáttétel és a devizakockázat. A bevételek közel 40 százaléka Latin-Amerikából származik, emiatt a fejlődő piaci devizák befolyásolhatják az eredmények alakulását. A kitűzött EBITDA-arányos eladósodottság elérése miatt az osztalék visszafogottabb lehet a közeljövőben, hiszen az adósság leépítése prioritást élvez a cash flow felhasználását illetően. A vállalatnak ugyanakkor 2026-ig nem kell jelentősebb adósságot törlesztenie.

Mivel adóssága nagyrészt fix kamatozású, és az emelkedő hozamkörnyezet ellenére refinanszírozásra nincs szüksége, az adóssága elinflálódik. Az alulértékeltség nemcsak a szektorhoz viszonyítva jelentkezik, hanem a vállalat historikus értékeltségét jellemző mutatókban is. A szektor komponenseit tömörítő szektorindex előremutató P/E mutatójához képest és 20 százalékos, EV/EBITDA mutatójához képest közel 30 százalékos diszkonton forog az ABInBev részvénye.

(A cikk először a Világgazdaságban és a vg.hu oldalon jelent meg 2022. június 30-án.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.