A kriptopiac evolúciója

picture

Bár sok szó esik arról, hogy a kriptók piaca milyen elképesztő növekedésen van túl, az idei év pedig számos befektetőnek milyen szenvedésekkel járt, a Statista chartjánál tömörebben talán nehéz összefoglani a helyzetet.

Infographic: The Evolution of the Crypto Economy | Statista

A mára ikonikussá vált első kriptovalutát, a Bitcoint több mint 13 éve bányásszák. Nagyjából megjelenése után egy évvel került sor az olyan első tranzakcióra, amelynél pénzre gazdát cserélt. Ezt követően megindult a kereskedés, és a Bitcoin sikerét meglovagolva több altcoin jelent meg a piacon. Időbe telt azonban, mire a blokklánc-technológia elvén működő eszközök szélesebb körben is népszerűvé váltak.

2017 elhozta a csalások és visszaélések, de a kriptovaluták számában észlelhető elképesztő növekedés kezdetének évét is. A Coinbase és hozzá hasonló csereplatformok fejlesztései és a kíváncsiság is hozzájárult a sikerhez. Hosszú távon azonban legnagyobb vonzerejét a decentralizált működés biztosította, ami mellé sok esetben anonimitás is társul. A továbbiakban kriptóba beáramló pénzmennyiség párhuzamosan nőtt annak felhasználhatósági körével is.

Beindul a sztori

A sikersztorik villámgyorsan pörögtek az online térben, főként a Redditen, fiatalok tömegeit csalogatva piacra a hirtelen meggazdagodás reményével. A megugró keresletet kielégítve bővült a kínálat és napról napra jelentek meg új altcoinok. A versenytársak közül a Bitcoin sikerét csak az Ethereum tudta megközelíteni, de a memecoinokkal felhígult piacnak már így is kevesebb, mint felét teszi csak ki az első kriptovaluta. A karantén okozta felszabaduló szabadidő és gazdasági szabályozások, valamint a pénzbőség adtak még egy utolsó nagy löketet a népszerűségnek. A kedvező likviditási helyzet több eszköz népszerűségének is kedvezett ebben az időszakban.

2022-re azonban a kriptovaluták árfolyama jelentős mértékben csökkent, egy részük teljesen elértéktelenedett. A piaci kapitalizáció hosszú hónapok óta csökken, mind gyorsaságát, mind nagyságát tekintve. Fordult a gazdasági helyzet, a Fed, illetve központi bankok kamatemeléseit követően csökkent a forgalom. A likviditás alacsony, az infláció viszont kifejezetten magas, a korábbi hatalmas kereslet által felpumpált árak nem állták meg tovább a helyüket.

Sokak szerint most azt látjuk, hogy kipukkant egy buborék, azonban azt is meg kell jegyezni, hogy nem a kriptók piaca az egyetlen, ami medvét mutat.

Borítókép: Marc Bruxelle / Getty Images

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.