Így kell a Bitcoinból igazi pénzt csinálni

Sajnos nem saját tapasztalataim megosztása révén tárom fel a titkot. A titkot, amely valószínűleg minden mánia kihasználására kiválóan alkalmas, de sajnos a dolog természetéből adódóan kevesek kiváltsága a Nagy Megfejtés nagy pénzre váltása.

picture

A Guggenheim Partners a világ egyik legtekintélyesebb, legnagyobb múltra visszatekintő vagyonkezelő vállalata. Globális befektetési vezetője Scott Minerd, az iparág egyik szupersztárja. Önmagában is rendkívül komoly presztízsű munkaköre mellett állandó tanácsadója a New York-i Fednek, az OECD-nek. Tagja az éppen a napokban zajlott davos-i Világgazdasági Fórumnak.

Davosban mikrofonvégre is kapta a Bloomberg, az interjúban elmondja, hogy a Bitcoin és általában a kriptoeszközök környékén minden gyanússá vált. 19 ezer kriptodeviza van jelenleg, ennek az eszköztípusnak nem sikerült hiteles befektetési lehetőséggé válnia az intézményi befektetők világában. Mondja mindezt azután, hogy megemlíti, hogy a Bitcoin tekintetében ő maga az egészen korai hívők közé tartozott. És igazán nem lehet mondani rá azt sem, hogy korán rázta volna meg a hitét a Bitcoin emelkedésének hiperbolikus szakasza.

2020-BAN, 20 EZER KÖRÜLI BITCOIN ÁRFOLYAMNÁL ÚGY VÉLEKEDETT, HOGY A TERMÉK 400 EZER DOLLÁRIG IS ELMEHET.

2021 FEBRUÁRJÁBAN, A 60 EZER DOLLÁRT OSTROMLÓ ÁRFOLYAM MELLETT VÁLTOZTATOTT BECSLÉSÉN. AKKOR MÁR 600 EZER DOLLÁROS ÁRAT IS ELKÉPZELHETŐNEK TARTOTT.

Négy hónappal később, 2021 júniusában, 30 ezer dollár körüli árfolyamnál úgy nyilatkozott, hogy a 600 ezer dolláros árfolyam továbbra is ott van a lehetőségek között, de rövid távon további esésre számít, senki ne siessen 20 ezer dollár körül vásárolni, leeshet az bizony 10-15 ezer dollárig is. Ez véletlenül éppen egy lokális aljnak bizonyult, az árfolyam újra kilőtt, ismét belekóstolva a 60 ezer dollár feletti ritka levegőbe.

Múlt szerdán pedig a hivatkozott interjúban Scott Minerd egyrészt hosszú távon is eltemette a sztorit, másrészt 8 ezer dollárig tartó esést valószínűsített az akkor a 30 ezret alulról nyaldosó árfolyam mellett.

De hogy lett ebből igazi pénz?

Hát úgy, hogy Minerd közlése szerint a Guggenheim portfóliókba a Bitcoin 20 ezer környékén került be, és 40 ezer dollár környékén került onnan ki. Innen nézve senki nem csodálkozhat a szupersztár 30 millió dolláros éves bónuszán.

Tehát a titok, amiben semmi titok és semmi újdonság nincs: a sok marhaság között észre kell venni azt, amelyikből igaz mánia lesz, még időben be kell szállni, aztán, ez ugyanilyen fontos, még időben ki kell szállni.

Ennyi az egész?

Ennyi az egész.

Akit pedig valamiért zavar, hogy nem tudja, hogy a Bitcoin 600 ezer dollár lesz-e hamarabb vagy 8 ezer, talán egy kicsit jobban érzi magát attól, ha látja: vagyunk még így néhányan. Nekünk maradnak a bizonytalan helyzetekben hozott nehéz döntések az igazi befektetések világában.

(Borítókép: Scott Minerd, a Guggenheim Partners globális befektetési vezetője, forrás: Kyle Grillot / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Részvényből is lehet lambót venni!

Olvasási idő: 16 p
Szükség van bitcoinra? Pénz a bitcoin? Van bármilyen szerepe a pénzügyi világban? Van olyan probléma, amire megoldást hozott? Egy tőkepiaci szakembert és egy kriptocég vezetőjét ültette le egymással a Forbes.
picture

500.000 dolláros árfolyamnál veszek majd bitcoint

Olvasási idő: 7 p
2018-ban 10.000 dollárra becsültem a bitcoin egyensúlyi árfolyamát, most 25.000-35.000 dollár közé becsülöm. Jelenleg nem tartok bitcoint a portfóliómban, de ha tovább emelkedik az árfolyam, előbb-utóbb bekerülhet. Az alábbiakban megindokolom, miért.
picture

Jogában áll-e világszerte több millió fiatalnak egyszerre hülyének lennie?

Olvasási idő: 6 p
Ez az írás nem a bitcoinról szól, nem is a Gamestopról és nem is az ezüstről. Hanem arról, hogy az újdonsült, huszonéves és még fiatalabb generáció milyen tapasztalatokat szerzett eddig a megtakarítási és befektetési lehetőségeivel, a tőzsdék működésével és az árfolyamok alakulásával kapcsolatban.