Ők lehetnek a koronavírusból való kilábalás nagy nyertesei

Szokás szerint március utolsó napjaiban felszálló ágra került a görög turizmus, ezt sugallja a repülőgépek forgalmának alakulása is. A korábban Európa beteg gazdaságának tartott, a koronavírus okozta sokkot leszámítva tagadhatatlanul javuló tendenciában lévő ország nagyszerű turisztikai szezont zárhat az orosz-ukrán háború ellenére is.

picture

Nagy várakozás övezi a 2022-es turisztikai szezont Görögországban. Annak ellenére, hogy az orosz és ukrán vendégek hadára aligha lehet számítani, a koronavírusból való kilábalás egyik nagy nyertese a görög gazdaság lehet.

Az európai viszonylatban az egyik legjobb ár-érték aránnyal kecsegtető ország egyre vonzóbb utazási célponttá vált 2012-t követően. A növekedést ugyanakkor megtörte a Covid időszaka, amikor Görögország is beutazási korlátozások bevezetésére kényszerült. A turizmusból származó bevételek visszaesése pedig súlyos gazdasági károkat okozott, tekintve hogy az európai gazdaságok közül Görögország az egyik leginkább kitett a nemzetközi turizmusnak. A 2019-es rekordév után, amikor 34 millió külföldi látogató érkezett, 2020-ban 78 százalékos visszaesés következett, mindössze 7,4 millióan érkeztek az ország területére a Bank of Greece adatai alapján.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (World Travel & Tourism Council) adatai szerint míg 2019-ben az utazási és turisztikai szektor a görög GDP bő 20 százalékát adta, addig a 2020-as GDP csupán 8,7 százalékát. (Ilyen arányú visszaesés a nagy turisztikai célpontok közül a görögök mellett egyedül Spanyolországban volt megfigyelhető. Ott 14,1 százalékról 5,9 százalékra esett vissza 2020-ra a turisztikai szektor hozzájárulása a GDP-n belül. )

A tavalyi nyár már biztatóbb volt, a néhány hónapra leszűkülő szezon ellenére is megduplázódó vendégszámról érkeztek statisztikai adatok. A 15 millió vendég azonban még így is 55 százalékkal maradt el a 2019-es csúcstól. A szezon kitolódását és az utazási hajlandóságot ugyanakkor látványosan mutatta, hogy az októberi iskolai őszi szünetben a légitársaságok közel 40 százalékkal több járatot üzemeltettek Görögországba, mint a Covid-válságot megelőzően. Ezek a forgalmi adatok európai szinten is páratlannak bizonyultak.

Jól indult a szezon

Az idei szezont éppen ezért nagy várakozások övezik. A görög turisztikai szektor év eleje óta sokkal jobban áll, mint egy évvel ezelőtt. Ezt pedig nem csak a légi forgalom alakulása erősíti meg. A görög turisztikai miniszter elmúlt hetekben tett kijelentései, valamint a görög jegybank által publikált januári és februári adatok is erről árulkodnak.

Vaszilisz Kikiliasz miniszter elmondta, hogy Korfun és Szantorinin is 80 százalékon áll a foglaltsági szint a váratlanul sok amerikai turista érkezésének köszönhetően.

A JEGYBANK SZERINT PEDIG AZ IDEI ÉV ELSŐ KÉT HÓNAPJÁBAN A TURISTÁK 273 MILLIÓ EURÓT KÖLTÖTTEK. AMI A 2019-ES SZINTTŐL ALIG 35 SZÁZALÉKKAL MARAD EL, ÉS A 2021-ES SZINT TÖBB MINT HÁROMSZOROSÁNAK FELEL MEG.

A kiemelkedő évkezdethez jelentősen hozzájárult, hogy a német, a francia és a brit turisták visszatérése mellett az amerikai látogatók 23-szor többet költöttek, mint 2021 hasonló időszakában.

A görög turisztikai szezon felpörgését a beutazási korlátozások három fázisban történő feloldása is segíti. A látogatók beutazását február óta nagymértékben megkönnyíti, hogy elegendő az EU-s védettségi igazolvány megléte. Ugyanakkor a korlátozások feloldásának további két fázisára a következő bő egy hónapban kerül csak sor. Májustól oltási igazolvány nélkül lehet majd étterembe és bárokba járni, a beltéri kötelező maszkhasználatot pedig júniustól törlik el.

Az orosz-ukrán háború hatásai a görög turizmusra

A háború kirobbanását követően az orosz turisták nagyjából 600 ezer, míg az ukrán turisták közel 240 ezer foglalást töröltek a Görög Utazási Irodák Szövetségének (Federation of Travel Agencies of Greece) vezetője szerint. Ennek ellenére nincs nagy pesszimizmusra adó ok. 2014-et megelőzően az orosz vendégek a külföldi látogatók több mint 5 százalékát adták. A Krím-félsziget annektálását követően az Oroszországgal szemben hozott szankciók miatt drasztikusan leesett az orosz turisták száma Görögországban. A 2010-es évek elején felfutó orosz turisták száma több mint 1,3 millióról alig 600 ezerre esett vissza, arányuk pedig 2 százalék alá süllyedt.

Noha a koronavírust megelőzően stabilizálódott az orosz látogatók száma, súlyuk nem jelentős. Meglátásunk szerint az otthon maradó orosz vendégek nem lesznek érdemi negatív hatással a görög turisztikai szezonra. Bár az energiaköltségek 70 százalékot, az élelmiszerárak pedig közel 30 százalékot emelkedtek Görögországban, a görög vendéglátóipar reményekkel teli várhatja a következő hónapokat a jól sikerült évkezdet után is.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. május 3-án. Borítókép: a koronavírusból való kilábalás egyik nagy nyertese Görögország lehet, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.