Brutálisat kaszáltak tavaly az amerikai topmenedzserek

picture

A koronavírus által sújtott 2020-as évben enyhe, 2 százalékos csökkenés volt megfigyelhető az amerikai vezérigazgatói medián bérben, azonban 2021-ben már egészen döbbenetes mértékű részvénycsomaggal és bónuszokkal lettek kitömve a topmenedzserek zsebei. Az Egyesült Államok legnagyobb 100 vállalatának vezérigazgatói medián bére tavaly elképesztő mértékben, 31 százalékkal 20 millió dollárra nőtt, derül ki egy napokban megjelent tanulmányból. (Bár nominális értelemben rekordnak számít az összeg, az inflációt is figyelembe véve így is elmaradhatott az eddigi csúcstartó 2000-es évtől.)

Top 100

Az igazgatói és menedzsmentkompenzációk elemzésével foglalkozó Equilar legfrissebb kutatása a bevételek alapján rangsorolta a Top 100 amerikai vállalatot. Eszerint az Apple, valamint a félvezetőszektor nagyágyúi, az Intel és Broadcom volt a legbőkezűbb. A kaliforniai San José három meghatározó munkáltatója még amerikai léptékkel nézve is busás összegekkel köszönte meg vezérigazgatóinak a kihívásokkal teli 2021-es esztendőben nyújtott teljesítményt. Az Intelt irányító Patrick P. Gelsinger magasan vert mindenkit a majd 178 millió dolláros kompenzációs csomagjával. A második helyen végzett az Apple 2011-ben kinevezett első embere, Tim Cook, aki tavaly 98,7 millió dollár értékű kompenzációs csomagban részesült. Ez 5,7-szer nagyobb összeg az egy évvel korábban kapott 14,8 millió dolláros fizetésének. A Broadcom CEO-ja, a képzeletbeli dobogó legalsó fokán végző Hock Tan pedig 15,4-szeresét vihette haza előző éves fizetésének. Ő a 2020-ban megkeresett 3,7 millió dolláros fizetését bámulatos módon 60,7 millió dollárra tornázta fel.

A magas vezetői fizetések egyre nagyobb ellenszenvet keltenek a munkavállalókban és a részvényesekben. Az Equilar számításai szerint 2020-ról 2021-re az amerikai igazgatói medián fizetés és a munkavállalói medián fizetés aránya 238:1-ről 254:1-re emelkedett. Az Apple-nél még nagyobb a különbség, Tim Cook tavaly 1447-szer többet keresett, mint az átlag Apple alkalmazott.

Habár még mindig többségben vannak azok a befektetők, akik a tisztességes hozamokat látva nem emelik fel hangjukat. Az utóbbi időben trendszerű csökkenés figyelhető meg abban, hogy mekkora részvényesi támogatást kap a topmenedzserek fizetése az éves közgyűléseken. Míg a részvényesek 2020-ban 89,6 százalékban, 2021-ben pedig 88,3 százalékban támogatták a fizetéseket, idén 85,6 százalékra esett ez a mutató. Az Apple CEO-jának fizetése pedig a márciusi közgyűlésen csupán 64 százalékos támogatottságot kapott. Ami jól rámutat arra a jelenségre, hogy fogytán a befektetők türelme.

(Borítókép: Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.