Amikor a kereskedési tervet egy nap alatt ki lehet dobni a kukába (1. rész)

A koronavírus globális járvánnyá válásának pillanata, az erre reagáló Fed végtelen pénznyomtatási bejelentése, a Pfizer-BioNTech vakcinahír, illetve a Fed szigorítási folyamatának a kezdete abban hasonlít a két hete kitört orosz-ukrán háborúra, hogy nagyhatású gamechanger eseményként teljesen átrendezte a tőkepiaci kereskedés menetét. Az ilyen pillanatok hatalmas nehézsége az, hogy villámgyorsan ki kell dobnunk a korábbi világképünket és az ezzel harmonizáló kereskedési stratégiánkat a kukába.

picture

A tőkepiaci szereplők nagyobb részének, amikor a befektetési döntéseit meghozza, van a fejében egy stratégia. Kereskedési terv vagy „gameplan”, ami alapján a pozícióit kialakítja. A befektetők ez alapján futtatják az ügyleteiket, ez a gondolatvilág képezi az alapját a portfóliók menedzselésének. Az attraktívnak tartott instrumentumokban így időről időre intézményi túlsúly tud kialakulni, olykor túlzsúfolt ügyletek jönnek létre. A hosszú távú befektetőkre azonban jellemző az a mentalitás, hogy ameddig a pozitív véleményük kitart az adott pozícióról, addig tartják is a portfólióikban az instrumentumot. Kivéve persze akkor, ha ez szöges ellentétben áll a piac akaratával és kényszerűségből likvidálniuk kell a pozícióikat.

Miként a hétköznapi életben, úgy a tőkepiacon is előfordulnak olyan sokkszerű helyzetek, amikor az egyik pillanatról a másikra újra kell értékelnünk szinte mindent, és élesen elválik egymástól az előtte és az utána. Nagyon gyakran semmi sem érvényes abból, ami a gondolkodásunk alapvető kereteit akár még pár órával korábban is meghatározta. A tőkepiacon az ilyen gamechanger események általában elképesztő idegességgel és annak a tőkepiaci lábnyomával, az extrém módon megnövekvő volatilitással járnak együtt.

A 2020-AS ÉVEKBŐL EDDIG ELTELT BŐ 26 HÓNAPBAN A JELENLEGI OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ KIROBBANÁSA A SAJÁT SZÁMÍTÁSAIM SZERINT MÁR AZ ÖTÖDIK OLYAN NAGYHATÁSÚ, A TŐKEPIAC EGÉSZÉRE KIHATÓ GAMECHANGER ESEMÉNY, AMIKOR A KUKÁBA DOBHATTUK A KORÁBBI KERESKEDÉSI TERVEKET.

A mai írás a 2020-as és 2021-es négy sokkszerű esemény hatásait dolgozza fel, míg a holnapi folytatás a 2022. február 24-én kezdődött orosz-ukrán háború tőkepiaci vonatkozásaival foglalkozik.

A koronavírus-világjárvány kitörése

A súlyosabb események hatására lassan feledésbe is merül, de két évvel ezelőtt igazi sokként érkezett a pandémia. A világjárvány egy bikaerős globális részvénypiacot kapott telibe, a derült égből villámcsapás kifejezés ebben az esetben tökéletesen írja le a helyzetet. A következő ábrán az Vanguard Total World Stock ETF-je látható 2015. január 2. és 2021. február 21. között heti gyertyákkal:

Vanguard Total World Stock ETF 2015. január 2. és 2021. február 21. között

A 2017-es zsinóron húzott emelkedés 2018 végi heves korrekcióját 2019-ben sikerült újra emelkedésbe átfordítani úgy, hogy 2019 októberében élete új csúcsára tört ez a globális átfogó részvénypiaci instrumentum. Majd onnan jött a február közepéig tartó folytatás. Az amerikai piacon nagyon sokan vártak egy a bikapiacra vonatkozó végső melt-up periódust, amely során parabolikus emelkedésbe váltanak át egyes részvények. Ehelyett, ha kiegészítjük az előző grafikont a következő hat héttel 2020. április 3-ig, akkor a következő drámai változást láthatjuk:

Vanguard Total World Stock ETF 2015. január 2. és 2021. április 3. között

A Covid által okozott tőkepiaci feketeleves mindössze bő négy hétig tartott (piros téglalap), és ahogyan az ábrán látható, az előző négy év amúgy kiváló teljesítményét törölte le.

A következő ábrán az esés hihetetlen sebességét illusztráljuk az S&P 500 index segítségével, amely a 2020. február 19-i napon érte el addigi élete csúcsát és záró csúcsát. Ezt követően mindössze 23 napra volt szüksége ahhoz, hogy pontértéke harmadát elveszítse. A február 19-i záráshoz képest a következő 24 napon ennyivel zárt lejjebb a vezető amerikai index a tőzsdekrach során:

Ebben az esésben a gyorsaság volt hihetetlen a befektetők számára. Már a hetedik kereskedési nap 12,8 százalékos mínusza is elképesztő mértékű volt az akkor már 2009 óta tartó bikapiacon, a tizenharmadik kereskedési nap 18,9 százalékos zuhanása pedig már a 2018-as negyedik negyedév összeesésével vetekedett. A piac nem adott érdemi reakcióidőt, pár nap gondolkodási lehetőséget, hanem elsöpörte a korábbi bikákat, miként a 23 napnyi esés után szinte ugyanolyan sebességgel a medvéket és a vételi lehetőségről lemaradókat is a folytatásban.

A Fed végtelen pénznyomtatásának 2020. március 23-i bejelentése

Az amerikai jegybank már a zuhanás alatt próbálkozott teljes monetáris eszköztárának bevetésével, hogy a vételi oldalon kiszáradó eszközpiacokra bepumpálja a hiányzó likviditást. (Aztán ez 2021 végére túlzottan is sikerült.) Amikor már semmi sem működött, akkor azon a bizonyos 2020. március 23-i hétfőn bejelentették a végtelen pénznyomtatást. Ennek is köszönhetően emelkedett így a pandémia előtti 4159 milliárd dollárról a mostani 8904 milliárd dollárra a Fed mérlegfőösszege. Ez pedig tűpontosan meg is tette a hatását a globális részvénypiacra, ahogyan az a 2008 és 2015 közötti QE programok esetében is történt. Ezen gamechanger esemény hatásának az illusztrációjaképpen álljon itt a 2020-2021-es bikapiac elsőszámú ikonjának, a Teslának a grafikonja 2018. január 2. és 2022. március 9. között heti gyertyákkal. Az utazás 80 dollár alól 1200 dollár fölé mindössze 20 hónapig tartott.

Tesla grafikonja 2018. január 2. és 2022. március 9. között heti gyertyákkal

A Pfizer és a BioNTech 2020. november 9-i vakcinahíre

Talán a teljes koronavírus éra leginkább reményt keltő híre volt, amikor a két gyógyszergyártó váratlanul magas hatékonyságról számolt be vakcinájuk harmadik fázisú kísérleteinek eredményeképpen. Az addigi befektetői stratégia a már hét-nyolc hónapja tartó Covid-bika alatt nagyon egyértelmű volt. A technológiai részvényekről és azoknak a túlsúlyozásáról, a digitális világ térhódításáról szólt minden. A hagyományos részvények hozzájuk képest büntetőpadon voltak. Ebbe a világképbe hozott több hónapnyi változást a vakcináról szóló hír. Az újranyitás reményétől lökést kapó hagyományos vállalatok ekkor jelentősen felülteljesítették a technológiai részvényeket, ahogyan az a következő ábrán látható. Ez az S&P 500-on belül a value (IVE) és a növekedési (IVW) ETF egymáshoz mért árarányát mutatja meg a 2020. március 23-i koronavírus tőzsdei mélyponttól a tegnapi, 2020. március 9-i napig.

S&P 500-on belül a value (IVE) és a növekedési (IVW) ETF egymáshoz mért áraránya 2020. március 23-tól 2020. március 9-ig.

A kékkel jelölt téglalap jelöli azokat a hónapokat, amikor a befektetőknek át kellett súlyozniuk portfólióikat a hagyományos részvények javára.

Még egy nagyon erős és mostanra már nagyon fájó trend kezdetét kapcsolhatjuk ehhez az időponthoz. A kőolaj (WTIC) árának az emelkedő trendje indult meg ekkor, ahogyan az alábbi 2020. január 1. és 2022. március 9. közötti heti gyertyás grafikonon látható. (Narancssárga karika jelöli a vakcinahírt.)

A kőolaj (WTIC) emelkedő trendje 2020. január 1. és 2022. március 9. között heti gyertyás grafikonon

A Fed 2021. november 30-án kezdődő monetáris szigorodása

A negyedik gamechanger esemény pillanatszerű megtalálása talán a legnehezebb az összes közül. Mert itt több hír jött szépen sorban, ahogyan azt részleteztem február 15-én.

picture

A Fed nagyon nem akar Kabul-pillanatot

A Fed az elmúlt hetekben drasztikusan szigorított kommunikációján, az inflációs nyomás miatt megváltoztatandó monetáris kondíciókra készítik fel a tőkepiaci szereplőket. A vagyonhatás miatt ugyanis nem akarnak a maguk által előidézett Kabul-pillanatot.

A hatás viszont kiválóan látszik a részvénypiac egyik olyan szegmensének az esetében, ahol a korábbi pénzbőség egészen extrém árazásokhoz vezetett 2021. novemberére. Ez pedig a szoftverszektor. Ennek az IGV tickerű ETF-je így mutat 2020. január 2. és 2022. március 9. között heti gyertyákkal:

IGV tickerű ETF 2020. január 2. és 2022. március 9. között heti gyertyákkal.

A piros nyíllal jelölt tavaly novemberi csúcs és az idei februári mélypontok között mindössze bő három hónap telt el. Az ezalatt bekövetkező 32 százalékos esés sok részvény esetében már a 2000-es és 2001-es drámát idézi fel.

Az esés sebessége itt is elképesztő. A végtelen pénzbőségnek köszönhetően tavaly novemberre Szingapúrban a Sea szuperapplikáció, míg Kanadában a Shopify a maguk egyenkénti 200+ milliárd dolláros piaci kapitalizációjával országuk legértékesebb vállalatai voltak. A következő ábrán az látható, hogy amikor Jerome Powell Fed-elnök 2020. november 30-i szenátusi meghallgatásán nyugdíjazta az átmeneti szócskát az infláció jelzőjeként. Az azóta az eltelt 14 hétben a november 29-i záróárhoz képest mennyit esett ez a két részvény:

Na, pontosan így néz ki egy gamechanger esemény tőkepiaci hatása. Amikor egész egyszerűen – leszámítva néhány hevesebb shortzárási napot – nincs senki, aki venne 14 héten át az adott részvényből.

Konklúzió

A gamechanger események felismerése néhány esetben könnyű, míg más esetekben nem annyira egyértelmű. A piac kegyetlensége abban mutatkozik meg a bemutatott négy példában, hogy nagyon gyors reakcióidőt követelt meg a befektetőktől. Több esetben úgy, hogy előtte hónapokon át „altatott”. Ilyenkor akármennyire is látványos a változás okozójának a megjelenése, nagyon nehéz 24-48-72 órán belül gyökeresen átírnunk a világképünket. Nehéz egy pillanat alatt kidobni a kukába az addig hónapokon át formálgatott kereskedési stratégiánkat. Még nehezebb villámgyorsan likvidálni az új világhoz nem passzoló pozícióinkat. És még ennél is nehezebb az esemény bekövetkeztét követő egy-két kereskedési napon új pozíciókat nyitni, amelyek működőképesek az immár megváltozott világban.

Nem volt ez másképpen két hete az orosz-ukrán háború kitörésekor sem. Erről szól majd az írás folytatása a holnapi napon.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. március 10-én. Borítókép: , forrás: Michael Nagle / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.