Bankhumor, párthumor – egymáson viccelődik a bank és a párt

picture

Méghozzá nem akármelyik bank, és nem akármelyik párt. Néhány nappal ezelőtt a legnagyobb és legtekintélyesebb amerikai bank, a JPMorgan Chase & Co. vezérigazgatója és egyben igazgatóságának elnöke, a markáns megnyilatkozásairól ismert Jamie Dimon örvendeztette meg a hallgatóságát egy Kínával kapcsolatos poénnal.

A JPMorgant több mint másfél évtizede vezető, óriási tekintélyű szupersztár csúcsmenedzser azt a saját tréfáját idézte fel a minap egy népes összejövetelen, amelyet előzőleg hongkongi látogatása során sütött el. A tréfa lényege annyi, hogy Dimon megemlékezett arról a tényről, hogy mind a Kínai Kommunista Párt, mind a JPMorgan mostanában ünnepli, ünnepelte 100 éves fennállását, és ehhez hozzátette, hogy

„arra fogadnék, hogy mi tovább húzzuk”.

A hongkongi hallgatóság nyilvánvalóan nem pusztán udvariasságból nevetett az amerikai gazdasági elit egyik legbefolyásosabb tagjának viccelődésén, alighanem nagyon is szívesen osztoztak ebben a prognózisban. Pekingben azonban korábban már többször világossá vált, hogy hasonló alkalmakkor az „értjük mi a viccet, elvtársak, csak nem szeretjük” elvet követik a kapitalizmus történetének legsikeresebb kommunista pártjának vezetői.

A JPMorgan hozzávetőleg 20 milliárd dolláros közvetlen kitettséggel rendelkezik Kína felé, ez az ő méreteikben leginkább egy ígéretes kezdetet jelent. A bank ambiciózus növekedést tervez Kínában, a kormányzati kapcsolataik pedig egészen biztosan kiválóak, hiszen nem olyan régen, tehát kifejezetten feszült amerikai-kínai híráramlás közepette kaptak engedélyt arra, hogy az ottani befektetési banki leányvállalatukat, amit eddig a Kínában megszokott helyi-külföldi vegyesvállalati formában kellett működtetniük, a jövőben önállóan tulajdonolják.

A tervezett gyümölcsöző növekedést azonban aligha segítik az efféle könnyen érthető, de a kínai elvtársak által nehezen szerethető fricskák. Nem csoda, hogy Jamie Dimon rögtön másnap sajtóközleményben kért elnézést, és fejezte ki sajnálkozását a szerencsétlen tréfa miatt.

Sajtóértesülések szerint a JPMorgan kormányzati kapcsolatok menedzseléséért felelős csapata és a kínai leánybank vezetői együtt igyekeznek kontextusba helyezni az elhangzottakat. Eszerint azok valójában a JPMorgan kínai elkötelezettségét, az ottani építkezés fontosságát próbálták hangsúlyozni, és ebbe került bele egy kevésbé jól sikerült, de jó szándékú mondat.

Fontos lehet a KKP érdemeinek értékelése

Hivatalos kínai válasz nem érkezett, nem is nagyon érkezhetett, hiszen ez azt a látszatot keltené, hogy a sas legyek után kapkod. De néhány kormányzati illetve pártszócsőként működő ismert elvtárs az agit-prop részlegről azért jelezte, hogy hallották a viccet, értik a viccet, és nem szeretik a viccet.

A válaszok a Weibón, a Twitter helyi megfelelőjén fogalmazódtak meg. A válaszadók egyike a Fudan egyetem 1,5 millió követővel rendelkező oktatója. Ő annak a véleményének adott hangot, hogy a JPMorgan ezek szerint mégsem akarja igazán a fentebb említett formájú, frissen megkapott kínai működési engedélyt. Jamie Dimont pedig „arrogánsnak” nevezte.

A másik üzenetet a Global Times, a külföldi olvasóknak írt kínai pártlap főszerkesztője adta át. 24 millió követőjére figyelemmel igazán nem állíthatja senki, hogy a mondandója pusztába kiáltott szó. A főszerkesztő elvtárs Dimon prognózisát tovább gondolva arra fogadott, hogy a Kínai Kommunista Párt túl fogja élni… az Amerikai Egyesült Államokat.

Aligha valószínű, hogy a JPMorgannek komoly problémái lesznek az incidensből, ebben segít a gyors és professzionális korrekció is, de az nagyon is valószínű, hogy ennyivel azért nem ússzák meg.

Nem lenne meglepő, ha a közeljövőben a tekintélyes amerikai bank többször is világossá tenné, milyen nagyra értékeli a Kínai Kommunista Párt vitathatatlan történelmi érdemeit és az ország felemelésében játszott kivételes szerepét.

A vicc azonban elhangzott, célba ért, nem lehet meg nem történtté tenni. Márpedig ahogy George Orwell mondta:

„Minden tréfa egy apró forradalom”.

Hát ez az, éppen ez a baj vele – gondolhatja Xi Jinping.

(Címlapkép: Jamie Dimon, a JPMorgan Chase elnök-vezérigazgatója, forrás: Christophe Morin / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.