Jön végre a Zoom-meetingek helyett a koncertcunami?

A szeptemberi hónap nem először a tőzsdetörténelemben esést hozott a részvénypiacokra. Ez az esés az amerikai indexekben elsősorban a technológiai behemótok számlájára írható. Vannak azonban meglehetősen erős szegmensei is a piacnak, amely részvényekbe vetett reményt az augusztus vége óta egyharmadával eső globális koronavírus fertőzési esetszámok is támogatnak.

picture

Javuló járványhelyzet, eső tőzsdék

A legfrissebb statisztikák szerint a mai reggelig 6,4 milliárd darab koronavírus elleni védőoltást adtak be eddig a világon. Jelenleg is napi 30 millió oltást adnak be. A fejlett világ meglehetősen jó átoltottsága immár a más változatoknál jobban terjedő delta variánssal szemben is komoly védekező erőt mutatott. A nyár végi amerikai és brit vírushullám tetőzése már teli amerikai foci és labdarúgó stadionok mellett zajlott le.

A világ egészét tekintve harmadik nagy Covid-hullám tetőzése 2021. augusztus 30-án következett be 660 ezres hétnapos átlagos globális fertőzésszámmal, ami az október 5-i napra 427 ezer főre csökkent. Ez a hivatalos esetszámok 35 százalékos csökkenését jelenti mindössze öt és fél hét alatt. Látva az amerikai és brit mintát, a világ egyre több országa reménykedhet abban, hogy az előttünk álló hónapok már legrosszabb esetben is a jól menedzselhető víruskezelésről fognak szólni, és nem a kényszerintézkedésekkel sújtott 2020-as és 2021 tavaszi életrendről.

A REMÉNY, HOGY AZ ÉLET VISSZATÉR A NORMÁLIS KERÉKVÁGÁSBA, A TŐKEPIACON IS NYOMOT HAGYOTT A MÁR EMLÍTETT AUGUSZTUS 30. ÉS OKTÓBER 5. KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN.

Az amerikai piacon ezalatt az időszak alatt a legfontosabb kérdéssé az vált, hogy az S&P 500 indexben az év legnagyobb korrekcióját látjuk-e, vagy jön a trendforduló (az ábrán a vezető amerikai index látható napi gyertyákkal 2021-ben, narancssárga színnel az 50 napos, lime színnel pedig a 200 napos mozgóátlaggal):

S&P 500 napi gyertyákkal 50 napos, és 200 napos mozgóátlaggal

A nagysúlyú, főként a technológiai behemótok által vezetett szeptemberi indexesés mögött azonban nagyon sokszínű élet zajlik az amerikai részvénypiacon.

A befektetők az újranyitást várják

A hétvégi chart nézés közben szembejött egy olyan részvénypár, ami nagyon kifejező arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi részvénypiaci folyamatok mennyire az egész világgazdaság újranyitása mellett teszik le a voksukat. A részvénypár egyike a Zoom, a karantén időszak ismeretlenségből berobbanó „segítője”, amelynek 2021-es napi gyertyás grafikonja így mutat:

Zoom Video Communications index napi gyertyákkal

Kék téglalap jelöli az augusztus 30. és október 5. közötti időszakot, amely alatt 26 százalékot esett a papír. Az augusztus 30-i gyorsjelentési hatást nem számítva is 13 százalékos esés következett be a Zoom részvényeinél.

A részvénypár másik tagja a Live Nation Entertainment, a világ egyik legnagyobb koncertszervező cége, amelynek így mutat a napi gyertyás grafikonja 2021-ből:

Live Nation Entertainment napi gyertyás grafikonja 2021-ből

A vizsgált és kék téglalappal jelzett utolsó öt és fél hétben 15 százalékot emelkedtek a koncertszervező cég részvényei.

Ha a piac beszélni tudna, akkor ezzel a mozgással valószínűleg azt mondaná, hogy

JÖVŐRE KONCERTEKRE MENTEK GYEREKEK A ZOOM-MEETINGEK HELYETT.

picture

„Ki tudja megint mikor jön egy ilyen?” – Beszélgetés Gerendai Károllyal

Legújabb epizódunkban a Sziget Fesztivál alapítójával, a magyar kultúrális élet egyik legmeghatározóbb alakjával, Gerendai Károllyal beszélgettünk. A koronavírus által okozott világjárvány az Ő életét is gyökerestül forgatta fel, az elmúlt 14 hónap tapasztalatait pedig velünk osztotta meg.

Egy másik nagyon karakteres átrendeződés a vakcinagyártó és olaj-nyersanyag-energia vonalon következett be ezalatt a rövid idő alatt. A BioNTech részvényeinek 2021-es éve így fest napi gyertyákkal:

A BioNTech részvény 2021-ben napi gyertyákkal

Augusztus 30. és október 5. között (zöld téglalap) 28 százalékkal került lejjebb a Pfizer partnerének árfolyama. Mindeközben az olajóriás ConocoPhillips 2021-es napi gyertyás chartja az alábbi képet mutatja:

ConocoPhillips 2021 napi gyertyás chart

Az olajpapírnál is 28 százaléknyi az öt és fél hetes változás mértéke (zöld téglalap), csak itt ez emelkedésként következett be.

NEM KELLETT TÚL SOK IDŐ AHHOZ, HOGY A KORÁBBI VAKCINAHIÁNY-OLAJBŐSÉG VILÁGRENDBŐL MEGÉRKEZZÜNK NAPJAINK VAKCINABŐSÉG-OLAJHIÁNY VILÁGRENDJÉBE…

Sok hasonló kereskedési párt lehetne hozni az elmúlt hetekből, amit jellemzően a technológiai óriásokból, online értékesítési cégekből, szoftvervállalatokból való kitárazás jellemzett. Velük szemben az olaj-nyersanyag-energia részvények, a pénzügyi szektor és a turizmus iparág több reprezentánsa vételi célpont volt. A teljesség igénye nélkül lássunk most néhány ilyen kereskedési párt az augusztus 30. és október 5. közötti teljesítményekkel:

Van ebben a listában egy érdekes papír, az autókölcsönző Avis Budget, amelynek az idei napi gyertyás grafikonja az alábbi módon néz ki:

Avis Budget 2021 napi gyertyás grafikon

A mindössze 9 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú cégnek 67 millió darab részvénye van, amelyből 47 millió darab a közkézhányad. A szeptember közepi adatok szerint ebből 13 millió darab volt beshortolva, ami a közkézhányad 28 százaléka. Jelenleg napi 2 millió darab alatti részvényforgalom mellett húzzák zsinóron fel a részvényt. Minden paramétere adott ahhoz, hogy csatlakozzon a mémrészvények köréhez az előttünk álló hetekben.

Persze majd meglátjuk, hogy ez így lesz-e. Mindenesetre összességében nagyon jó lenne, ha a piaci szereplők összesített alapfeltevése igaznak bizonyulna, és a 2022-es évben már nem kellene érdemben foglalkoznunk a koronavírussal.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalon jelent meg 2021. október 6-án. Címlapkép: Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, a Sziget Fesztivál)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.